BLOG
23.5.2022

Přejít na fotovoltaiku už je dnes hračka. Máme přehledný návod

Solární panely šetří nejen planetu, ale i vaši peněženku. Už od prvního dne si můžete z nákladů na elektřinu odečíst až 35 procent. Uspořit s fotovoltaikou je prostě snadné. Navíc získáte větší energetickou soběstačnost a další výhody. A jak začít? Připravili jsme pro vás přehled jednotlivých kroků.

Přehledně: Co se v článku dočtete

  • Solární panely se hodí v podstatě na všechny typy střech
  • Chtěli byste solární energii do bytu?
  • Střechy bytových domů jsou pro fotovoltaiku skvělé
  • Jak pro soláry vybrat správnou realizační firmu
  • Solární panely musí instalovat odborníci
  • Jak se liší instalace fotovoltaiky pro RD a bytové domy
  • Co je dobré sledovat, když už fotovoltaiku máte

Nevíte, zda se pro vás fotovoltaika hodí?

Určitě je dobré mít na střeše místo – čím více, tím lépe. A když se do instalace solárních panelů pustíte, je dobré dát na doporučení odborného partnera nebo instalační firmy. Navrhnou mj. optimální poměr mezi výkonem a dobou návratnosti. Třeba služba Domy sobě, která se zaměřuje na bytové domy, instaluje sdružené kolektory na ploše průměrně 100 m2.

Na čem závisí účinnost solárních panelů? 

  • Důležité je místo bydliště, respektive poloha domu v rámci republiky. Ačkoli pokud jde o Česko, rozdíly ve slunečním svitu jsou relativně malé.
  • Sklon střechy – nejlepší je orientace na jih. Ale ani východ, jihovýchod, západ nebo jihozápad nevadí, jen fotovoltaika vyprodukuje asi o 15–20 % méně energie. 
  • Ideální sklon střechy je 45 stupňů, ale ani to vás nemusí extra trápit. Třeba bungalovy mají obvykle 30 stupňů. Znamená to ovšem pokles výkonnosti panelů asi jen o 5 %.
  • Problém nejsou ani zcela rovné střechy moderních staveb nebo právě bytových domů. Solární panely lze umístit v náklonu díky konstrukci. Malý náklad navíc, který se ale při větší ploše už může vyplatit – zejména u činžáků. 
  • Co nejméně stínu – množství energie, kterou fotovoltaika vyprodukuje, stín samozřejmě snižuje. Ale zase – neházejte flintu do žita, dorovnat takto snížený výkon vám pomůžou takzvané optimizéry.
„Služba Domy sobě se specializuje na fotovoltaické elektrárny pro bytové domy.“

A jak jste už jistě pochopili, rozhodně vás nemusí odradit fakt, že nebydlíte v rodinném domě, ale v paneláku nebo činžáku. Přečtěte si náš podrobný návod, jak na solární panely, když bydlíte v bytě.

Instalaci solárních panelů svěřte odborníkům

Instalační firma není jen montér se šroubovákem, ale především partner, který kromě instalace fotovoltaiky samotné zařizuje fůru dalších věcí – pomůže vám s technickou stránkou, administrativou i výpočtem účinnosti a návratnosti. (Například zmiňované Domy sobě v rámci balíčku služeb automaticky nabízejí i zajištění dotace na zelenou energii.) Neexistuje jednoduchá rada, jak vybírat. Ale je několik ukazatelů, které naznačují, že by pro vás firma mohla být dobrým partnerem. Dnešní fotovoltaika je víceméně bezúdržbová a její životnost se 100% účinností přesahuje 20 let, ale kvalita instalace je samozřejmě důležitá. 

Jaký by měl být dobrý partner přes fotovoltaiku?

