BLOG
6.6.2022

Jak ušetřit na solární energii. Výhody fotovoltaiky přehledně a bez přehánění

Solární energie je jediný způsob, jak významně uspořit na drahých energiích bez dramatické změny spotřeby. Benzín, nafta ani plyn žádný alternativní zdroj nenabízejí. Pokud ovšem máte elektromobil, ušetříte díky energii ze Slunce ještě víc. Ale fotovoltaika se dnes bohatě vyplácí už v běžné domácnosti.

Přehledně: Co se v článku dočtete

  • Vyplatí se soláry v Česku?
  • Kolik energie vyrobí solární panel
  • Jde mít jenom vlastní elektřinu?
  • Jak vypočítat úsporu ze solárů
  • K čemu jsou baterie a jaké jsou typy
  • Jak se solárem ušetřit co nejvíc
  • Chci fotovoltaiku do bytu 
  • Jak zařídit solární panely pro bytový dům

Vyplatí se solární energie?

Začněme od začátku, od hrubého výpočtu. Řekněme, že máte standardní fotovoltaickou elektrárnu s výkonem 5 kWp (co je to za hodnotu jsme už vysvětlovali, koukněte na odstavec Co je to Watt peak?). Jaký má výkon během roku? Zima je samozřejmě slabší, ale za „léto“ můžeme v podstatě považovat i konec jara a začátek podzimu, protože pokud není vyloženě zataženo, efektivita fotovoltaiky se v parném červenci a příjemném září moc neliší - díky lepší tepelné bilanci mimo nejparnější období roku. 

Kolik energie vyrobí solární panel?

Výpočty berte jako orientační, ale pokud rok rozdělíme na klasická roční období, bude to se zmíněnou klasikou 5 kWp vycházet asi takhle: 

  • Jaro: 15 kWh denně = 450 kWh za měsíc 
  • Léto: 25 kWh denně = 750 kWh za měsíc
  • Podzim: 15 kWh denně = 450 kWh za měsíc
  • Zima: 6 kWh = 180 kWh za měsíc

Protože jsme si ale řekli, že maximum výroby netrvá jen tři letní měsíce, nejde hodnoty jen tak sečíst. Naše solární „léto“ může trvat i pět měsíců a objem elektřiny pak dosáhne až 6000 kWh. Pokud bude některý rok naopak převažovat pochmurné počasí, může být roční součet klidně o 1500 kWh nižší. (Mimochodem, rozdíl vyrobené energie kvůli různé poloze v rámci území České republiky je víceméně zanedbatelný.) Každopádně, běžná čtyřčlenná moderní domácnost má roční spotřebu okolo 3200 kWh. 

„Uvedená fotovoltaika by tak měla bohatou rezervu i v deštivých letech.“  

Můžu fotovoltaikou pokrýt celou spotřebu?

Abychom byli fér, musíme dodat, že solární panely vyrábí nebo nevyrábí čistě v závislosti na Slunci. A že se to do našeho výpočtu může dost promítat. S čím počítat?

  • Fotovoltaika je elektrické zařízení, nikoli perpetuum mobile. Za stinných dnů nebo v zimě systém může vyrobit i méně, než sám spotřebuje.
  • Když krásně svítí, vyrábí sice panely naplno, ale vy máte třeba zrovna téměř nulovou spotřebu. (Pak buď potřebujete baterii, která energii uchovává, nebo posíláte elektřinu zpátky do sítě. Odtamtud ji sice můžete za určitých podmínek zase odebírat, ale je jasné, že nejvýhodnější je využít ji rovnou.)
  • Takže i když vyrábíte víc, než kolik je vaše spotřeba, čas výroby a čas odběru se nemusí potkávat a vy se bez elektřiny ze sítě úplně neobejdete.

Jak spočítám roční úsporu ze soláru? 

Jak jste viděli, ačkoli vám fotovoltaika na elektřině ušetří zásadním způsobem, výpočet bývá spíš orientační. Jinými slovy, pokud by vám někdo tvrdil, že vaše roční úspora bude prostě objem vyrobených kWh x cena, kterou za 1 kWh platíte dodavateli, tak lže. Takhle jednoduché to nikdy není a když vám technik instalační firmy nedokáže přesnou úsporu pro váš případ vypočítat, naopak to spíš znamená, že vám lhát nechce. Protože ale jistě chcete nějaká čísla, máme tady průměrné statistiky:

  • Solární panely vám od prvního dne šetří až 35 % nákladů na elektřinu
  • Pokud máte záložní baterii, můžete do dostat až na 50 %
  • Státní dotace Nová zelená úsporám = až 50% úspora na realizaci v případě rodinných domů, okolo 30 % u bytových domů (každopádně mluvíme o příspěvcích v řádech desítek tisíc nebo až přes 100 000 Kč)
  • Průměrný bytový dům v ČR (u kterých se úspora někdy počítá lépe a přesněji, viz níže) šetří díky soláru třeba 15 000 Kč měsíčně. 

