BLOG
4.9.2023

Sloučení odběrných míst vám šetří peníze. A spolu s fotovoltaikou dokonce hromadu peněz

Šetření je pro bytové domy velké téma. Nejen pro obyvatele, ale zejména pro jejich SVJ nebo bytová družstva. Zatímco ve vlastním domě o spotřebě rozhodujete sami, v bytovce nebo dokonce paneláku je samozřejmě nutné se domluvit. Může to být ale výhoda! Společně totiž dokáží majitelé bytů šetřit efektivněji a víc než jedna rodina ve vlastním. Lepší optimalizace odběru z fotovoltaiky, společný odběr vody, tepla i elektřiny, to jsou jen základní benefity.

Přehledný obsah článku:

  • Za vlastní odběrné místo u bytu platíte zbytečné poplatky 
  • Co platíte dodavateli elektřiny kromě spotřebované energie?
  • Zařiďte si pro celé SVJ sdružené odběrné místo 
  • Šetřete díky sdruženému odběrnému místu a fotovoltaice
  • Kolik můžete v rámci SVJ ušetřit kombinací fotovoltaiky a SOM?
  • Vztahuje se státní dotace na fotovoltaiku pro bytové domy?
  • Čím dříve začnete úspory řešit, tím rychleji budete šetřit
  • Proč si vybrat fotovoltaiku společnosti Domy sobě?

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ


Za vlastní odběrné místo u bytu platíte zbytečné poplatky 

Zatímco společného dodavatele vody nebo tepla považujeme v bytovém domě za  samozřejmost, dodavatele elektřiny si standardně každý byt z nějakého důvodu vybírá sám. Elektřinu mají přitom všichni stejnou, jenom za ni platí různým dodavatelům. Argument obyčejně zní, že tak máte šanci najít si nejvýhodnější cenu a podobně. Skutečnost je ale taková, že rozdíly v tarifech jsou obyčejně dost mizivé. A ceny se navíc každou chvíli mění, smlouva nesmlouva. Takže ať berete elektřinu od jakékoli společnosti, jistá je pouze jediná věc – jako samostatný odběratel platíte každý měsíc nesmyslně vysoké paušální poplatky.

„Vlastní odběrné místo u bytu vám reálně nepřináší žádnou výhodu, zato vás ročně úplně zbytečně stojí několik tisíc navíc. Bez ohledu na to, jak moc se snažíte šetřit elektřinu samotnou.“ 

Co platíte dodavateli elektřiny kromě spotřebované energie?

Málokdo tuší, že měsíční platba za elektřinu není závislá jen na spotřebě. Dobrou čtvrtinu této částky totiž tvoří pravidelné poplatky, které se spotřebou nesouvisí a platíte je právě proto, že máte u bytu vlastní odběrné místo. Co vlastně v poplatku za „odběrné místo“ platíte?

  • Pronájem elektroměru
  • Poplatek za vlastní jistič (neboli garantovaný příkon)
  • Nebo drobný distribuční paušál

Přičemž pouze poplatek za distribuci, neboli platba za to, že k vám do bytu elektřina skutečně doputuje, je potřebný. Respektive má nějaké ospravedlnění. Ostatní platby jsou jen způsob, jak zvýšit zisk. Podobně jako v bankách platby za výběr z bankomatu nebo na úřadech různé „administrativní poplatky“ neurčitého smyslu. Dobrá zpráva je, že se poplatků můžete zbavit. 

Pro všechny byty stačí jedno sdružené odběrné místo (SOM), tzv. na patě domu. Původní elektroměry u jednotlivých bytů, za které platíte dodavateli drahý pronájem, se jednoduše nahradí novými, v majetku SVJ.

 

Zařiďte si pro SVJ sdružené odběrné místo 

Stejně jako se nemusíte zabývat tím, kdo vám do bytu dodává vodu nebo odkud se bere teplo v radiátorech, můžete na SVJ přehodit i agendu ohledně dodavatele elektřiny. Reálně se o nic neochudíte – tedy pokud nelpíte na možnosti běhat po zákaznických centrech dodavatelů elektřiny a přecházet mezi nimi s vidinou úspory pár desítek korun měsíčně. Zbavte se vlastního odběrného místa a ušetříte několik tisíc za rok – zaručeně. Zase platí úvodní zmínka o tom, že v bytovém domě se nejvíc vyplatí spořit společně. Kvůli jednomu či dvěma bytům se změna odběrných míst nevyplatí a nikdo v SVJ to nebude chtít řešit. Když ale na sdružené odběrné místo (SOM) přejdou všichni, ušetříte v domě celkem několik desítek tisíc! Přitom se nemusíte bát, že ztratíte o spotřebě přehled. Stačí drahé „zapůjčené“ elektroměry nahradit za vlastní, v majetku SVJ.  

