BLOG
2.11.2022

Fotovoltaika 2023 aneb Šetřete peníze i přírodu a buďte nezávislejší

Fotovoltaika měla ještě před pár lety auru ekologického výmyslu pro milovníky přírody. Letos jsme i kvůli zdražení energií zjistili, že jde vlastně o cenově výhodné řešení, které navíc přináší i vyšší nezávislost na státní energetické politice. No a příští rok už ze solárních panelů nejspíš bude nedostatkové zboží. Rok 2023 totiž fotovoltaiku definitivně změní v nejvýhodnější zdroj energie. Jaké jsou hlavní důvody, proč si objednat instalaci solárních panelů co nejdříve?

Přehledný obsah článku:

  • Proč se vyplatí mít vlastní zdroj energie
  • A proč vyrábět elektřinu zrovna fotovoltaikou?
  • Co je dotace Nová zelená úsporám?
  • Díky čemu se zrychlila návratnost?
  • Co je energetická nezávislost
  • Fotovoltaika funguje i pod mrakem
  • Můžu mít fotovoltaiku v bytě?
  • Domy sobě – solární energie pro bytové domy

Chcete s fotovoltaikou šetřit co nejvíce a mít všechny novinky jako první? Odebírejte zdarma náš newsletter.

Šetřete díky vlastní elektřině 

Hlavní důvod, proč si v roce 2023 pořídit fotovoltaiku, nemusíme složitě vymýšlet. Prostě díky ní ušetříte spoustu peněz. Letos v létě vyletěly ceny energií na historická maxima. A i když po pár týdnech díky zásahu Evropské komise zase klesly, pořád se drží na bezprecedentně vysoké úrovni. Vzhledem k tomu nejspíš v roce 2023 přestane platit tradiční výpočet úspory díky fotovoltaice ve výši 35–40 procent. Ušetříte totiž velice pravděpodobně ještě víc. Nedá se totiž čekat, že by v příštím roce ceny energií klesly. Doufejme, že válka na Ukrajině skončí co nejdříve. I tak ale zůstanou další důvody zdražení:

  • snaha zbavit se ruských zdrojů,
  • nemluvě o tom, že jsou to fosilní zdroje, které v Evropě taky dramaticky omezujeme, ať už je jejich původ kdekoli,
  • a zejména stoupající spotřeba elektřiny ve všech oblastech života, které se ještě před pár lety bez energie obešly.

To všechno zvětšuje konkurenci – i ceny. Doprava energií přes půlku planety už dnes není problém a Evropa čím dál víc cítí, že dávno není nejbohatší odběratel. A musí tak soupeřit s jinými zákazníky, protože vlastní energie si ještě pořád nevyrobíme dost. 

Proč díky fotovoltaice šetříte hned několikrát? 

Mezinárodní politickou situaci řeší málokterý majitel rodinného domu a neprobírá se ani na schůzích SVJ, které zařizují fotovoltaiku pro bytové domy. Proč tedy přejít na solární panely z čistě uživatelských důvodů? I to je jednoduché – díky solární energii šetříte hned několikrát.

  1. Vlastní elektřina je výrazně levnější
  2. Se záložní baterií nepřijdete o zdroj energie ani při blackoutu 
  3. Solární energii můžete použít i na výrobu tepla
  4. Získáváte levný zdroj pro elektrická auta, skútry apod.
  5. Drahé energie navíc znamenají rychlejší návratnost investice
  6. Udržitelné zdroje energie mají nárok na státní dotaci

Pokud navíc není vaše domácnost extra energeticky náročná, pomocí solárních panelů a záložní baterie pokryjete dokonce i většinu potřebné elektrické energie. 

Dotace Nová zelená úsporám 

Mluvili jsme o státní podpoře pro ekologická (dlouhodobě udržitelná, obnovitelná) energetická řešení, která nás zbavují špinavých, a navíc stále dražších fosilních paliv (která jsou z principu neobnovitelná, a tudíž jejich používání dlouhodobě udržitelné není). Co je to za dotaci? Jde o státní program Nová zelená úsporám, který funguje už od roku 2014 a v posledních letech nabízí až desítky miliard ročně pro energeticky úsporná řešení. Tedy nejen fotovoltaiku, ale i tepelná čerpadla apod. Pokud mluvíme o solárních panelech, aktuálně se může dotace vyšplhat až do výše 50 % částky za instalaci kompletního řešení. Část dotace je na solární konvektory, část na záložní baterii atd. U bytových domů (protože fotovoltaiku už díky službám jako Domy sobě můžete využívat i pokud bydlíte v bytě), přesáhne celková státní podpora obyčejně milion korun. Jen počítejte s tím, že jde o investiční dotaci a peníze dostanete zpětně, proti fakturám.

Zdroj kalkulace: Domysobe.cz

Drahé energie = rychlá návratnost

I z toho, jak dramaticky zdražila elektřina, ale můžete díky fotovoltaice paradoxně vytěžit. Protože solární panely vyžadují v podstatě jen úvodní investici a pak už vyrábějí téměř zadarmo (když odečteme napájení a jednoduchý pravidelný servis). Čím více tedy díky vlastnímu zdroji elektřiny ušetříte na té předražené veřejné, tím rychleji se vám vstupní částka vrátí. 

