BLOG
9.1.2024

Zima fotovoltaice nevadí. Slunečné mrazivé dny jsou dokonce nejlepší

Během zimních měsíců fotovoltaika nevyrábí jako v létě. Ale to neznamená, že by se v zimě nevyplatila nebo že nefunguje. Moderní solární panely dodávají energii i bez přímých slunečních paprsků, a jejich výkon za chladného počasí stoupá. Pokud je navíc část panelů pod sněhem, optimizéry k výkonu využijí ty odkryté, které postupně rozehřejí celou sestavu. Sníh také zásadně zvyšuje množství světla odraženého z okolí. Zkrátka – solární energii se vyplatí využívat i v zimě.

Přehledný obsah článku:

  • Vyplatí se fotovoltaika i v zimě? Vyplatí.
  • Vadí fotovoltaice zima a mráz? Nevadí.
  • Jak zajistit maximální výkon fotovoltaiky v zimě?
  • Vyplatí se ze solárních panelů ometat sníh?
  • Boříme mýty okolo zimy a fotovoltaiky
  • Neodkládejte instalaci FVE, přicházíte o peníze
  • Přehled výhod fotovoltaiky pro SVJ 

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Vyplatí se fotovoltaika i v zimě? Vyplatí.

Fotovoltaika se zimy nebojí. Zimní měsíce jsou samozřejmě období, kdy vyrábí nejméně, ale stále dokáže pokrývat několik desítek procent spotřeby elektrické energie běžné domácnosti. Což se hodí i proto, že v zimě je kvůli dlouhým nocím a obecně delšímu času strávenému doma spotřeba vyšší. V případě fotovoltaiky pro bytové domy, kde se bavíme o fotovoltaických elektrárnách třeba pro dvacet nebo i padesát bytů naráz, tak mohou i během zimy solární panely přinášet celkové úspory v řádu desítek tisíc korun. 

Se zimou se počítá u návratnosti fotovoltaiky

Také je nutné dodat, že každá poctivá instalační firma s různou úrovní výkonu solárních panelů během roku počítá už v úvodní kalkulaci návratnosti. Když vám například Domy sobě vypočítají 5 let, všechna zimní období jsou v tom samozřejmě obsažena a nějaká chumelenice vám nemusí dělat vrásky. Přehled našich realizací a výpočty konkrétní návratnosti pro každý z projektů najdete zde.  

Vadí fotovoltaice zima a mráz? Nevadí.

Z čistě technického hlediska je pro fotovoltaiku chladné počasí lepší, než teplé. A dokonce výrazně lepší, než letní vedra. Fotovoltaika totiž nepotřebuje sluneční teplo, využívá čistě sluneční paprsky. Při své činnosti se navíc sama zahřívá (to také v zimě pomáhá odtávání sněhu), takže v létě jsou panely často přehřáté, což snižuje jejich efektivitu. Takže pokud je mrazivý sluneční den, je to pro fotovoltaiku úplně ideální počasí. Pod zimním slunce jejich výkon nesnižují letní vedra, takže mohou pracovat opravdu na maximum 

Pokud jde o vlivy počasí, tak zima není pro instalaci žádná výzva – mnohem větší problémy mohou způsobovat prudký vítr nebo intenzivní krupobití v jiných ročních obdobích. Fotovoltaika je nepohyblivé zařízení z velice odolných materiálů, takže pokud máte kvalitní konstrukci, nevadí jí ani vysoká vrstva sněhu. 

„Fotovoltaika vyrábí energii i v zimě a například mrazivý slunečný den je pro ni úplně ideální. Výkon je totiž díky chladu vyšší než v letních vedrech.“  

Jak zajistit v zimě maximální výkon fotovoltaiky?

Abyste i v zimních měsících využili fotovoltaiku na maximum, je zásadní nezanedbávat její údržbu během celého roku. I solární panely na střeše několikapatrového bytového domu mohou trpět na zanášení nečistotami. Pokud máte třeba v okolí les, je úplně jedno, že jsou stromy nižší než váš dům, stejně na solárech jehličí najdete. Ale i listí, pavučiny a prostě všechno, co kde vítr sebere. Nestačí spoléhat na to, že panely „oprší“. 

Podle studie Univerzity ve švýcarském Bernu může už po dvou letech bez očisty energetická účinnost solárních panelů klesnout klidně o 14 procent. Převedeno na peníze, u SVJ to jsou desítky tisíc korun ročně. A to jsme se ještě nedostali k tomu, proč nečistotu uvádíme právě tady – ze špinavých panelů sníh samozřejmě sjíždí a odtává výrazně hůř. Takže pokud nasněží, čisté panely se sněhové pokrývky samočinně zbaví mnohem snadněji. 

Vyplatí se ze solárních panelů ometat sníh?

Úplně upřímně, pokud není vaše fotovoltaika nikdy zasněžená, v celoročním součtu se to samozřejmě projeví a poctivou prací se smetákem do pokladny SVJ nějaké peníze přihrajete. Odborníci ale na základě přibývajících zkušeností obecně úklidu sněhu ze solárních panelů moc nefandí. Když se totiž sečtou plusy a mínusy, dlouhodobá bilance nevychází úplně pozitivně. Doporučení je spíš udržovat panely čisté a v zimě to nechat na přírodě a výhřevnosti panelů samotných. Proč?

