BLOG
10.10.2022

Životnost fotovoltaiky roste a návratnost se zrychluje. Dlouhé roky tak vyrábí zadarmo

Solární panely dnes běžně fungují desítky let. Stačí jim k tomu základní servis a občasné očištění. Návratnost investice do fotovoltaiky se navíc s rapidním nárůstem cen energie výrazně zkrátila, takže se trvale prodlužuje období, kdy vám vyrábí energii v podstatě zadarmo. Proto je s podivem, že se spousta zájemců o solární panely stále obává, zda má fotovoltaika dostatečnou životnost. Rozhodně ano! Čtěte dál – přesvědčíme vás.

Přehledný obsah článku:

  • Životnost fotovoltaiky roste
  • Rozdíl záruky a životnosti u solárních panelů
  • Jaká je skutečná životnost fotovoltaiky?
  • Další vlivy na životnost solárního řešení
  • Jak životnost fotovoltaiky prodloužit?
  • Existuje plán na recyklaci fotovoltaiky?
  • Proč si vybrat Domy sobě

TIP: Odebírejte náš newsletter a neuteče vám žádná novinka. Ani šance ušetřit díky fotovoltaice ještě víc.

Životnost fotovoltaiky se prodlužuje

Fotovoltaika se v posledních letech vyvíjí opravdu dramaticky. Pokud nemluvíte vyloženě s odborníkem na solární panely, můžeme vám skoro zaručit, že nejmíň polovina informací, které si poslechnete jako novinky, už bude zastaralá. A zatímco návratnost investic do solární energie se razantně zkrátila, životnost panelů a fotovoltaiky obecně se naopak prodlužuje. 

„Konec záruky u fotovoltaiky neznamená, že už nevyrábí dostatek energie.“ 

Jaký je rozdíl záruky a životnosti u solárních panelů?

Nic jako obecný standard životnosti fotovoltaiky nebo solárních panelů neexistuje. Odborná literatura uvádí příklad solární elektrárny, která funguje už přes 60 let. To samozřejmě není příklad standardní instalace, ale rozhodně je nutné rozlišovat životnost a záruční dobu. Pokud se totiž bavíme o solárních panelech, tak zatímco záruční doba je u konvektorů momentálně okolo 25 let, jejich ověřená životnost je mnohem delší. Jako příklad vezmeme solární panely, které používá služba Domy sobě, která poskytuje rozsáhlé instalace fotovoltaiky pro bytové domy:

  • Záruka – 25 let, což konkrétně znamená, že dané solární panely mají garantovanou účinnost alespoň 83 % výkonu.
  • Životnost – klidně i 30–35 let, ovšem se stále se snižující efektivitou fungování pod 80% účinností.  

Abyste dokázali tyto údaje posoudit v reálném světě, je do výpočtu nutné zapojit i výhodnost energie, kterou si sami vyrábíte – panely, které mají třeba po 30 letech účinnost 70 %, ale už se vám dávno zaplatily, mohou být v důsledku výrazně efektivnější, než nová instalace, která vás ovšem bude stát další peníze a její návratnost teprve začne. 

„Na komplexní posouzení efektivity, výkonu nebo rozumné životnosti fotovoltaické elektrárny je ideální zeptat se odborníka.“ 

Jaká je skutečná životnost fotovoltaiky?

Pokud vám někdo tvrdí, že jde hlavně o to, aby vám soláry neponičilo krupobití, buď se na vás snaží vydělat, nebo problému nerozumí. Odolnost panelů je totiž v otázce trvanlivosti nebo životnosti fotovoltaiky to nejméně důležité. Fotovoltaická elektrárna je z principu stabilní zařízení, které se nijak nehýbe, takže riziko uvolnění nebo opotřebování pohyblivých součástek je nulové. Jejich kovová konstrukce vydrží rozhodně víc, než některé choulostivější části střechy samotné, a křemíkové články chrání obyčejně plexisklo, které hned tak něco nerozbije. Z mechanického poškození, natož zničení kvůli povětrnosti, tak opravdu nemusíte mít obavu. Jaké dlouhodobé povětrnostní vlivy by přece jen životnost solárních panelů mohly ohrozit?

