BLOG
16.8.2022

Vyplatí se fotovoltaika i po roce 2022? Co když ceny energií klesnou?

Nemáme rádi přehánění ani falešné scénáře. Proto se vždycky snažíme mluvit na rovinu a všechno okolo fotovoltaiky vysvětlovat v kontextu a fér. Dneska jsou solární panely v kurzu, přesto můžete mít oprávněnou otázku – vyplatí se fotovoltaika dlouhodobě? Co když ceny energií klesnou? Odpovědi jsou bohužel jednoduché. Ceny už neklesnou a fotovoltaika se bude vyplácet víc a rychleji.

Přehledný obsah článku:

  • Proč jsou ceny energie vysoké?
  • Budou energie zase zlevňovat?
  • Co je to energetická chudoba
  • Přehledné výhody fotovoltaiky
  • Kolik ušetří fotovoltaika?
  • Státní dotace na fotovoltaiku
  • Domy sobě – fotovoltaika do bytu

TIP: Aby vám už nikdy neutekla žádná novinka ani šance ušetřit ještě víc, přihlaste se zadarmo a nezávazně k odběru našeho týdenního newsletteru – tady

Proč platíme za energie tolik?

Když to vezmeme od začátku, cenu energií nezvyšuje jenom válka na Ukrajině. I kdyby zítra skončila, zásadnější pokles cen ropy, plynu, elektřiny nebo jakéhokoli jiného zdroje energie už není příliš pravděpodobný. Možným scénářům vývoje jsme se podrobně věnovali na jaře v tomto článku

Důvody zdražení energií v roce 2022 přehledně a jasně: 

  • Válka na Ukrajině – a stále nižší průtok plynovodem Nord Stream
  • Intenzivnější snaha celé Evropy o rychlé ukončení závislosti na Rusku,
  • Snižování emisí – uhlí, ropa i plyn jsou neobnovitelné, „špinavé“ zdroje energie, které se západní svět snaží nahradit „čistými“, nahraditelnými zdroji.
  • Řada zemí se zbavovala jaderných elektráren (například Německo) a teď nemají energii z jádra jak nahradit, takže musejí víc nakupovat.
  • Elektrifikace ekonomik stoupá, stejně jako využití elektřiny v domácnostech (Smart Home), a spotřeba jde nahoru.

TIP: Jak pomůže fotovoltaika proti zdražování?

V Česku navíc situaci eskaloval hromadný pád dodavatelů (v čele s Bohemia Energy), jejichž podnikání stálo na levně získané energii. Taková už ale neexistuje a jejich byznys se zhroutil. Podobných důvodů bychom ale našli ještě hromadu. Podstatné je, že všechna nová, moderní a ekologicky příznivější řešení jsou za A) dražší a za B) objemově nedostatečná. Mimochodem, ČR má zelené (a nezávislé) energie z alternativních zdrojů ubohých 7 procent.

„Pokud neobjevíme nový, levný zdroj, už těžko budou někdy v budoucnu energie výhodnější než dnes. Možná už nebudeme řešit jen jejich cenu, ale přímo dostatečné množství.“

Kdy energie zlevní?

Vzhledem k důvodům, které jsme vyjmenovali v předchozím výčtu, je potřeba počítat s tím, že při stávajícím stavu energetického hospodářství, ekologických nároků a zvyšujícího se odběru energie už žádné zlevnění čekat nemůžeme. A že může být energií dokonce málo. Podle Pařížské dohody máme do roku 2030 omezit energetické emise cca o 50 %, do roku 2050 se jich zbavit úplně (respektive je 100% kompenzovat pomocí zeleně apod.). Nejprve se zdálo, že válka na Ukrajině Green Deal zpomalí. Teď se ukazuje, že ho naopak spíše urychluje. 

Co je to energetická chudoba?

Asi jste zaznamenali, že naši politici v polovině prázdnin bleskově schválili tzv. úsporný tarif, což je vlastně státní dotace na část spotřeby energií pro všechny české domácnosti. Půjde navíc o fixní částku bez ohledu na spotřebu. Zní to divně, ale díky tomu má tarif i motivační funkci – čím víc šetříte, tím méně doplatíte ve standardních komerčních cenách. 

A proč to říkáme? Jedním z cílů úsporného tarifu je zabránit plošné energetické chudobě. Konkrétně jsme se jí věnovali tady, ale ve stručnosti jde o problém zaplatit nebo už jen zajistit dostatek energií pro domácnost (podnik, výrobu, státní organizaci…). Říkáte si, že zase tak špatně na tom nejste a energetická chudoba vás trápit nemusí? Podle odborníků by ale mohla ohrozit až 3 miliony Čechů. A tak masivní problém s teplem, světlem nebo přívodem elektřiny by nás přímo nebo nepřímo postihl všechny. 

