BLOG
3.5.2022

Výhodnost fotovoltaiky rapidně roste, zrychluje se i její návratnost

Výhodnost fotovoltaiky stoupá podobně rychle, jako ceny za energie. Elektřina (i plyn) na počátku roku 2022 překročily trojnásobek loňské ceny a stále rostou. Elektřina, kterou si vyrobíte sami přes solární panely, je proto každý den výhodnější. S objednávkou instalace se tedy vyplatí neváhat.

Přehledný obsah článku:

  • Proč rostou ceny energií?
  • Budou energie dál zdražovat?
  • Kolik stojí fotovoltaika? 
  • Jak ušetříte se solární energií?
  • Jaká je návratnost fotovoltaiky?
  • Jaká je životnost solárních panelů?
  • Kolik konkrétně vám soláry ušetří?
  • Co znamenají jednotky Wp a kWp? 

Proč energie zdražují? 

Důvodů je hned několik. 

  1. Po zmírnění pandemie covidu minulý rok konečně oživla ekonomika – a to nejen v Evropě, ale především v asijských zemích. Souhrnná spotřeba probuzeného hospodářství průmyslových zemí je přitom samozřejmě obrovská. A nárůst zájmu o energie ihned nastartoval i jejich zdražování.  
  2. Do ceny se promítá i trvající problém s tzv. emisními povolenkami, které zdražují produkci ze standardních fosilních (neobnovitelných) zdrojů. Producenti energií musí totiž za vytváření emisí platit a tyto náklady přidají do cen svých produktů. 
  3. Růst cen v našem regionu podpořilo i omezování výroby elektřiny pomocí neobnovitelných zdrojů, mezi které patří i jaderná energie. Odstavení šesti německých nukleárních elektráren samozřejmě objem vyrobené elektrické energie v našem okolí zásadně snížil. Masivně budované větrné elektrárny ho nenahradí ani náhodou, navíc jsou závislé na počasí.
  4. A hlavní důvod není nutné moc rozebírat. Napadení Ukrajiny, na které svět reaguje stále tvrdšími sankcemi proti Moskvě, povede postupně k přerušení dodávek ruského plynu, ropy, uhlí a dalších komodit. A jakkoli konflikt dopadne, na Rusku už nikdy nebude chtít být nikdo závislý. 

Budou energie dál zdražovat? 

Na 99 % ano. V posledních týdnech stoupající ceny pohlcují jednu skeptickou laťku za druhou a momentálně nikdo nedokáže odhadnout, kde se ceny mohou zastavit. Nejčernější předpovědi mluví o tom, že by energie mohly být už na podzim roku 2022 dokonce „na příděl“ nebo že bude jejich distribuce podmíněná důležitostí toho kterého odvětví ekonomiky. Na jakém místě žebříčku myslíte, že se v tu chvíli ocitne spotřeba domácností? 

Tzv. denní trh s energiemi je navíc extrémně nestabilní – což na vlastní peněženku poznali zejména bývalí klienti nedávno zkrachovalých dodavatelů. Zákazníci se ze dne na den dostali do režimu PID, ve kterém na ně dopadly aktuální „měsíční“ ceny. Tedy ty nejvyšší možné. A odborníci jasně varují, že ačkoli by ceny časem měly klesnout, na úroveň z let 2016–2020 se nejspíš nevrátíme nikdy. I do budoucna tedy platí, že mít vlastní zdroje energie bude čím dál výhodnější. A možná i nezbytné.

Kolik stojí fotovoltaika? 

Protože si vedle činžáku nebo na zahradě rodinného domu nejspíš těžko postavíte větrnou nebo vodní elektrárnu, je fotovoltaika stále nejdostupnějším zdrojem alternativní, obnovitelné, nebo chcete-li zelené energie. Stát navíc přechod na tzv. sustainabilní zdroje podporuje, takže máte šanci na dotaci z programu Nová zelená úsporám.

Dotace může snadno překročit 100 000 Kč a je dostupná pro rodinné domy, ale také pro bytové domy nebo jejich SVJ. Přičemž bytové domy na vlastním zdroji elektrické energie mohou ušetřit hodně i díky tomu, že spojení odběratelů „pod jeden jistič“ znamená i lepší vysokoodběratelský tarif. Komplexní služby pro bytovky postytuje třeba služby Domy sobě společnosti Veolia. 

Zjistit víc: Jak ušetřit s Domy sobě

Kolik ušetří solární panely? 

Úspora, na kterou můžete díky fotovoltaice dosáhnout, je samozřejmě různá. Hodně záleží na tom, na co všechno budete solární energii používat. Kategorií, ve kterých díky „solárům“ ušetříte, je každopádně několik:

Kolik stojí solární panely?

