BLOG
24.9.2021

Nová zelená úsporám: Dotace na fotovoltaiku pro bytové domy až 500.000 Kč

Oblíbený program Nová zelená úsporám startuje už tento podzim a na žadatele čekají dotace ve výši minimálně 39 miliard korun, které budou do roku 2030 rozděleny z evropských a národních zdrojů. Nová etapa programu je spojena s řadou novinek, jednou z těch nejvýraznějších je rozšíření podpory pro bytové domy napříč celou Českou republikou. Díky tomuto programu můžete nyní při pořízení fotovoltaiky s Domy sobě výrazně ušetřit.

Něco málo o programu Nová zelená úsporám

 

Program Nová zelená úsporám je nejdéle trvajícím dotačním programem pro energetické úspory rodinných i bytových domů. Poprvé byl spuštěný v roce 2014, kdy navázal na předchozí program s názvem Zelená úsporám. Doposud bylo žadatelům vyplaceno 11 miliard korun, projekt podpořil 68 tisíc projektů a průměrná výše dotace dosáhla 207 000 Kč.

Novinky spojené s novou etapou programu

 

Jak už jsme nastínili v úvodu, zásadní novinkou oproti předchozím etapám je rozšíření podpory na bytové domy po celé ČR (v předchozích letech byly dotace omezeny jen na bytové domy na území Prahy). Mezi další novinky patří zvýšení maximální dotace u bytových domů na 50%, navýšení jednotkových dotací, výhodné bonusy při kombinaci opatření,samostatný program Dešťovka, rozšíření podpory výměny zdrojů tepla nebo taképlná elektronizace – žádost nově probíhá zcela online bez papírování.

Nová zelená úsporám pro bytové domy

 

Co se týče bytových domů, dotace se vztahuje například na zateplení, kotle, kamna a teplená čerpadla, dešťovou a odpadní vodu, stínící techniku, zelené zahrady, řízené větrání s rekuperací nebo také fotovoltaické systémy.

Dotace na fotovoltaické systémy až půl milionu korun

 

Pojďme si nyní říci více o dotaci na fotovoltaické systémy a objasnit si, proč je v dnešní době přechod na fotovoltaiku trefou do černého. Elektřina na burze zdražila o 50%. Elektřina v Česku podraží, pocítí to hlavně domácnosti. Ceny elektřiny letí vzhůru.To jsou některé z novinových titulků, na které jste v posledních měsících mohli narazit a podle předpokladů odborníků situace nebude lepší ani vbudoucnu. Pokud tedy nechcete být závislí na rostoucích cenách elektřiny,nabízí se řešení právě v podobě fotovoltaických systémů.

A kdo že může o dotaci na fotovoltaické systémy zažádat? Vlastnící stávajících bytových domů, společenství vlastníků jednotek stávajícího bytového domu a pověření vlastníci jednotek. Vyrobenou elektrickou energii z fotovoltaického systému je možné využít pro společné prostory bytového domu a v bytových jednotkách, pro ohřev vody a dobíjení elektrických vozidel obyvatel domu.

A kolik peněz můžete získat? Až 500 000Kč, výsledná částka se odvíjí od instalovaného výkonu a počtu bytových jednotek. Za připojenou bytovou jednotku k fotovoltaickému systému získáte 5 000 Kč, za 1 kWh elektrického akumulačního systému 10 000 Kč a za 1 kWh instalovaného výkonu 15 000Kč.

Ušetřete díky fotovoltaice i vy

 

Úspora peněz v souvislosti s fotovoltaickými systémy není spojena jen s dotací z programu Nová zelená úsporám. Pokud se rozhodnete pro fotovoltaický systém, můžete na elektřině každý rok ušetřit desítky tisíc korun. Vezměme si následující příklad: Váš bytový dům má 20 bytových jednotek. V tomto případě ušetříte okolo 70 000 Kč ročně, což odpovídá zhruba 3 700 Kč za jeden byt. Návratnost investice je pouhých 8,3 let. Pokud však využijete dotaci Nová zelená úsporám, investice se vám může vrátit ještě mnohem rychleji.

Jak požádat o dotaci?

 

Podání žádosti probíhá zcela online na webových stránkách projektu www.novazelenausporam.cz. Elektronicky probíhá i následná komunikace se SFŽP ČR, žadatelé tak můžou vše potřebné vyřídit z pohodlí domova. Na stránkách navíc najdete příklady úspěšných realizací a návod, jak postupovat i databázi specialistů, kteří vám pomohou s přípravou i provedením rekonstrukce.

Fotovoltaika a bytové domy: Dotace až 500 000 Kč a úspora až 35 % na elektřině

 

Sečteno podtrženo, fotovoltaika je pro bytové domy cestou, jak ušetřit nemalé peníze na elektřině. A když se k tomupřičte dotace až ve výši 500 000 Kč, stojí před vámi investice, která se vyplatí a velmi rychle se vám vrátí. Pokud se chcete i vy vydat cestou úspory peněz, neváhejte se obrátit na Domy sobě,kde vám umožní výrazně ušetřit za elektřinu díky fotovoltaickým systémům. Domy sobě vás provedou celým procesem, vyřídí za vás dotaci, čímž můžou zlepšit návratnost celého projektu, zajistí také realizaci a nastaví projekt na míru. Jednoduše se o vše spojené s fotovoltaikou ve vašem bytovém domě postarají od A do Z.