K čemu je u solárních panelů baterie? 

Už jsme to nakousli. Množství vyráběné elektřiny závisí u fotovoltaiky na počasí. Respektive na slunečním svitu. Pokud se objem výroby a spotřeby potkává, je to ideální. Dost pravděpodobně ale chcete večeři do elektrické trouby dávat večer a ne v poledne, stejně tak domácí kino si pustíte spíš před spaním než po probuzení. To znamená, že pokud byste i na tyhle aktivity chtěli vlastní elektřinu, musíte mít nějaké úložiště, kde bude čekat. Úplně stručně řečeno existují dvě možnosti:

Fyzická baterie – její používání ani instalace není problém, jen musíte náklady na úložiště započíst do celkové bilance fotovoltaiky. Obecně platí, že sice prodlouží návratnost investice, ale zvýší užitek, který ze solárních panelů máte.

Virtuální baterie – v podstatě jen domluva s distributorem (nebo prostředníkem), že nespotřebovanou elektřinu odvádíte do sítě přes měřák, který vám umožní odpovídající objem zase odebrat. Technicky je to jednoduché, z hlediska soběstačnosti i ekologie to ale není ideální – zaprvé platíte sice malý, ale přece jen poplatek za službu samotnou, a potom taky za distribuci, když „svoji“ elektřinu odebíráte zase zpátky. Výhodu každé solární kWh to srazí zhruba o polovinu. A proč píšeme svoji v uvozovkách? No protože zpátky nedostanete zelenou elektřinu, kterou jste si uložili, ale standardní kWh třeba odněkud z uhelných Tušimic. 

Jak na solárech ušetřit co nejvíc?

Vlastně je to snadné. Čím více elektřinu využíváte, tím více díky fotovoltaice ušetříte. Pokud doma jenom svítíte a máte pár spotřebičů, je úspora základní. Zvýší se, když máte elektřinu i na vaření. Ještě víc ušetříte, pokud byste solární panely využívali i pro spotřebiče na ohřev teplé vody. No a takhle to jde dál a dál. Máte elektromobil nebo alespoň elektrický skútr? Nabíjejte je v době, kdy nemáte doma v podstatě žádný jiný odběr, a vaše úspora se solární energií vylétne o úroveň výš. Mimochodem, když už byla řeč o vytápění – k úspoře energií vám v domácnosti pomůže i tepelné čerpadlo. Je to ekologický a maximálně efektivní způsob topení, který dokáže vytáhnout teplo ze vzduchu. A to i když mrzne! Podrobnosti si můžete pěkně přehledně přečíst tady.

„Pokud ze solárních panelů nabíjíte elektromobil, jezdíte rázem v podstatě zadarmo.“

Proč je fotovoltaika v bytových domech ještě výhodnější?

Ještě jiná situace je v případě fotovoltaiky pro bytové domy, kterou jako první v Česku začala nabízet služba Domy sobě, spolupracující se společností Veolia. Navzdory běžnému přesvědčení je totiž možné využívat solární energii i pokud bydlíte v bytě. Ostatně v Česku je přes 2 miliony bytů právě v takovém typu bydlení. A nejsou to jen klasické činžáky často z počátků 20. století, ale třeba také 80 000 panelových domů, které vznikly za socialismu. Tak či tak, obrovská část tohoto bytového fondu je energeticky zastaralá a solární panely jsou nejen první krok k výraznější modernizaci (a smart home řešení), ale také zásadní způsob úspory. Díky většímu počtu odběratelů se také snáze vyčíslují potenciální úspory. 

Kolik reálně ušetřím infografika
Zdroj: Domy sobě

Jaké jsou konkrétní výhody fotovoltaiky pro bytové domy?

Větší výhodnost hromadného bydlení plyne právě ze zmíněného většího počtu nájemníků a tedy podílníků fotovoltaického řešení v rámci klasických SVJ apod.  

  • Sloučení většího počtu jednotek pod jeden jistič obyčejně znamená i další úsporu, protože se společně dostanete na vyšší, výhodnější tarif.
  • Více domácností díky různému rytmu života zvyšuje šanci na větší odběr vlastní energie v různou denní dobu, a tím vyšší úsporu za veřejnou síť.
  • Komplexnější řešení nabízí další možnosti komunitního využívání zdrojů a jejich optimalizace.
  • Domy sobě k řešení dodávají standardně i možnost dálkových odečtů a efektivnějšího využívání energie díky mobilní aplikaci. 

Přejděte na fotovoltaiku s celým domem

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Ozvěte se nám a my zodpovíme všechny dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a rezervujeme vám termín instalace.