BLOG
26.1.2022

Nebojte se ukládat energii! Vyvracíme pět častých mýtů o bateriích

Co se solární energií, kterou nestíháte spotřebovat? Uložte si ji na později. Bateriové úložiště vám pomůže být ještě soběstačnější, víc šetřit peníze i planetu. A jestli máte přece jen nějaké obavy, čtěte dál.

Fotovoltaika je výborná věc, ale má jeden – zcela logický – háček. Když je dlouhý slunečný den, může fotovoltaická elektrárna vyrobit víc energie, než váš dům nebo bytové jednotky dokážou spotřebovat. V noci nebo během dne, kdy je zataženo, šero a dlouho tma, naopak nevyrobí nic. Naštěstí existuje řešení. Energii jednoduše uložíte do baterií a využijete ji, až to bude potřeba.


Už jste o bateriích uvažovali, ale nějak se vám to nezdá? Vybrali jsme pět nejčastějších mýtů, se kterými se v této oblasti setkáváme. A máme odpovědi.


1. „Baterie jsou drahé a neefektivní“

Předpokládaná životnost baterií je zhruba na 15 až 20 let a dokonce si na ně můžete zažádat v rámci dotačního programu Nová zelená úsporám, kde na 1kWh akumulace můžete získat 10 000 Kč. Její cenu tak z větší části pokryjete právě z dotací. Jak tedy vybrat správnou baterii? Je s tím spojená určitá kombinatorika, takže není od věci všechno správně nastavit s pomocí odborníků. My se podíváme na faktory, jako je poloha vašeho domu, jak a kdy k vám svítí slunce nebo kam padá stín. Potom pro vás vybereme elektrárnu s takovým výkonem a baterii o takové kapacitě, abyste co nejlépe pokryli spotřebu domu. Když navíc ještě sloučíme odběrná místa, dostaneme se na okamžitou roční úsporu za elektřinu ve výši 35 až 45 %.


2. „Jsou to obrovské krámy“

Jestli si při zmínce o bateriových úložištích hned představíte velkou místnost plnou všemožných krabiček – něco na způsob prvních počítačů –, můžeme vás uklidnit. Baterie nejsou tak rozměrné, jak si mnoho lidí myslí. Nebudete na ně potřebovat zvláštní halu. Ty s největším výkonem jsou pořád menší než dospělý člověk, představte si spíš malou kuchyňskou ledničku.


3. „Do bytu se mi to ale stejně nevejde“

Ani nemusí. Baterie je totiž společná pro celý bytový dům. V rámci celého domu se pak také uložená energie spravedlivě rozděluje. Využívá se jak do bytů, tak do společných prostor.


4. „Co když to začne hořet?“

Hodně majitelů domů či bytů má obavu, že baterie nainstalovaná uvnitř budovy s sebou nese různá nebezpečí. Může úložiště vybouchnout? Existuje riziko požáru? Vytvořily by se při něm potenciálně toxické zplodiny? Těmito otázkami se zabývala i česká Solární asociace. Spolu s výzkumníky z ČVUT vydala přehled rizik a doporučení, jak se jim vyhnout. 

Ze závěrů této studie vyplývá, že bateriové systémy nejsou při dodržení několika základních pravidel v rozporu s pravidly požární bezpečnosti. Jedná se především o pečlivé dodržení instalačních a provozních pokynů zařízení.

 

5. “Baterie se nedají zrecyklovat, není to ekologické!”

Olověné baterie lze podle dat z EU znovuzpracovat téměř ze 100 %. Baterie na bázi olova lze snadno rozložit a oddělit jednotlivé složky jako olovo, plast a kyselinu a ty opětovně využít. Jednoduché zpracování je ekologické i ekonomické, čili často využívané. Li-on akumulátory jsou na tom trochu hůře, jejich recyklace je složitější a nákladnější. Pro lithiové baterie svítá na lepší časy, protože již během příštího desetiletí brzy vzniknou recyklační závody pro jejich zpracování.  

Ve zkratce: pokud baterie správně umístíte a nainstalujete, rizika nebudou větší než u kteréhokoli jiného zařízení, které doma máte. A právě s umístění a instalací vám rádi pomůžeme. Mrkněte se na naši nabídku instalace solárních panelů a nechte nám na sebe kontakt. Rádi vám vše osobně vysvětlíme.