BLOG
19.3.2024

Fotovoltaika způsobí zlomek požárů. A za ty můžou nejčastěji kutilové a ignorování požárních předpisů

Požáry fotovoltaiky jsou mediálně vděčné téma. Ve skutečnosti jde ale většinou o požáry, kde je fotovoltaika jen součástí škod a na jejich vzniku nemá žádný podíl. I tak jde navíc v rámci loňských 17 757 výjezdů k ohni pouze o desítky případů. Obecně totiž platí, že solární panely představují extrémně nízké nebezpečí požáru, ostatní části systému pak velmi nízké. Pokud při instalaci fotovoltaiky něco riziko vzplanutí zvyšuje, je to hlavně neodborná montáž.

Přehledný obsah článku:

  • Požáry domů s fotovoltaikou média nesmyslně zveličují 
  • Jak často hoří v Česku fotovoltaika?
  • České pojišťovny řeší „jednotky požárů fotovoltaiky“ za rok
  • Fotovoltaika nehoří. Co způsobuje požáry solárních panelů? 
  • Hlavním důvodem požárů fotovoltaiky je neodborná instalace
  • Nemůže za požáry FVE také stále výkonnější technologie? 
  • Je pravda, že hořící dům s fotovoltaikou nejde hasit?
  • Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

TIP: Chci rovnou nezávaznou cenovou nabídku zdarma

Požáry domů s fotovoltaikou média nesmyslně zveličují 

Odborný portál obnovitelne.cz podniknul ohledně mediálně populárního tématu požárů fotovoltaiky (FVE) podrobné šetření u hasičů i většiny pojišťoven. Co se zjistilo? Ani reálná „tvrdá“ data z terénu nenaznačují, že by se fotovoltaika na požárech nebo jejich vzniku podílela nějak nadstandardně. Jenže zatímco když vám s rodinným domem shoří dvě televize, komplet kuchyňské spotřebiče, pračka, sušička, několik počítačů a v garáži auto, nic se o tom nedočtete (tedy pokud to nebyl elektromobil). Ale stačí mít na střeše dva solární panely a hned je zaděláno na další senzační titulek o požáru fotovoltaiky. Detailní analýzu najdete v článku Jak často hoří v Česku solární panely? Tady uděláme jen výcuc základních údajů. 

Jak často hoří v Česku fotovoltaika?

Za rok 2023 eviduje ředitelství Hasičského záchranného sboru (HZS) ČR 17 757 výjezdů k požárům. Kolik z nich se týkalo fotovoltaiky? Držte se – celých 64. Přičemž do statistiky se fotovoltaická elektrárna dostane ve chvíli, kdy požár zasáhne kteroukoli z jejích komponent. Bez ohledu na to, co bylo jeho příčinou. Jinými slovy, fotovoltaika se loni v rámci celé ČR objevila v souvislosti s požárem v 0,36 % případů. I tohle mizivé procento bychom ale měli ještě vydělit pěti, protože v pouhých 13 případech má podle hasičů FVE na vzniku ohně přímý podíl. A protože v máme Česku zhruba 150 000 solárních elektráren, snadno si spočítáme, že loni požár způsobilo 0,008 % z nich. Říkáte si že to je náhoda? Pokud by vás zajímala data z jiných let, tak namátkou třeba za celé období 2011–2016 evidují statistiky HZS celkem 62 požárů, u kterých bylo možné fotovoltaiku označit za viníka. 

České pojišťovny řeší „jednotky požárů fotovoltaiky“ za rok

Výsledky průzkumu u pojišťoven už vás ani nebudeme moc zdržovat. Česká podnikatelská pojišťovna, Kooperativa, pojišťovna Slavia, Generali Česká pojišťovna, UNIQA, ČSOB pojišťovna, prostě kdokoli si vzpomenete, udávají zcela shodně, že požáry fotovoltaik nepředstavují žádný a čímkoli výjimečný problém. ČSOB pojišťovna například dlouhodobě eviduje několik jednotek případů ročně, a to včetně drobnějších škod, ke kterým ani majitelé nevolali hasiče, takže nejsou v jejich statistice. „Ve většině případů požáry nebyly zapříčiněny komponentem samotného zařízení, ale z důvodu pochybení montážní firmy (nedodržení montážních návodů, doporučení výrobců atd.). Samotná technická závada byla zatím vyloučena, nebo nebylo možné přesně zjistit příčinu,“ říká konkrétně její mluvčí Petr Milata. 

„Ve většině případů požáry nebyly zapříčiněny komponentem samotného zařízení, ale z důvodu pochybení montážní firmy.“

Fotovoltaika nehoří. Co způsobuje požáry solárních panelů? 

Jak říkají odborníci, solární panely nehoří. A je pravda, že na kompozitu samotného panelu nemá vcelku co vzplanout. Jiné to může být s dalšími částmi fotovoltaické elektrárny, kde se samozřejmě najdou různé plastové izolace a podobně, které hořlavé jsou. Druhá věc ovšem je, že jsou z principu navržené tak, aby vydržely často i několik desítek let. Pokud tedy dojde přímo v rámci instalace ke vzniku požáru, může to mít v podstatě jen několik důvodů:

  • Neodborná instalace – Ta může způsobit přehřívání nebo dokonce zkrat. Důvodem požáru může být i špatně zvolené umístění v hořlavém prostředí.
  • Nedostatečná údržba správně zapojené fotovoltaiky. Jde typicky o stárnoucí kabeláž, znečištěné „živé“ spoje instalace, poškození bezpečnostních obalů či izolací apod. 
  • Závada součásti fotovoltaiky – I zde ale může jít často o zanedbanou údržbu, protože už pohledové kontroly instalace a kontrola fungování odhalí řadu závad předem. 

