BLOG
9.5.2022

Porostou ještě ceny energií? A pomůže vám proti tomu fotovoltaika?

Solární panely jako vlastní zdroj elektřiny jsou rozhodně na růst cen energií správnou reakcí. Ale musíme s jejich objednáním spěchat?, říkáte si možná. Ceny jsou přece tak vysoko, že už snad ani růst nemohou. Bohužel, dynamika trhu naznačuje něco jiného. Podívejte se na graf, vytvořený podle cen hlavního českého výrobce elektřiny.

Přehledný obsah článku:

  • Aktuální ceny elektřiny
  • Budou energie dál zdražovat?
  • Scénáře možného vývoje pro rok 2022
  • Poroste podpora zelené energie?
  • Vyplatí se solární panely?
  • Všechny výhody fotovoltaiky
  • Co nabízejí Domy sobě
  • Nová zelená úsporám vám ušetří až 50 %

Kolik teď vlastně stojí elektřina?

ČEZ uvádí, že v roce 2016 byla standardní cena 1 MWh elektřiny (energie potřebná k tomu, aby mohlo tisíc 100W žárovek svítit jednu hodinu) pro roční kontrakt cca 20 Euro. Letos na jaře cena překročila 100 Euro a ceny pro 2023 jsou už nyní okolo 200 Euro. (A to nemluvíme o cenách ad hoc nákupů např. pro klienty v režimu DPI, kteří zůstali po krachu svého dodavatele “na suchu”.) 

Čekat dramatický propad cen tedy není úplně reálné. Aktuální drahota sice vznikla souhrou mnoha faktorů, ale žádný z nich nezmizí přes noc. Ptáte se, jestli ceny neklesnou, když skončí válka? Na ruských energiích už nechce být závislý nikdo. A najít alternativu bude drahé vždycky. Bez ohledu na možný pozitivní vývoj politické situace. Odborníci tvrdí, že ani příznivý vývoj nepřinese snížení ceny výrazně pod 100 Euro/MWh. 

Graf vývoje ceny elektřiny do článku o fotovoltaice a solárních panelech pro byrové domy.

Jak se bude cena elektřiny vyvíjet?

Pokud zvažujete přechod na fotovoltaiku, není o čem přemýšlet. Zvýšit svoji energetickou nezávislost výrobou vlastní elektřiny solárními panely se vyplatilo vždycky. Tím víc, čím větší procento spotřeby jste jimi pokrývali (např. nejen pro výrobu elektřiny, ale také na ohřev teplé vody). Takže odkládat teď objednávku proto, že by aktuální ceny mohly zase klesnout, nedává smysl. Možná se zase mírně prodlouží doba návratnosti, ale solární panely už budou vždycky výhodné. Uzavřeli jste nedávno nové smlouvy na energie, takže se vám nechce nic řešit, protože máte vystaráno? Bohužel to není tak jednoduché – podívejte se na přehled případů a situací, kdy vám může dodavatel cenu nečekaně zvýšit. A také, co s tím dělat. Přečtěte si podrobný článek.

„Ceny už nemůžou klesnout tolik, aby se fotovoltaika přestala vyplácet.“  

Přesto jsme se pokusili vytvořit pár scénářů možného vývoje, abychom na otázku ohledně výhodnosti fotovoltaiky odpověděli úplně. A navzdory negativním předpovědím odborníků se pokusili také o optimistický pohled. 

Zjistit víc: Všechny výhody fotovoltaiky pro bytové domy

Návratnost fotovoltaiky a vývoj cen v budoucnosti

Prognóza z říše sci-fi

Může se stát, že lidstvo dosáhne objevu vysoce účinných zdrojů energie. Mluví se o termálním podloží, které máme všichni přímo pod nohama v hloubce několika až desítek kilometrů. Možnost čerpat teplo „z jádra“ Země se nejspíš skutečně přiblížila. Zavedení do praxe i pro drobné odběratele bude ale v širokém spektru trvat rozhodně víc než desetiletí. Jinými slovy, když si fotovoltaiku objednáte dnes, vyplatí se vám dříve, než bude dostupný jakýkoli dosud neznámý, zázračně levný zdroj energie.

