BLOG
21.4.2022

Solární panely v roce 2022: šest důvodů, proč je objednat právě teď

Zájem o solární panely láme rekordy. A není divu. Ceny energií rostou nejrychleji v historii Česka. A protože jsou důležitou složkou kurzu koruny, zvyšují také inflaci, která byla už na začátku roku 2022 nejvyšší za posledních 15 let. K tomu válka na Ukrajině a snaha o odstřižení ruských zdrojů. Fotovoltaika řeší všechno naráz.

Přehledný obsah článku:

  • Solární panely znamenají nezávislost
  • Solární zdroje šetří peníze i životní prostředí
  • Proč se udržitelná energie vyplácí?
  • Instalace solárních panelů se protahuje
  • Solární panely začaly ve velkém objednávat i firmy
  • Finanční návratnost solárních řešení se zrychluje
  • Šetřete díky soláru až 35 % za elektřinu

Aktuální situace je souhrnem všech možných nepříznivých okolností, které dále zvyšují ceny energií – ať kvůli jejich hrozícímu nedostatku, nebo obavám z dalšího vývoje. Stručně řečeno, jestli se loni popularita solární energie zvyšovala, letos je prostě na historickém vrcholu. Zájem je enormní, instalační firmy nestíhají, termíny se prodlužují. 

Sepsali jsme proto šest základních důvodů, proč si fotovoltaiku objednat co nejdříve: 

1. Zájem o solární panely dál láme rekordy

Už na konci loňského roku konstatovaly statistiky dramatický meziroční nárůst zájmu českých domácností o fotovoltaiku. Za rok 2021 přibylo v Česku okolo 10 000 nových FVE (fotovoltaických elektráren), a to nejen pro domácí, ale i firemní potřeby. A prognózy říkaly, že poptávka dále poroste. Jaro 2022 trend ještě posílilo. Válka na Ukrajině znamenala další prudký skok v cenách energií i novou obavu – že nás embargo na ruská fosilní paliva postaví před situaci, kdy budou energie nejen mnohem dražší, ale možná také částečně nedostupné. To všechno se v důsledku projevilo strmým nárůstem objednávek solárních technologií. 

CTA: Zajímá mě nabídka solárních panelů

2. Fotovoltaika vám pomůže zafixovat část ceny energií

Nemusíme připomínat, že zvyšování cen energií se týká i elektřiny. Čím méně závislí na elektřině z veřejné sítě budete, tím méně se vás tedy bude nárůst cen dotýkat. Ne, že by vaši peněženku nezasáhl vůbec, ale čím více elektrické energie získáte ze slunečního svitu, tím méně budete doplácet na nejistou situaci na trhu. Snížit tímto způsobem náklady na provoz rodinného domu je logické řešení už dávno. Když ale Domy Sobě loni přišly s výhodným řešením i pro bytové domy, které zlevní elektřinu vždy desítkám rodin naráz, odbyt solárních panelů pochopitelně znovu stoupl. I to je další důvod, proč přechod na solární energii neodkládat. Každý den vás předběhnou desítky zájemců naráz.

3. Solární panely jsou nejdostupnější alternativní zdroj

Při hledání alternativního, a ještě navíc dokonale obnovitelného zdroje energie, vítězí fotovoltaika na plné čáře. Sice je částečně závislá na počasí, ale vyrábět si vlastní energii přes solární panely může zkrátka každý. Zatímco větrnou elektrárnu si nejspíš na dvorku nepostavíte. O energii z vodního zdroje, zvlášť když poblíž svého bydliště nebo firmy žádný nemáte, zas tak snadné není. Respektive, je to často spíš nemožné. I to je další důvod, proč se zájem o zvýšení soběstačnosti ve spotřebě elektřiny nerozkládá na víc řešení – v reálném světě totiž existuje pro většinu maloodběratelů jediná možnost: fotovoltaické články, které absorbují energii ze slunce a vytváří z ní elektrický proud. 

CTA: Jak rychle od vás můžu mít fotovoltaiku?

4. Termíny instalace solárních panelů se prodlužují

Média citují vládní plán, podle kterého se počítá s výstavbou až 100 000 nových FVE do roku 2025. Blýská se tedy na lepší časy a kapacita pro instalaci solárních panelů poroste? Opak je pravdou. Stát nejspíš bude rozvoj fotovoltaiky podporovat, ale důsledkem bude spíše další prodloužení čekacích lhůt. Tempo výstavby by muselo být v příštích pár letech nejméně 2x vyšší. Vzhledem k tomu, jak zasypané jsou instalační firmy a že začínají být problémy i s dodávkami samotných solárních panelů (čipy pro autoprůmysl nejsou jediná elektronika, jejíž výroba kvůli covidu a dalším problémům stagnuje), situace se nemá jak skokově zlepšit. Odborníci momentálně odhadují, že reálná kapacita je zhruba o 40 % nižší. Další důvod objednávku neodkládat.

5. Do fotovoltaiky se ve velkém vrhly i firmy

​​Snaha zbavit se drahých energií, přejít na ekologičtější provoz s nižšími emisemi CO2 a zvýšit energetickou soběstačnost – to jsou ve zkratce hlavní tři důvody, proč ve svých závodech instalují fotovoltaiku stále častěji i české firmy. Mezi největší střešní plochy solárních panelů v republice bude brzy nově patřit například FTV na centrálním skladu společnosti Billa v Modleticích u Prahy. Instalovaný výkon 1 MW je na české podmínky už opravdu mimořádný. Můžeme ale čekat, že takových instalací bude už letos jen přibývat. Tak rozsáhlé soběstačné řešení je samozřejmě skvělá pojistka proti změnám cen energií. Přitom opět platí, že čím větší zájem firem si fotovoltaika získá, tím nižší instalační kapacity zůstanou pro menší, a tím náročnější i méně lukrativní FVE projekty pro domácnosti. 

6. Návratnost investice do solárních panelů se zrychluje

Situaci není potřeba dramatizovat, ale skutečně platí, že pokud nad přechodem na solární panely váháte, každý den přicházíte o peníze. Nárůst ceny instalace, prodlužující se čekací lhůty, téměř každodenní zvyšování cen energií a zároveň stoupající inflace, to všechno se ve finančním součtu obrací proti vám. Zejména, pokud bydlíte v bytovém domě a při veškeré snaze nemáte šanci ovlivnit spotřebu ostatních nájemníků, na které se finančně podílíte. Speciální program „Nová zelená úsporám“, díky kterému i bytové domy mohou získat 50% dotaci na realizaci také nebude trvat věčně. Domy sobě přitom nabízejí solární řešení přímo pro bytové domy a Sdružení vlastníků jednotek (SVJ). Pomáhá s instalací panelů, díky kterým na elektřině uspoříte až 35 %.

  • Základem balíku řešení je malá fotovoltaická elektrárna na střeše
  • Pak ale také další řešení pro kontrolu a snížení spotřeby
  • Chytrá měřidla a senzory do jednotlivých domácností
  • Speciální mobilní aplikace pro dálkové ovládání

Velkou výhodou je také sloučení jednotlivých odběratelů pod společné odběrné místo. Díky převodu na výhodnější vyšší tarif je tak využití zelené energie pro celý dům ještě výhodnější. 

Neváhejte a ozvěte se nám co nejdříve. Kontaktujeme vaše SVJ, pomůžeme přemluvit sousedy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci. Spolehněte se.