BLOG
8.2.2022

Odklad realizace fotovoltaiky v bytových domech se nyní obrovsky prodraží. Jde vyloženě o čas

To, že sdružení odběrných míst a fotovoltaika se většině bytových domů vyplatí, asi už není třeba řešit. Je to čistá úspora s rychlou návratností, která navíc zvýší hodnotu domu. Více než si myslíte, jde ale taky o čas.

Investice do fotovoltaiky (FVE) na každém bytovém domě jednou musí přijít. To je je jasné. Stejně jako sdružení odběrných míst. Tam je to dokonce limitované zákony přikazující dálkové odpočty energie. Co si ale SVJ a bytová družstva neuvědomují, je, že i jen samotné odkládání této beztak nutné operace je každý měsíc stojí desetitisíce korun.


Nejlepší doba na rekonstrukci je teď

Známé rčení říká “nikdy není pozdě, vždycky je nejvyšší čas”. A to opravdu platí. Jestli váháte, prokrastinujete nebo na to prostě zatím jen nebyl čas, zde předkládáme několik argumentů, které vám naznačí, že kdykoli později bude situace jen horší. Začněte to řešit hned dnes. Protože pokud nic neuděláte, podle našich výpočtů každý měsíc zbytečně přicházíte o:


12 770 Kč pokud spravujete 15 bytů

20 324 Kč u 25 bytů

36 881 Kč u 50 bytů.


Jsou to modelové výpočty úspor fotovoltaiky a technologií instalovaných od projektu Domy sobě pro průměrné bytové domy. To je situace dnes! Trajektorie cen je ale jasně vzrůstající a tady jsou důvody, proč se to ještě posílí:


1/ Přichází růst cen ve stavebnictví a bude to pokračovat měsíce nebo i roky


Ve stavebnictví v loňském roce meziročně zdražil materiál v průměru o 10,9 %. Je to opravdu výrazný skok. Pro srovnání, v předchozím roce 2020 vyrostly ceny stavebních prací o 5,1 % a stavební materiály dokonce jen o nepatrné 0,4 %. Podle Českého statistického úřadu jde o největší nárůst za posledních 26 let!

Podrobnější informace o vývoji cen stavebních materiálů se zmiňuje i  analýza na aktuálně.cz. Metrostav udává, že stavební dřevo díky pandemii od září 2020 do konce května 2021 zdražilo až o 160 procent a ocelová výztuž do betonu o 100 procent, pěnový polystyren EPS o 83 procent.


To samozřejmě ovlivňuje i cenu výsledné realizace i kdybyste si chtěli nakrásně udělat vše jen svépomocí. Podle ČSU zlevnily naopak informační služby, takže i proto je nyní fotovoltaika a techologie s tím související nyní dostupnější.

Měřiče od projektu Domysobě/Veolia nezabírají skoro žádné místo a komunikace s nimi probíhá bezdrátově. Takže žádné sekání zdiva v bytech. Foto: Jan Strmiska
Měřiče od projektu Domysobě/Veolia nezabírají skoro žádné místo a komunikace s nimi probíhá bezdrátově. Takže žádné sekání zdiva v bytech. Foto: Jan Strmiska


2/ Inflace sníží hodnotu úspor

Nechat peníze na účtě nyní jen požírá úspory. Průměrná míra inflace za rok 2021 činila 3,8 % a to byl ještě čajíček. ČNB ve své nejnovější analýze pro rok 2022 očekává inflaci 8,5 %. Už dnes, při třech procentech přitom průměrné roční zhodnocení investice (p.a.) do fotovoltaiky inflaci hravě poráží.

Pokud na realizaci už máte peníze, nenechávejte je ředit na účtě, kde ztrácí svou hodnotu. Investice do FVE se navíc v čase násobí.


3/ Inflace naopak zvýší cenu energií

Inflace je prostě dvojnásobně nevýhodná matematika. Oproti loňskému roku ceny elektřiny rapidně rostou a neutečete tomu ani změnou dodavatele. A růstový trend se očekává i pro příští roky. Původně se očekával pokles cen ihned po skončení pandemie, ale nyní situace nevypadá tak růžově. Před několik dny začali zvyšovat dodavatelé i ceny pro své zákazníky se smlouvou na dobu neurčitou, kde dosud nedocházelo k takovým výkyvům. „Faktura za elektřinu stoupne na nejběžnějších sazbách zhruba o třetinu ročně“ říká tiskový mluvčí ČEZ Roman Gazdík. A podobně mluví i ostatní dodavatelé. Včetně předpokládaného dalšího zdražování. 

K pandemii a Green dealu se totiž ještě připojila krize na Ukrajině. A podle mluvčího Innogy, Pavla Grochála, pro Seznam zprávy dokud ta neskončí, nejde očekávat žádný pokles cen energií.


4/ Prodlužuje se doba realizace

Dnes je tu i další problém, podobný jako mají například výrobci aut díky čipům. Když už se tedy nakrásně rozhodnete, že investici do fotovoltaiky nebudete odkládat, nebude to hotové hned. Poptávka po realizacích FVE je totiž už dnes vysoká, protože předchozí body :-). Stavebních materiálů a pracovníků je nedostatek a prodlužují se dodací lhůty. Což samozřejmě znamená další finanční ztráty SVJ.


Tady můžeme zmínit i naše vlastní zkušenosti. V těchto dnech máme extrémní poptávku po našem řešení. Některé realizace se zatím připravují k realizaci a pak máme řadu projektů ve fázi rozhodování klientů, které se snažíme realizovat co nejdříve, ale limituje nás právě situace na trhu stavebních firem. Je možné, že už i u těchto rozpracovaných projektů bude docházet k odkladům.


Takže čím déle budete odkládat podpis SOD, tím později si “stoupnete do fronty” a tím později se realizace uskuteční. A o tím víc peněz tedy zbytečně přijdete. Je možné, že v dalším měsících už nebudeme moci pokrýt poptávku a garantovat rychlost realizace.


Jak to funguje:

Díky FVE si budete moci vyrábět část elektřiny pro byty i společné prostory sami a tím snížíte účty za elektřinu ze sítě. Díky použití dálkových bezdrátových měřících jednotek a čidel neposíláte vyrobenou elektřinu ze střechy do sítě dodavatele, ale spotřebováváte ji (zdarma) sami v bytových jednotkách a společných prostorách domu. Neplatíte za ni daně ani poplatky distributorovi. Zbytek spotřeby pokrýváte ze sítě distributora, ale za výhodnější ceny - celý bytový dům je pro distributora jeden (velký) odběratel.

A tím, že ceny energií pravděpodobně porostou, poroste i potenciální úspora. Takže čím dříve si FVE pořídíte, tím dříve začnete šetřit a nepřicházíte o peníze.


ČASOVÁ OSA

Směrnice EU přikazují:

Od 25. října 2020

– nově instalovaná měřidla vody a tepla mohou být jen s dálkovým odečtem

– povinné vyúčtování je povinné u starých měřidel 2x ročně a nových měřidel s dálkovým odečtem 4x ročně

Od 1. ledna 2022

– četnost vyúčtování musí být 12x za rok nehledě na typu měřidel 

Do 1. ledna 2027

– je nutná výměna všech starých měřidel za nové s dálkovým odečtem