Optimistický odhad

I pokud by okamžitě skončila válka na Ukrajině, trh už nebude stejný jako dříve. Státy v Evropě budou brát vážněji v úvahu svou soběstačnost. A to znamená pokračující, i když třeba mírněji dramatický trend osamostatňování se od ruských surovin. Současně bude pokračovat i evropský Green deal a energetická politika sousedního Německa, která se radikálně zbavuje fosilních a jaderných zdrojů energie. Západ totiž ještě pořád možnost energetické chudoby nijak zvlášť netrápí, takže pokračuje ve své strategické linii. Což znamená v nejlepším případě návrat na už poměrně vysoké ceny z loňského roku.

Realistický odhad

Konflikt se bohužel pravděpodobně povleče ještě několik měsíců nebo dokonce let. A co se v téhle variantě děje mezitím? Rusko pokračuje v zásobování Evropy plynem, ale situace je nejistá. EU pracuje na nových terminálech LNG a kontraktuje dodavatele ze zbytku světa. O možném plynovodu Stork II z Polska se stále spíše jen rokuje. Navíc je potřeba investovat do nových ekologických technologií, plynovodů, přenosové soustavy a kompletní změny infrastruktury z několika silových dodavatelů na spoustu malých zdrojů s nestálým výkonem. Drahé, dlouhodobé… 

Krizový scénář

Válka nekončí a nekončí, EU (nebo uražené Rusko samo) iniciuje odstřižení od východních zdrojů a jaderné elektrárny zůstaly na černé listině. Zvykáme si na pravidelné blackouty a nedivíme se, že je energie někdy, a možná stále častěji, na příděl…

Všechny scénáře tedy znamenají mírné nebo dramatické zvýšení cen. Možná můžeme počítat s pomocí státu, ale na to se spolehnout nedá. A ostatně, pomoc státu není nic jiného, než že případné finanční úlevy zaplatíme v daních. 

Jak je na tom ČR se zelenou energií?

Rozhodně máme obrovský prostor pro zlepšení. Z uhlí v Česku získáváme 40 % elektřiny. Je to sice pokles z 55 % v roce 2010, ale větrná a solární energie nám poskytuje stále jen zanedbatelná 3,5 % elektřiny. Podle energetického think-tanku Ember to do budoucna znamená, že pokud se něco výrazně nezmění, míří ČR k tomu, že bude mít jeden z nejnižších podílů elektřiny z obnovitelných zdrojů v Evropě a zároveň bude druhou zemí s nejvíce komplikovaným systémem dodávky elektřiny v EU. Což znamená ve finále jediné… budeme to muset zaplatit.

Šetřit nebo přejít na solární panely?

Pro běžné obyvatele tak existují dvě základní cesty – úspory a vlastní výroba elektřiny. Investovat peníze do zateplení domu je základ. Ale co dál? Lépe než motivační citáty na chodbách pomohou snížit spotřebu automatizované technologie, měřiče v jednotlivých bytech, kontrola spotřeby na dálku apod. Prvky, které jako součást fotovoltaického balíčku pro činžovní domy dodává služba Domy sobě, podporovaná ekologicky silně zaměřenou společností Veolia. 

„Řešení od Domů sobě je win-win. Fotovoltaika i snížení spotřeby současně.“

Kdy se fotovoltaika vyplatí?

Bytovým domům v podstatě kdykoli. Spotřeba desítek domácností už bohatě vyváží náklady na instalaci. Mnoho domácích jednotek také vyrobenou energii odebírá mnohem lepším způsobem, než rodinný dům s jednou rodinou, kde mají typicky buď odběrovou špičku, nebo je doma akorát spící kočka. V činžáku se pořád něco děje, takže už řešení bez akumulačních baterií má dostatečný přínos kdykoli během dne. A rozhodně platí, že od prvního dne, kdy fotovoltaiku používáte, si můžete z celkové faktury škrtnout zhruba 35 % nákladů za elektřinu. 

Jaké další výhody solární panely od Domů sobě přinesou?

  • Fotovoltaická elektrárna na střeše
  • Řešení pro kontrolu a snížení spotřeby
  • Chytrá měřidla a senzory do jednotlivých domácností
  • Speciální mobilní aplikace pro dálkové ovládání
  • Sloučení odběratelů pod společné odběrné místo
  • Výhodnější tarif odrážející vyšší společnou spotřebu
  • Ekologičtější řešení spotřeby energie

A v neposlední řadě až 50% úspora díky dotaci Nová zelená úsporám, kterou za vás Domy sobě zařídí.

Takže neváhejte, nespoléhejte, že energie brzy zase nějak zázračně zlevní, a ozvěte se nám co nejdříve. Kontaktujeme vaše SVJ, pomůžeme přemluvit sousedy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci.