BLOG
1.2.2023

Fotovoltaika pro panelové domy je v roce 2023 dostupnější a stále extrémně výhodná

První balíčky zákonných norem komunitní energetiky přinesly v roce 2023 snadnější pořízení fotovoltaiky i pro paneláky a další bytové domy libovolného stáří. Při pohledu na reklamy dodavatelů energií a výrobců elektromobilů by člověk mohl mít pocit, že fotovoltaika je vhodná jen pro rodinné domy. Není to pravda. Už roky si mohou vlastní udržitelnou energii vyrábět i obyvatelé bytových domů. Díky komunitní energetice je teď pro navíc SVJ a bytová družstva pořízení FVE ještě jednodušší.

Přehledný obsah článku:

  • Co přináší komunitní energetika panelovým domům
  • Přehledné výhody Lex OZE 1 pro SVJ
  • Extra úspory díky společnému odběrnému místu (SOM)
  • Proč je instalace FVE na paneláky jednodušší?
  • Výhody fotovoltaiky pro bytové domy obecně    
  • Co vám přinese FVE na klíč od Domů sobě? 
  • Proč instalaci na panelový dům nezvládne kde kdo?
  • Kontaktujte Domy sobě

Co přináší komunitní energetika panelovým domům

Díky novele vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou a dalším postupně schvalovaným zákonným změnám v rámci balíčku Lex OZE 1 (první velký balíček zákonů zabývajících se obnovitelnými zdroji energie – odtud daná zkratka) se pro SVJ, bytová družstva a obecně všechny obyvatele bytových domů dostupnost levnější elektřiny z vlastní fotovoltaické elektrárny výrazně zjednodušila. Fotovoltaika pro domy na sídlištích má navíc tu výhodu, že paneláky mají obyčejně velkou plochou střechu a instalace pomocí samozátěžových konstrukcí, které nevyžadují zásah do střechy a řešení narušených izolací apod., je samozřejmě jednodušší. Obecně také platí, že čím starší konstrukce panelového domu, ať už má osm, deset, dvanáct nebo víc pater, tím větší modernizaci fotovoltaika a související doplňková chytrá řešení od Domů sobě přinesou. 

Chci rovnou předběžnou nabídku od Domů sobě 

Přehledné výhody Lex OZE 1 pro SVJ

  • Výkon fotovoltaiky bez nutnosti speciální licence se zvýšil z 10 kWp na 50 kWp.
  • Stejně se zvýšil i limit, v rámci kterého SVJ nepotřebuje k instalaci stavební povolení.
  • Energii vyrobenou solárními panely na střeše bytového domu je nyní možné bez omezení používat nejen ve společných prostorách, ale i v bytech.
  • Elektřinu z fotovoltaiky mohou navíc využívat i domácnosti, které chtějí mít nadále smlouvu s vlastním dodavatelem elektřiny.
  • Ke schválení instalace fotovoltaiky pro bytový dům stačí počet hlasů, který určují stanovy toho kterého SVJ, nemusí to být 100% vlastníků. 
  • K odběru fotovoltacké energie je možné se po dohodě s SVJ připojit i kdykoli později. Rozhoduje pouze ochota řešit dodatečné náklady. 

Z hlediska řešení fotovoltaiky pro bytové domy, které doporučují Domy sobě, je pak ideální úsporu na energiích zkombinovat s osvědčeným využitím převodu bytů pod sdružené odběrné místo. Majitelé bytů tím totiž ušetří další tisíce ročně na poplatcích distributorovi elektřiny, na kterých ani nejde šetřit, protože jsou nezávislé na spotřebě. 

„Nejvýhodnější řešení fotovoltaiky pro panelové domy zůstává spojení FVE a SOM, neboli sdruženého odběrného místa. Vlastníci ušetří za elektřinu i zbytečné paušály dodavatelům.“

Extra úspory díky sdruženému odběrnému místu

Přestože jsou důležitou součástí výhod solární energetiky samozřejmě ekologické přínosy, s nárůstem cen energií a nejistou geopolitickou situací stále více roste i zájem o energetickou soběstačnost a velkou úsporu, kterou fotovoltaika nabízí. Důležité je proto vědět, že konečnou měsíční platbu za elektřinu netvoří jen elektřina samotná, nýbrž také spousta různých poplatků, o kterých nejspíš běžný uživatel ani netuší – cena za jistič (garantovaný příkon), pronájem elektroměru apod. Ročně jsou to přitom až tisíce korun navíc pro každého majitele bytu. Pokud chcete opravdu šetřit co nejvíce, nabízí se proto převod bytu/bytů pod sdružené odběrné místo (SOM). Elektroměr se vymění za jiný, v majetku SVJ, a hotovo. Jestli má tohle řešení nějakou nevýhodu, tak že všechny byty v rámci SOM mohou mít pouze stejného dodavatele jako SVJ. Ale úspora díky tomu je mnohonásobně vyšší, než jakou byste získali přeskakováním mezi různými tarify různých dodavatelů s mizivě lepšími cenami.