„Návratnost investice do fotovoltaiky, která bývala kdysi na hraně, bude v roce 2023 nejspíš okolo 5 let. To je v oblasti bydlení opravdu krátká doba.“ 

Důležité je samozřejmě správně vypočítat potřebnou velikost a výkon, ale myslet při tom i na efektivitu danou vaší vlastní spotřebou. Stejně je potřeba uvažovat také o případném úložišti solární energie, neboli záložní baterii. Ta výrazně zlepšuje vyhlídky na co nejlepší a největší využití vyrobené elektřiny, nicméně také není zadarmo. Při rozmýšlení fotovoltaiky je zkrátka nutné rovnou myslet i na dobrou volbu partnera pro instalaci. Jestli jste uvažovali o tom, že byste spoustu věcí mohli zvládnout svépomocí nebo jednotlivé úkony poskládat od levných dodavatelů, mrkněte rovnou na náš starší článek. Věřte nám, úspora bude minimální, zato si zkazíte efektivitu a přiděláte si problémy na dlouhé roky do budoucna.

TIP: Chci fotovoltaiku do bytového domu 

Fotovoltaika = nezávislost

Kromě toho, že vám vlastní energie umožní snížit výdaje za dodávku elektřiny ze sítě o nějakých 35–40 %, získáte větší soběstačnost i v případě blackoutů, neboli výpadků elektřiny, o kterých se teď tolik mluví. Riziko, že v zimě nebude elektřiny dost pro všechny, se snad už snížilo. Nicméně mít vlastní zdroj záložní energie v úložišti, která bude dostupná i ve chvíli, kdy je omezená nebo žádná dodávka proudu, je užitečné v každém případě. Vypadla elektřina? Nemusíte řešit svíčky, otevírání různých elektronicky ovládaných dveří ani ledničku, u které hrozí nejenom že vyteče, ale že vyhodíte potraviny za stovky nebo tisíce korun do koše. Osvětlení i zásuvky vám totiž fungují dlouhé hodiny dál díky elektřině, kterou jste si vyrobili vlastními solárními panely a uložili do tzv. solární baterie. 

„Nejde jen o to, že s fotovoltaikou ušetříte za elektřinu. A to hodně. Ale s vlastní baterií máte taky jistotu dodávky proudu i ve chvíli, kdy nastane blackout.“ 

Solární panely neznamenají elektřinu jen přes den

Většina fotovoltaických elektráren v Česku už se dnes podle statistiků projektuje včetně nějakého druhu úložiště energie. I uživatelé si totiž rychle spočítali, že záložní baterie významně zlepšuje schopnost vyrobenou solární energii odčerpat. Slunce jistě obyčejně svítí zejména přes den, kdy je aktivita v domě či bytě nejnižší. Jakmile ovšem máte možnost energii dočasně uschovat, není žádný důvod ji za pár drobných odevzdávat do sítě – prostě si ji necháte pro vlastní potřebu. Večer, o víkendu, za týden. 

Proč mít záložní baterii

Pokud máte záložní baterii (ať už fyzickou, která je uložená v domě, nebo virtuální, což znamená vlastně možnost odvádět přebytky do sítě a pak je zase čerpat zpět), nespotřebovaná energie se vám ukládá pro pozdější použití. Díky tomu už dávno neplatí, že fotovoltaika se hodí jen v případě, že energii vyrobenou přes den ihned spotřebujete. Ostatně – moderní konvektory vyrábějí energii i mimo klasické slunečné počasí. Nepotřebují dokonce ani přímý sluneční svit, takže jejich produkce není omezená na léto. A dokonce si poradí, i když je pod mrakem, nebo na ně dopadá rozptýlené světlo. Efektivita samozřejmě není stoprocentní, ale nemusíte se bát, že jakmile sluníčko vyloženě nepraží, tak soláry spí. Při extrémních letních teplotách se dokonce jejich efektivita kvůli přehřívání zhoršuje. 

Fotovoltaiku můžete mít i v bytě

Solární panely se všemi výhodami i pro obyvatele bytů v klasických českých bytových domech (bytovky, činžáky, paneláky apod.) nabízí služba Domy sobě, která spolupracuje s ekologicky orientovanou společností Veolia. A navzdory obecnému přesvědčení, že fotovoltaika je dostupná zejména pro obyvatele rodinných domů, solární panely pro bytové domy nejsou nejen žádné sci-fi, ale nabízejí dokonce ještě větší výhody. Větší výhodnost hromadného bydlení plyne z většího počtu vlastníků, a tedy podílníků fotovoltaického řešení v rámci klasických SVJ apod. Z toho ostatně vycházejí i výhodné ceny služby Domy sobě při rozpočítání na obyvatele. 

  • Více domácností díky různému rytmu života zvyšuje šanci na větší odběr vlastní energie v různou denní dobu, a tím vyšší úsporu za veřejnou síť.
  • Komplexnější řešení nabízí další možnosti komunitního využívání zdrojů a jejich optimalizaci.
  • Domy sobě k řešení dodávají standardně i možnost dálkových odečtů a efektivnějšího využívání energie díky mobilní aplikaci. 
  • Využití státní dotace Nová zelená úsporám (kterou Domy sobě standardně vyřizují v rámci zakázky) znamená pro bytové domy obyčejně úsporu za instalaci v řádech milionů korun.

Přejděte na solární energii co nejdříve

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Ozvěte se nám a my zodpovíme všechny dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a rezervujeme vám termín instalace.