Hlavním důvodem požárů fotovoltaiky je neodborná instalace

Češi jsou národ kutilů a většina z nich si bohužel nedá vymluvit, že ačkoli zprovoznění fotovoltaiky svépomocí není za pomoci YouTube až tak náročné, není to rozhodně rozumná cesta k úsporám. Ano, ušetříte pár desítek tisíc za odbornou firmu. Na druhou stranu to může znamenat požár se škodou několik milionů korun. Sami píšeme, že požáry fotovoltaiky jsou spíš výjimečná záležitost, takže nebudeme strašit, že riziko je nějak zásadní. Nicméně každý odborník vám potvrdí, že české kutilství je k požáru fotovoltaiky rozhodně významná zkratka. Když už instalace vzplane, nejčastěji je to kvůli amatérskému zapojení. Špatná instalace je mimochodem příčinou většiny problémů, které se okolo fotovoltaiky standardně řeší – od nízkého výkonu přes často nulovou optimalizaci až k tomu požáru – v extrémním případě. 

„V naprosto drtivé většině případů není důvodem požáru domu fotovoltaika. Nejčastěji je FVE součástí škod, protože shoří jako cokoli jiného, co se v budově nebo na ní nachází.“ 

Nemůže za požáry FVE také stále výkonnější technologie? 

Vývoj fotovoltaické technologie za požáry rozhodně není. Spolu s efektivitou (a výkonností) totiž roste i spolehlivost solárních řešení. Důkazem je třeba fakt, že navzdory dramatickému nárůstu instalací zejména v posledních dvou letech se počet požárů, ve kterých figurovala fotovoltaika, v podstatě nezměnil. U každého elektrického zařízení je sice zásadním faktorem možného vzplanutí přehřátí, ale to není způsobeno výkonností samotnou. Jde vždycky o závadu – přetížení způsobuje zahřívání, které ještě zvýší elektrický odpor a nastane začarovaný kruh, který končí tavením izovací a potenciálním zapálením okolních materiálů. Taková věc není nikdy součástí standardního provozu. 

Potenciální riziko v nekvalitních FVE komponentech

Abychom byli úplně fér, musíme zmínit možné problémy s technologií samotnou. A to v případě, že instalační firma cíleně nakoupí co nejlevnější a nekvalitní komponenty (včetně solárních panelů). Nebo že nějaký fušer třeba i solidní produkty špatně nakombinuje, propojí nekompatibilní součásti apod. Jak stále vysvětlujeme, najít si spolehlivého partnera je pro dlouhodobou spokojenost i co největší efektivitu celého řešení zásadní. Když vám panely dodá někdo, kdo řeší jenom o výdělek, snadno se vám na střechu dostane mizerně zapouzdřený produkt. 25letá záruka na výkon křemíkových polovodičů je k ničemu, když už za zlomek času celý panel uvnitř zlikviduje vlhkost. Stejně tak je problém stále tenčí sklo, nekvalitní složení sendviče atd. U levných produktů je samozřejmě i požární riziko řádově vyšší. A doufejme, že se během let nezačne na „domácích“ fotovoltaikách projevovat.  

Je pravda, že hořící dům s fotovoltaikou nejde hasit?

Nechceme se opakovat, ale pokud je instalace fotovoltaické elektrárny udělaná odborně a v souladu se všemi předpisy, nebude pro hasiče znamenat žádný problém. Primárně jde o to, že minimálně podle předpisů pro fotovoltaiku pro bytové domy musí mít celý systém centrální vypínač – v dobře přístupném místě, tedy nejlépe někde v přízemí u jističů. Dalším častým mýtem je, že FVE znemožňuje hasičům hasit vodou. Ve skutečnosti stačí, že hasiči o instalaci vědí. Pokud je FVE vypnutá, není třeba řešit nic. A pokud není, do napětí 400 Voltů/50 Hz jim stačí použít certifikované profesionální vybavení. Ideální je situace, kdy má provozovatel fotovoltaiky – v případě instalací v bytových domech SVJ nebo bytové družstvo – speciální „zásahovou kartu“, kde hasiči najdou všechny potřebné informace o umístění, výkonu atd. 

„Správně nainstalovaná a udržovaná fotovoltaika požár nezpůsobí téměř nikdy. A pokud začne z jakékoli příčiny hořet dům, kde je nainstalovaná, v drtivé většině případů mohou hasiči použít úplně standardní postupy likvidace požáru.“ 

Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné služby pro bytové domy. Máme tedy i největší zkušenosti s tím, jak solární elektrárnu zabezpečit pro případ požáru. V případě bytových domů je ostatně potvrzení Hasičského záchranného sboru ČR jedním z hlavních povolení, bez kterých se fotovoltaika pro SVJ ani instalovat nedá. Máme na kontě desítky dokončených i rozpracovaných realizací po celé republice a dokonale profesionálním servisem si můžete být 100% jisti. Patříme také v rámci firmy PT Koncept do skupiny firem pod značkou Veolia, takže máme i pevné finanční zázemí a nežijeme od zálohy k záloze. Naše řešení jsou spolehlivá, trvanlivá a poctivá. Co slíbíme, to splníme. 

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 4–7 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.