„Mít vlastní zdroj energie nebylo ještě nikdy výhodnější a více potřeba.“

Proč je dnes fotovoltaika výhodnější než dřív

Všechny ty špatné zpráv, které jsme sepsali nahoře, patří mezi hlavní důvody, proč je dnes fotovoltaika stále výhodnější. A platí to pro majitele firem, rodinných domů, ale i více než 2 miliony Čechů, kteří bydlí v energeticky často zastaralých bytových domech a ještě donedávna v bytě výhody fotovoltaiky využívat nemohli. Díky službě Domy sobě, která v ČR s instalacemi fotovoltaických elektráren pro bytové domy začala, už dnes ale můžete všechny výhody fotovoltaiky využít i v bytě. Stačí, když o instalaci zažádá vaše SVJ. Hlasování vám mimochodem zařídíme zdarma a online – mrkněte sem.  

Výhody fotovoltaiky v roce 2022 přehledně a jasně:

  • Jedná se o jediný zdroj zelené energie, který je (na rozdíl od jaderné, větrné nebo vodní energie) snadno dostupný každému.
  • Stát přechod na fotovoltaiku výrazně podporuje – dotace Nová zelená úsporám může jednotlivému žadateli ušetřit až přes 200 000 Kč, v bytových domech s desítkami bytů jsou pak dotace v řádech milionů. 
  • Čím více fotovoltaiku používáte, tím více ušetříte. Nemusí být jen zdrojem elektřiny do zásuvky. Může pohánět spotřebiče, které ohřívají vodu, dobíjejí dopravní prostředky atd. 
  • Životnost fotovoltaiky se výrazně prodlužuje. Záruky na panely už běžně dosahují kolem 20 let a s výrobou elektřiny můžete počítat ještě roky potom.
  • Využitelnost solárních panelů také roste – moderní monokrystaly si poradí i s nepřímým a rozptýleným světlem, není potřeba ideální jižní střecha.
  • Rapidně se zkrátila návratnost. Čím dražší elektřina z veřejné sítě, tím rychleji se vám investice vrátí. Momentálně už v řádu několika let.
„Výhody pro bytové domy jsou ještě větší. Domy sobě v komplexním řešení pro desítky uživatelů běžně nabízejí i výhodnější společný tarif, chytrá řešení pro odečty plynu, dálková nastavení nebo vůbec ovládání přes mobilní aplikaci.“

TIP: Chci výhody fotovoltaiky pro bytové domy

Kolik mi fotovoltaika ušetří?

Jak jsme psali, soláry vám ušetří tím více, čím větší pro ně máte využití. Pokud jde o výrobu elektřiny, prostě od své aktuální faktury odečtěte cca 35 %. Tím také rychle zjistíte, jaká bude návratnost investice do fotovoltaiky ve vašem případě. Nezapomeňte i na cenu za instalaci a další servis okolo.

Spočítat kompletní reálnou úsporu díky fotovoltaice je ale aktuálně těžké kvůli cenám, které se neustále mění. Pokud ale chcete solární panely, je to paradoxně dobrá zpráva, protože v reálu nejspíš už teď ušetříte více, než kolik jsme spočítali minulý měsíc:

  • Běžné domácnosti ušetří s fotovoltaikou okolo 10 000 Kč za rok.
  • U rodinného domu to bude jen na elektřině 15 000 Kč a více. 
  • Bytový dům ušetří desítky tisíc korun. Přejde na výhodnější souhrnný tarif, levnější bude v součtu i instalace a další náklady.
  • Bytové domy nebo firmy (s rozsáhlejšími plochami fotovoltaiky) tak obecně získávají fotovoltaiky nejvýhodněji. 

Státní dotace na fotovoltaiku

Solidní dodavatel fotovoltaiky má navíc rovnou v seznamu služeb vyřízení státní dotace na instalaci solárních panelů. Takhle třeba státní podporu řeší Domy sobě. Viz obrázek:

Zdroj: Domy sobě, více o státní dotaci zde.

Přejděte na solární energii s celým domem

Pokud nevíte, jak by se na fotovoltaiku dívali vaši sousedi nebo celé vaše SVJ, dejte nám vědět. Pomůžeme vám je přemluvit. Respektive je pomocí jasných argumentů přesvědčíme, že přechod na fotovoltaiku je dnes nejlepší cesta k úspoře, ochraně životního prostředí i nezávislosti na fosilních palivech.