BLOG
4.10.2023

Pět tipů, jak bez nervů pořídit fotovoltaiku pro bytový dům. Všechno začíná správnou smlouvou

Solární boom přinesl nejen větší konkurenci a bohatší nabídku služeb, ale bohužel také nesolidní firmy, kterým jde jen o peníze. Buď se snaží z klientů vymámit co největší zálohu nebo je lákají na uměle sníženou cenu. Základem je proto kvalitní smlouva – třeba abyste nakonec na vícenákladech nezaplatili dvojnásobek toho, co firma slibovala. Máme pro vás rychlé rady, jak relativně snadno zajistit, abyste při realizaci fotovoltaiky neudělali žádnou zásadní chybu.

1. Vyberte si ověřenou instalační firmu

Před podpisem smlouvy si ověřte, s kým budete spolupracovat. Poradí vám třeba weby profesních organizací – Solární asociace nebo Unie komunitní energetiky (UKEN), na kterých spolehlivé firmy najdete. Patří mezi ně i Domy sobě, které mají navíc záštitu mezinárodní značky Veolia. Díky stabilnímu zázemí a bohatému know-how se také Domy sobě podílejí na řadě aktivit odborných sdružení. Spolupráce s UKEN přinesla například „Návod pro zájemce o fotovoltaiku“ nebo podíl na tvorbě legislativy ke sdílené ekonomice. Domy sobě také podepsaly Kodex poctivého dodavatele fotovoltaiky a intenzivně podporují jeho standardizaci, ideálně povinně a pro všechny instalační firmy. 

2. Pohlídejte si kvalitu smlouvy o dílo

Spolehlivého dodavatele poznáte i podle smlouvy. Chce po vás zálohu třeba 80 nebo dokonce 100 procent? Od takové firmy rovnou ruce pryč. (Podrobnosti o tom, jak nepoctivé firmy podvádějí se zálohami, najdete v našem starším článku tady.) Důležitá jsou ale všechna ustanovení. Pro jistotu je lepší nechat smlouvu zkontrolovat právníkem.

Fotovoltaická elektrárna s baterií, sloučením odběrných míst a všemi dalšími náležitostmi může stát v případě většího bytového domu i několik milionů. A takový dokument přece nenecháte náhodě. Chybu nebo překlep může udělat každý, ale když se tím jako naschvál změní například termíny realizace, asi vám to radost neudělá.

Samozřejmě nic se nemá přehánět a žádná smlouva není dokonalým popisem reality (stejně jako by nedávala smysl mapa v měřítku 1:1). Ale myslete na to, že co není ve smlouvě, toho se později těžko můžete dožadovat v rámci domluvené ceny. Ať jsou to doplňkové služby nebo specifické požadavky na průběh realizace.

3. Zkontrolujte, co máte zahrnuté v ceně

Solidní firma vám do smlouvy uvede tzv. cenu pevnou, za kompletní realizaci. Takže znovu, co podepisujete. A rozhodně se zajímejte, co všechno „vaše“ cena zahrnuje. Řada firem bohužel finální částku záměrně opticky sníží, aby klienty nalákaly. Jenže pak si peníze vyberou na vícenákladech, které často tvoří i desítky procent z ceny díla. Když navíc tyto „vícenáklady“ nemáte zastropované, může vás instalace klidně stát až o 50 % víc.

V našem případě mohou vícenáklady dosáhnout maximálně 10 % z ceny, jinak je musí odsouhlasit obě strany. Nad domluvený rámec vám prostě dodavatel žádné navýšení ceny fakturovat nesmí,“ říká k tomu za Domy sobě ředitel firmy Stanislav Gaj. Stejně pak poctivá smlouva uvádí i takové detaily, jako že opravu případných škod způsobených instalací řeší dodavatel a podobně.

„My uvádíme reálnou cenu. Vždycky se mohou objevit dodatečné problémy, ale právě k tomu jsou ve smlouvě vícenáklady," uvádí ředitel společnosti Domy sobě, Stanislav Gaj.   

4. Podklady k instalaci si připravte předem

Aby proběhla instalace co nejrychleji a bez problémů, je nezbytná spolupráce. Zdržení často hned na začátek vznikne kvůli chybějícím podkladům od SVJ. Jestli o fotovoltaice uvažujete, už se rovnou začněte porozhlížet v archivu SVJ. Pokud vám některý z dokumentů chybí, nemá cenu čekat, že se někde vynoří. Rovnou informujte dodavatele, který má několik způsobů, jak chybějící podklady doplnit. Musí o tom ale vědět co nejdříve.

  • Zápis ze schůze se záznamem o schválení instalace FVE
  • Potvrzení o bankovním účtu – kvůli žádosti o dotaci 
  • Stavební dokumentace – všechna podlaží, střecha i sklepy
  • Dokumenty k elektroinstalaci
  • Plná moc, pokud chcete, aby za vás Domy sobě vyřídily papírování

O tom, co všechno je od vás potřeba, vás poctivá firma informuje předem. A Domy sobě dokonce pošlou produktového specialistu i na vaši schůzi SVJ. Aby zodpověděl všechny dotazy a pohlídal, že ve smlouvě bude všechno, co si v SVJ odhlasujete. Podrobný přehled realizace fotovoltaiky pro bytové domy jsme popsali zde.

Domy sobě kromě instalace fotovoltaiky nebo sloučení odběrných míst nabízejí mnohem širší portfolio služeb pro bytové domy. Například dálkové odečty energií, online monitoring a nastavování systému pomocí vlastní aplikace Dominiq atd.

5. Instalaci neodkládejte, přicházíte o peníze

Využívání solární energie je tedy osvědčený způsob, jak ušetřit na energiích, pomáhat snížit emise z fosilních paliv, a ještě si zjednodušit život. Z aktuálního vývoje navíc vidíte, že skutečně nemá smysl váhat. Čím dříve si fotovoltaiku pořídíte, tím dříve začne vaše SVJ nebo bytové družstvo každý měsíc šetřit desítky tisíc korun. 

Přehled výhod fotovoltaiky pro SVJ 

  • Okamžitá úspora až 60 % z plateb za energie
  • Státní dotace na instalaci ve výši také až 50 % 
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl
  • Výrazná modernizace stárnoucích domů
  • Větší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich

Chtěli byste solární panely? Ozvěte se nám. Zodpovíme vám všechny dotazy a rezervujeme vám termín instalace.

Prohlédněte si také naše reference, nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.