Zmrzlý sníh – panely jsou sice odolné, ale na nějaké hrubé oklepávání přimrzlého sněhu dělané nejsou. Jeden takový aktivní soused, a polovina fotovoltaiky může být na jaře na výměnu. Že na skle nevidíte žádné praskliny neznamená, že se nepoškodila křehká vnitřní struktura křemíkových modulů.  

Led – pokud jenom mrzne, nikdy se z panelů nesnažte námrazu oškrábat podobně jako třeba ze skel na autě. Ledové krusty sice mohou výkon taky trochu ovlivnit, ale určitě je lepší, když panely běží na částečný výkon, než abyste museli investovat do výměny.

Bezpečnost – na střeše vlastního domu ať si dělá každý, co chce. Ale u bytového domu obyčejně nemá na střeše nikdo moc co pohledávat. A má to své důvody, i když zrovna není zima. Zasněžená střecha se rychle promění v překážkovou dráhu plnou vývodů, větrání apod. Nemluvě o tom, že taky může pěkně klouzat. Zkrátka, kW navíc by byly fajn (pokud máte jistotu, že dokážete sníh odklidit bez poškození fotovoltaiky), ale asi úplně nestojí za to, abyste kvůli nim sletěli z osmého patra. 

Boříme mýty okolo zimy a fotovoltaiky

A teď ještě rychle přehled základních omylů, které se ve spojení zimy a solárních panelů neustále objevují. Částečně už jsme něco vysvětlili výše, takže vážně jen letem světem. 

Mráz – Chladné počasí fotovoltaice obecně vyhovuje. A v České republice nejspíš nemáte šanci bydlet někde, kde by mohl být takový mráz, že by to fotovoltaice vadilo. Problémem by mohly být rychlé změny teplot, ale pokud máte panely na střeše dobře rozmístěné (a ne u komína, aby vám to panimámo v zimě hezky odtávalo), nebude s mrazem žádný problém. 

Sníh na panelech – Pokud jsou panely zasněžené několika centimetry, výroba samozřejmě klesne k nule. Díky přirozenému sklonu solárních panelů a našemu podnebí se ale obyčejně rychle alespoň část panelů odkryje. Díky optimizérům začnou vyrábět, zahřejí se a postupně pomohou sníh rozpustit. 

Sníh obecně – Když navíc sníh neleží přímo na panelech, funguje jako skvělá odrazová plocha. Na horách někdy můžete vidět solární panely obrácené k zemi. Tam, kde je několik měsíců v roce nasněženo, se totiž vyplatí i panely zaměřené čistě na odražené světlo. Sluneční paprsky se od sněhu odráží opravdu intenzivně (asi nemusíme přesvědčovat nikoho, kdo zažil slunečný den na horách) a pro fotovoltaiku jsou stejným zdrojem energie jako přímý sluneční svit.  

Ničí zima zařízení fotovoltaiky? – Jednoduchá odpověď zní ne. O panelech samotných už jsme mluvili, ale platí to i o všech ostatních součástech fotovoltaické elektrárny. Ty už navíc ani nebývají na střeše. Problém by navíc mohl být pouze s baterií na úschovu energie. Té mráz skutečně nesvědčí, stejně jako jakémukoli jinému akumulátoru. V bytovém domě ale není problém ji umístit do místnosti s teplotou nad 0 °C. Nezabírá ostatně celkem žádné místo – některé výkoné baterie v elektrických autech jsou dnes často i větší. 

Neodkládejte instalaci FVE, přicházíte o peníze

Když to shrneme, odkládat instalaci fotovoltaiky se bytovému domu nevyplatí, ani když do úvah přidáte pravidelné zimní období. Nejen, že i během zimy solární panely pracují na tom, aby se vám investice co nejrychleji vrátila. Ale zejména – realizace fotovoltaické elektrárny se všemi nezbytnými povoleními se může protáhnout až na rok. Přečtěte si náš podrobný článek Realizace fotovoltaiky pro bytové domy přehledně a krok za krokem. Nemá tedy smysl si říkat, zadáme poptávku až na jaře. Platí jediné, čím dříve začnete fotovoltaiku řešit, tím rychleji začnete šetřit. Zahájení instalace tedy nikdy neodkládejte. Každý měsíc čekání totiž připravuje průměrný bytový dům a jeho SVJ o desítky tisíc na úsporách za elektřinu.

„Žádná změna tarifů, legislativy ani počasí nikdy nepřinesou větší výhody, než už instalovaná a funkční FVE, která vám šetří až 50 % nákladů na elektřinu.“ 

Přehled výhod fotovoltaiky pro SVJ 

  • Okamžitá úspora až 50 % z plateb za energie
  • Státní dotace na instalaci ve výši až 50 % 
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl
  • Výrazná modernizace stárnoucích domů
  • Větší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Zodpovíme vám všechny dotazy, připravíme podklady k hlasování na schůzi vašeho SVJ nebo BD a rezervujeme vám termín instalace. Ozvěte se nám

Nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.