Ceny solárních panelů se dlouhodobě snižují, zároveň stoupá jejich účinnost. Aktuální nárůst zájmu cenu zvedl, ale čím více fotovoltaiky se na světě vyrábí, tím levněji je dostupná. Záleží ovšem i na kvalitě, která se pak podepisuje nejen na ceně (klesá), ale i na životnosti (ta bohužel také). 

Jaká je životnost fotovoltaiky?

  • Životnost solárních panelů se 100% výkonností je standardně 15 až 20 let.
  • Ani potom ale nejsou na vyhození, jen jejich účinnost postupně klesá. 
  • Vydrží tedy fungovat 15–20 let naplno, pak třeba ještě dalších 20–30 let s klesající výkonností.
  • A náklady na údržbu solárních panelů? Ta je v podstatě nulová. 

Kolik jsou reálné úspory?

Soláry vám ušetří tím více, čím větší pro ně najdete využití. Pokud jde o výrobu elektřiny, prostě od své aktuální faktury odečtěte cca 35 %. Tím také rychle zjistíte, jaká bude návratnost investice do fotovoltaiky ve vašem případě. Nezapomeňte i na cenu za instalaci a další servis okolo.

  • Běžné domácnosti ušetří s fotovoltaikou do 10 000 Kč za rok.
  • U rodinného domu to bude jen na elektřině 15 000 Kč a více. 
  • Bytový dům ušetří desítky tisíc korun. Přejde na výhodnější souhrnný tarif, levnější bude v součtu i instalace a další náklady.
  • Bytové domy nebo firmy (s rozsáhlejšími plochami fotovoltaiky) tak obecně získávají fotovoltaiky nejvýhodněji. 

Na co se dá použít fotovoltaika? 

Kromě klasické výroby elektřiny můžete solárními panely třeba také ohřívat vodu. Tam je návratnost jaká?

  • Instalace jednoho metru fotovoltaiky může stát cca 6000 Kč.
  • Jeden m2 fotovoltaiky vyrobí cca 500 kW/rok. 
  • Při aktuálních cenách bude (včetně nádrže na teplou vodu atd.) je návratnost investice asi 4–5 let. 

Příklad úspor se solárními panely 

Zdroj: Domysobe.cz

Základní odhad možných úspor pro konkrétní podmínky vašeho domu najdete zde. Myslete ale prosím na to, že se situace na trhu mění tak rychle, že přesný výpočet momentálně není standardní online kalkulačkou možný. Jde o hrubá čísla.

 

Výkonnost fotovoltaiky stoupá 

Další úspora pramení z toho, že se zvedá kvalita a výkon solárních panelů. Což je důležité i v našich podmínkách, kde se vydatnost slunečního svitu na Jižní Moravě a v Severních Čechách může samozřejmě dost lišit. Klíčovým údajem je proto u fotovoltaiky tzv. počet jednotek Wp – čím vyšší údaj solární panely ukazují, tím více energie jsou schopny vyrobit. 

Co je to Watt peak (Wp)?

Je to tzv. jednotka výkonu fotovoltaického panelu. Jedná se přitom o špičkový výkon, tedy primárně v létě za plného slunečního svitu. A obyčejně se udává v hodnotě kWp, která nejlépe odpovídá snadnému přepočtu na kWh. Obecně tedy: 

Fotovoltaika o výkonu 1 kWp = cca 1 000 kWh elektřiny za rok. Pokud by ovšem každý den svítilo slunce a na obloze nebyl ani mráček. Je tedy jasné, že vliv přesného umístění vašeho bydliště může být na výkon sebekvalitnějších panelů zásadní. Určitě proto zvažte odbornou konzultaci.  

Fotovoltaika snadno a rychle

Právě na solární energetiku se specializuje i služba Domy sobě. Ta bytovým domům a jejich Sdružením vlastníků jednotek (SVJ) pomáhá s instalací panelů, díky kterým na elektřině uspoří až 35 %. Nezůstává ale jen u instalace. Kromě malé fotovoltaické elektrárny na střeše jsou totiž součástí balíku další řešení pro kontrolu a snížení spotřeby, chytrá měřidla a senzory, nebo speciální mobilní aplikace pro dálkové ovládání. Velkou výhodou je také zmíněné sloučení odběratelů pod společné odběrné místo. Díky převodu na výhodnější velkoodběrový tarif je tak využití solární energie pro celý dům ještě výhodnější.

Začněte šetřit na vlastní střeše co nejdříve. Mrkněte na podrobnosti o instalace Solárních panelů nebo se rovnou ozvěte. A nemusíte nic řešit.