„Každý bytový dům může mít na střeše společnou fotovoltaickou elektrárnu, která k úsporám na odběrných místech přidá ještě větší úspory na energiích díky vlastní elektřině ze Slunce.“  

Šetřete díky sdruženému odběrnému místu a fotovoltaice

Legislativní změny od ledna roku 2023 bytovým domům pořízení fotovoltaiky mírně zjednodušily. Parametry komunitní ekonomiky jsou ale zaměřené primárně ke sdílení, nikoli k maximální úspoře. Proto je výhodnější nezůstat jen u principů komunitní energetiky, ale udělat ještě krok navíc – přidat k úsporným technologiím i šetření na poplatcích – pomocí sloučení odběrných míst (SOM). Pro představu si poměr plateb a úspor prohlédněte v níže uvedeném grafu. Jasně uvidíte rozdělení na paušální poplatky platby a elektřinu samotnou.

Poznámka: Graf popisuje úspory na modelovém příkladu bytového domu s 25 byty. Taková velikost domu odpovídá průměrným hodnotám ze stovek poptávek společnosti Domy sobě. 

Kolik můžete v rámci SVJ ušetřit kombinací fotovoltaiky a SOM?

Ačkoli Domy sobě nabízejí bytovým domům sdružené odběrné místo (SOM) a fotovoltaiku (FVE) i samostatně, doporučená varianta obě řešení kombinuje. Výhodnost vidíte právě ve zmíněném grafu. 

  • Doporučenou variantu najdete hned v prvním sloupci zleva. Zřetelně vidíte, že využitím fotovoltaiky i sdružení odběrných míst (FVE + SOM) ušetříte nejvíc. 
  • Druhý sloupec zleva ukazuje úsporu ve variantě Komunitní energetika. Necháte si všechny poplatky a šetříte pouze na elektřině. 
  • Třetí sloupec zleva ukazuje naopak úsporu jen díky sloučení odběrných míst (SOM), které vás zbaví poplatků. Za elektřinu ale platíte naplno. 
  • Poslední sloupec (vpravo) představuje pro srovnání standardní složení plateb za elektřinu v bytovém domě, který nemá ani fotovoltaiku, ani sdružené odběrné místo. 
„Největší úsporu za elektřinu přináší bytovým domům kombinace vlastní fotovoltaické elektrárny a sdružení odběrných míst (SOM). Obojí nabízejí Domy sobě, za kterými stojí společnost Veolia.“  

Vztahuje se státní dotace na fotovoltaiku pro bytové domy?

Samozřejmě! Velká výhoda fotovoltaiky je v tom, že patří mezi udržitelné energetické zdroje, a tudíž se na ni vztahuje státní dotace, která podporuje rozvoj alternativních energetických technologií, které pomáhají snížit zamoření planety emisemi. Pokud se tedy vaše SVJ pro fotovoltaiku rozhodne, můžete s podporou z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) počítat. (Mimochodem, Domy sobě za vás v rámci kompletní administrativy zařídí i dotaci.) Program navíc během léta 2023 právě prošel dalšími úpravami. Zisk dotace je snadnější a bytové domy mají také tu výhodu, že u nich není na rozdíl od rodinných domů maximální výše dotace stanovena. Jak vysoký příspěvek dostanete, se odvíjí se čistě od množství energetických úspor. Příspěvek je navíc možné spojit s bonusy za úsporná opatření mimo fotovoltaiku. 

Čím dříve začnete úspory řešit, tím rychleji budete šetřit

Kompletní realizace fotovoltaiky se sdruženým odběrným místem trvá (kvůli zmiňované administrativě) téměř rok. Proto se instalaci solárních panelů rozhodně nevyplatí odkládat. Říkáte si, že ceny energií klesly? To je pravda, ale už se zase počítá s tím, že na zimu budou stoupat. Plus se na spotřebitele zpátky přenese zvýšený poplatek za distribuci, který od covidu platil stát. A podobně. Zkrátka – dočasně nižší ceny jsou vážně jen dočasné. A jak jsme psali ve speciálním článku k Lex OZE II (přečíst si ho můžete zde), nemá smysl čekat ani na nějaké zásadně výhodnější podmínky díky připravované legislativě. Jak už jsme psali, komunitní energetika řeší primárně sdílení, ne úspory. Takže finančně nejvýhodnější řešení fotovoltaiky pro SVJ nabízejí Domy sobě už dnes – kombinaci solárních panelů a sdružení odběrných míst. 

Proč si vybrat fotovoltaiku společnosti Domy sobě?

Domy sobě začaly nabízet fotovoltaiku pro české bytovky, činžáky, paneláky a další bytové domy už v roce 2020, takže dávno před nástupem komunitní energetiky. A dodnes jsme jediná firma na trhu, která se zabývá speciálně pouze fotovoltaikou (a dalšími úspornými technologiemi) jen pro bytové domy, SVJ a bytová družstva. Jsme členy profesních organizací jako Solární asociace nebo UKEN, podílíme se na vytváření nové legislativy a přísně dodržujeme etalon kvality pro instalace fotovoltaiky. Navíc patříme do skupiny firme pod mezinárodní značkou Veolia, což znamená nejen přístup ke globálnímu know-how, ale zejména spolehlivost a finační stabilitu, jakou vám na českém trhu nabídne málokdo. 

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Zodpovíme vám všechny dotazy, vysvětlíme výhody váhavým sousedům a rezervujeme vám termín instalace. Zadejte nám předběžnou poptávku. Zdarma a do 24 hodin zjistíte, kolik by mohlo šetřit právě vaše SVJ. 

Pokud stále váháte, objednejte si alespoň náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.