BLOG
1.8.2022

Co je úsporný tarif? A proč je k němu skvělá fotovoltaika?

Úsporný tarif má domácnostem zařídit levnější elektřinu, plyn a teplo. Bude bez žádosti a prý pro všechny. Už během srpna prý vláda stanoví výšku příspěvku na domácnost a další podmínky. Tak snad nám tarif ušetří aspoň tolik, co zvládnou solární panely už teď a bez politiků. Pak by vážně mohlo platit, že úsporný tarif + fotovoltaika = zima bez starostí.

Přehledný obsah článku:

  • K čemu je úsporný tarif
  • Co je to úsporný tarif
  • Ja souvisí tarif a fotovoltaika
  • Proč je fotovoltaika výhodná?
  • A proč je dokonce lepší, než úsporný tarif?
  • Můžu mít solární panely v bytě?
  • Výhody fotovoltaiky pro bytové domy
  • Domy sobě = soláry pro bytové domy 

TIP: Aby vám už nikdy neutekla žádná novinka ani šance ušetřit ještě víc, přihlaste se zadarmo a nezávazně k odběru našeho týdenního newsletteru – tady

Proč úsporný tarif?

I politici si uvědomují, že situace je opravdu vážná. Zákon má za sebou hlasování v parlamentu a senátoři ho pak přijali napříč svými kluby bez jediné změny. Ostatně hlavní ekonom Trinity Bank a známý analytik Lukáš Kovanda už před pár týdny varoval, že energetická chudoba by mohla ohrozit přes 3 miliony českých občanů. Ruský Gazprom navíc právě snížil dodávky přes Nord Stream 1 na pouhou pětinu. Členské země EU tudíž intenzivně řeší, jak „nezamrznout“ už letos a zavázaly se ihned dramaticky snižovat spotřebu. Pokud se slíbených 15 % podaří, budou nám ruské dodávky chybět výrazně méně už tuto zimu. 

Pokud přemýšlíte, jak začít co nejlépe šetřit s energiemi u vás doma, máme pro vás podrobný přehled. Vysvětlí vám, kde máte doma největší žrouty energie, a nabídne i pár tipů, kde se vyplatí s úsporami začít. Mrkněte na článek.

Co je to úsporný tarif?

Nic se ale nemění na faktu, že energie, které letos mít budeme, budou drahé. Tak drahé, že jsme si to ještě na jaře neuměli představit. A přes všechno tradiční české stěžování patří vládě dík, že reaguje tak rychle. Na úsporný tarif vyčlení peníze státní rozpočet.

Kolik peněz úsporný tarif ušetří?

  • Celková suma dotace bude kolem 30,6 miliardy korun.
  • Asi 3,6 miliardy získají domácnosti s kotelnami (ty mimochodem původně podporu dostat neměly).
  • Typická domácnost by mohla získat kombinací příspěvku a odpuštěných poplatků za preferované zdroje energie až 16 000 Kč.
  • O tuto částku budou muset obchodníci s plynem a elektřinou snížit vyúčtování nebo zálohy.
  • A zároveň sníženou částku transparentně vykázat.

Družstva a společenství vlastníků budou zřejmě o příspěvek na teplo žádat. Ať používají vlastní kotelnu, nebo centrální zásobování. 

Nechci čekat na tarif, chci fotovoltaiku

„Úsporný tarif bude motivační. Stát bude přispívat fixní částkou. A čím nižší bude vaše spotřeba, tím méně doplatíte sami.“

Co mají úsporný tarif a fotovoltaika společného?

Kdo už používá solární energii, má vyzkoušeno, jak výhodné je být alespoň částí spotřeby nezávislý na politické a ekonomické situaci. Krátce řečeno na cenách energií. Fotovoltaika totiž dramaticky zvyšuje energetickou soběstačnost. Domácnosti, které už fotovoltaickou elektrárnu mají, se tak mohou dočkat toho, že pokud bude státní úsporný tarif dostatečně štědrý (a zatím to tak vypadá), nebude pro ně letošní zima až takové drama. Jak to? Můžeme si to snadno shrnout. 

Proč je fotovoltaika výhodná

  • Solární panely vám od prvního dne šetří až 35 % nákladů na elektřinu.
  • Pokud máte záložní baterii, můžete se dostat až na 50 %.
  • Když využíváte elektřinu i na ohřev vody, je to další úspora.
  • Státní dotace Nová zelená úsporám = až 50% úspora na realizaci v případě rodinných domů, okolo 30 % u bytových domů (každopádně mluvíme o příspěvcích v řádech desítek tisíc nebo až přes 100 000 Kč)
  • Průměrný bytový dům v ČR (u kterých se úspora někdy počítá lépe a přesněji) šetří díky soláru třeba 15 000 Kč měsíčně. 

Fotovoltaika + úsporný tarif = další výhoda

Konkrétní úspora se samozřejmě u každé domácnosti i každého domu liší. Počítat navíc přínos úsporného tarifu předem, dokud přesně nevíme výšku dotace, by byl taky nesmysl. Ale když čistě obecně dáte proti sobě zdražování energií až v tisících měsíčně, a zároveň šetření díky solární energii a úspornému tarifu také v tisících měsíčně, je výhoda očividná. 

„Kdo má vlastní energii díky fotovoltaice, zaplatí za energie výrazně méně, ať budou státní tarif a doba jeho trvání jakékoli.“ 

Proč je fotovoltaika lepší než úsporný tarif?

Ministr průmyslu Jozef Síkela (STAN) sice vyhlásil, že vláda může podobných opatření podle situace vydat do zimy více, ale to úplně stejně znamená, že je může i zrušit. Nebo omezit jen na průmysl. Zkrátka – úsporný tarif je super věc, ale jedinou jistotu, že do energií finančně nezahučíte, dává vlastní zdroj. No a protože vodní nebo větrnou elektrárnu si asi na zahradu ani k bytovce nepořídíte, je fotovoltaika stále nejlepší a nejsnadněji dostupný zdroj elektřiny i energetické nezávislosti. Mimochodem, že se dá fotovoltaika pořídit na rodinný dům, to ví každý. Ale solární energii pro bytové domy a jejich SVJ zařizuje teprve od minulého roku služba Domy sobě, která u nás spolu se společností Veolia fotovoltaiku pro činžáky v podstatě zavedla. 

Solární panely, když bydlíte v bytě

Všechny výhody fotovoltaiky si tedy můžete užívat, i když bydlíte v bytě. Obyvatelům bytových domů navíc solární energie přináší ještě výhody navíc: 

  • O náklady se dělí nájemníci a společná část řešení tak každého vyjde výhodněji.
  • Různý denní režim více rodin lépe využívá energetickou špičku.
  • Výhodnější pro vás všechny bude i pořízení záložní baterie.
  • Domy sobě celý dům převedou pod jeden jistič, takže společně díky většímu odběru získáte lepší tarif.
  • V komplexnějším řešení se vyplatí i služby navíc, jako mobilní aplikace, dálkové odečty, dálkové ovládání, požární ochrana atd. 

A pokud vezmeme aktuální informace jako bernou minci, celková dotace na teplo bude v bytových domech nižší – tím spíš je lepší mít dlouhodobě vlastní zdroj. Mimochodem, díky energetické drahotě je návratnost už jen v řádech let! 

Ozvěte se nám a přejděte na fotovoltaiku s celým domem. Zodpovíme všechny vaše dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a provedeme vás celým procesem. Díky našemu partnerovi www.evlastnici.cz si navíc můžete fotovoltaiku ve vašem SVJ odhlasovat online, bez problémů a odkudkoli.