  • Musí být spolehlivý a dodržovat termíny už od první schůzky.
  • Standardně by měl umět zařídit dotace (díky programu Nová zelená úsporám můžete získat příspěvek od státu, jen to chce vědět, jak na věc).
  • Zálohu by měl vyžadovat až po vyhotovení projektu a schválení dotace.
  • Je nezbytné, aby vás provedl celým procesem a sám přicházel s otázkami, na které je potřeba odpovědět: orientace střechy, lokalita a okolí domu, vaše roční spotřeba elektřiny, čím topíte nebo kolik vás doma / v domě bydlí.
  • Musí vás upozornit na všechny potenciální problémy, potřebné stavební úpravy nebo extra práci technika (když jen říká „to se zvládne“ a „vyřešíme potom“, není to dobré znamení).
Zdroj: Domy sobě

Co platí v případě solárních panelů pro činžák?

To všechno se vztahuje na rodinný dům. U bytového domu platí v podstatě to samé, ale je potřeba myslet na to, že fotovoltaiku pro desítky rodin už každá firma nezvládne. Ani nejlepší specialisti na solární energii nejsou automaticky odborníci na řešení pro činžovní a panelové domy. Ty totiž mají celou řadu specifických potřeb, kterými se právě služba Domy sobě začala zabývat jako první v Česku. Firmu navíc podporuje společnost Veolia, která hledá zelená řešení obecně a dlouhodobě, takže má unikátní globální zkušenosti.

Jak velký balík solárních řešení chcete?

Zásadní otázka například zní, jestli budete chtít elektřinu jen vyrábět, nebo i skladovat. Bytové domy mají opět nečekanou výhodu, která zlevňuje instalaci. V činžáku, kde jsou třeba i desítky bytů a stovky obyvatel, je zkrátka průběžné využití fotovoltaické energie jednodušší než v rodinných domech, kde je přes den spotřeba obyčejně téměř nulová a baterie jsou tedy dost zásadní. Ale klasické bateriové úložiště, nebo virtuální baterie se samozřejmě hodí vždy. Jen je potřeba nezapomenout dané řešení započítat do nákladů. Ale to se dobrému partnerovi nestane. Ten vám i srozumitelně poradí, jaké řešení je pro vás vhodné.

„Domy sobě nabízejí k fotovoltaice doplňkové služby, které úspory a užitečnost ještě zvyšují.“

Přechod na solární energii pro bytový dům nemusí být složitější

Pokud řešíte zavedení fotovoltaiky pro bytový dům, zdá se rozhodování komplikovanější. Souhlasit musí nájemníci, bytové družstvo nebo SVJ atd. I na to ale mají Domy sobě odborníky, kteří dokáží jednoduše vysvětlit výhody solárních panelů snad každému. V jejich případě totiž kromě samotné instalace získáte i dálkové odečty, regulaci topení, bezpečnostní prvky a další řešení s mobilní aplikací. Fotovoltaika tak bude prvním krokem k tomu, aby váš dům byl opravdu „chytrý“, úsporný a připravený na zelenou budoucnost.

Sledovat novinky o fotovoltaice se vyplatí

Instalací to samozřejmě nekončí. V oblasti energetiky se toho děje hodně a platí to stále více i pro tu solární. Spousta lidí, kteří začnou fotovoltaiku využívat, se (i díky okamžitým výhodám) obyčejně stane jejími fanoušky. Sledují novinky, změny v zákonech i možnosti, jak ještě víc ušetřit. Budoucnost je totiž zelená a evropský Green Deal po lehkém zaváhání po začátku války na Ukrajině znovu nabral obrátky. Nezávislost na ruských fosilních zdrojích se totiž rychle stala tématem číslo jedna. A hned tak se to nezmění. Na možné scénáře vývoje se můžete kouknout v našem dalším článku. Problematice se totiž věnujeme dlouhodobě. 

Zdroj: Domy sobě

Zůstáváme v kontaktu

Technická podpora Domů sobě je všem bytovým domům po instalaci fotovoltaiky  k dispozici 7 dní v týdnu, 24 hodin denně. Sledování všech novinek a potenciálně výhodných změn legislativy je samozřejmost. A kdykoli je možná i další domluva na rozšíření instalace, balíčku služeb nebo jiný update stávajícího řešení. Budoucí společensko-ekonomický vývoj totiž bude výhody solární energie jedině posilovat. 

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Ozvěte se nám a my zodpovíme všechny dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a rezervujeme vám termín instalace.