V čem je instalace FVE na paneláky jednodušší?

Už jsme to zmínili. Střechy panelových domů většinou ploché a velké. A to významně ulehčuje instalaci fotovoltaiky. Na ploché střechy se totiž většinou solární panely umisťují jen pomocí zatížení, a nejsou tak potřeba zásahy do konstrukce budovy. Samozřejmě se tím snižuje i cena za instalaci. Druhou věcí je výkonnost panelů, kterou nejvíce ovlivňuje jejich nasměrování ke slunci. Z logiky věci platí, že nejvhodnější je jižní strana. Zde bývají obyvatelé budov se sedlovými střechami omezeni, protože s tím, jak jsou jejich domy postaveny nic neudělají a směřování střechy nezmění. U paneláků to bývá zpravidla jedno. Na plochou střechu můžete umístit panely, jak chcete. Navíc lze nastavit jejich sklon tak, aby na ně dopadalo maximum slunečního svitu. A nebrání ani žádné komíny, boční štíty, natož sousedovic pseudo-barokní věžička.

Výhody fotovoltaiky pro bytové domy obecně    

Výhod využívání solární energie je řada, řešení od Domů sobě má ale pro panelové domy, činžáky a bytovky ještě několik dalších. Nejsme totiž pouze jedna z mnoha instalačních firem, ale nabízíme komplexní řešení FVE od administrativy až do zapojení a následně průběžné údržby. S tím, že také vyřídíme veškerou administrativu, ekonomickou a energetickou optimalizaci a další záležitosti. 

„Domy sobě kromě fotovoltaiky nabízejí i chytrou síť čidel a senzorů aplikace Dominiq, která zvyšuje komfort i bezpečnost bydlení ve stárnoucích panelácích, činžácích i bytovkách.“

Co vám přinese FVE na klíč od Domů sobě? 

  • Okamžitou úsporu až 50 % z plateb za energie
  • Až 50% dotaci z programu Nová zelená úsporám  
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Doplňkové chytré služby s online aplikací Dominiq
  • Dálkové odečty ještě než je požaduje zákon
  • Větší komfort a bezpečnost bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl

TIP: Objednejte si pravidelný newsletter, a žádná novinka vám neuteče. 

Proč instalaci na panelový dům nezvládne kde kdo?

Panelových domů je sice v Česku přes 80 000 a bydlí v nich podle některých odhadů až 40 % populace ČR, přesto mají domovy na sídlištích celou řadu technických specifik, na která si nemůže troufnout každý. Menší společnosti mají nejvíce zkušeností s instalacemi na rodinných domech, kde je ovšem výrazně menší počet panelů, než kolik jich k efektivnímu využití potřebuje panelák. Také množství vyrobené energie je pochopitelně větší u rozsáhlejších instalací a tomu je nutné přizpůsobit výběr kabeláže i ostatního technického vybavení. Při výběru instalační firmy pro fotovoltaiku panelového domu jsou tudíž zásadní věci, které pro majitele domků důležité nejsou. Například:

  • Zkušenost s instalací větších kapacit na obytnou budovu
  • Montáž ve výškách často i několik desítek metrů
  • Vyvážení sdruženého odběru pro desítky uživatelů
  • Množství a typ kabelů i pro vyšší objemy energie
  • Výběr a umístění velkokapacitní záložní baterie
  • A další věcí souvisejících s velikostí domu či panelovou konstrukcí 

Ozvěte se nám, víme přesně, co potřebujete

Stručně řečeno, fotovoltaika pro panelové domy je rozhodně jedna z věcí, které pomohou šetřit nejenom milionům Čechů, ale vzhledem k počtu sídlišť u nás bude mít velký vliv i na energetickou soběstačnost celé České republiky. Využijte aktuální zjednodušení pořízení solárních panelů pro bytové domy a trvající vysoké ceny energií, které srážejí dobu návratnosti na pár let. Můžete se díky tomu těšit třeba na další dvě dekády, kdy budete mít vlastní solární energii téměř úplně zadarmo.

Chci předběžnou nabídku od Domů sobě