  • Extrémně vysoké teploty
  • Velmi intenzivním UV záření
  • Extrémně nízké teploty
  • Trvalejší pokrytí ledem
  • Opravdu intenzivní krupobití
  • Silný vítr
  • Prudké změny teplot
  • Extrémní vlhkost po dlouhou dobu
„Životnost se u solárů měří poklesem výkonnosti. Výkon klesá cca o 0,5 % ročně, pokud v záruce účinnost klesne o 20 %, bere se to jako důvod k výměně.“

Další vlivy na životnost fotovoltaiky

Celá fotovoltaická elektrárna ale nejsou jenom panely. Aby celé zařízení fungovalo jak má, potřebuje ještě tzv. střídač. Křemíkové panely totiž umějí převádět sluneční energii pouze na stejnosměrné napětí. No a protože my používáme už desítky let nikoli stejnosměrný, ale střídavý proud, neobejde se fotovoltaika bez střídače. Někdy se mu také říká invertor, nebo lidsky prostě měnič. A ačkoli se o něm moc nemluví, tenhle měnič je ve skutečnosti tou nejchoulostivější součástí každé instalace, nikoli konvektory. Na něj rozhodně záruku 25 let nedostanete – nyní se garance pohybuje okolo 10 let a jeho životnost dosahuje max. 20 let. Takže ho nejspíš budete alespoň jednou měnit – pravděpodobně asi v polovině životního cyklu panelů. Udělat s tím nejde nic, ale je dobré náklad na něj započítat do celkové efektivity systému. 

Jak životnost solárních panelů prodloužit? 

Hlavní způsob, jak zajistit co nejdelší životnost a co nejvyšší efektivitu vaší fotovoltaiky, je nepodcenit výběr kvalitního partnera. Pro Domy sobě je například standard zajišťovat klientům:

  • předběžnou (nezávaznou) nabídku s hrubým naceněním,
  • konkrétní (nezávaznou) nabídku s reálnými cenami,
  • optimalizaci celého fotovoltaického systému,
  • získání dotace z programu Nová zelená úsporám,
  • profesionálního dodavatele pro instalaci,
  • profesionálního partnera pro pravidelný servis.

Možná to zní jako banální věci, ale právě tak zajistíte svojí fotovoltaice maximální životnost. A vašemu bytovému domu co největší úspory za odběr státní energie a nadstandardní servis fotovoltaiky. 

Jak to bude s recyklací fotovoltaiky?

Solární panely mají odjakživa i zásadní ekologický rozměr. Když tedy mluvíme o životnosti, možná si říkáte, co bude s panely a dalšími komponenty, až skutečně finálně doslouží. Dobrá zpráva je, že kromě minimálního obsahu opravdu jedovatých prvků, které je potřeba odborně zlikvidovat, není už teď problém recyklovat 95–98 % materiálů potřebných k výrobě a instalaci fotovoltaické elektrárny. A to recyklační technologie zatím nejsou (stejně jako soláry samotné) zdaleka na vrcholu svého vývoje. Většina aktuálně používané fotovoltaiky bude sloužit ještě nejméně 20 let, takže výraznější potřeba její recyklace přijde až časem. Specializovaná recyklační zařízení i nové technologie už ovšem vznikají. Například Poláci mají patentovanou bezodpadovou likvidaci konvektorů, kterou reálně spustí během příštího roku. A mimochodem, tzv. recyklační poplatek už platíte v ceně panelů při jejich pořízení.

Proč si vybrat Domy sobě?

Jedná se o speciální řešení upravené pro potřeby obyvatel bytových domů. Domy sobě nejen vyřeší kompletní instalaci a související balík papírování, ale součástí řešení na klíč je také celá řada doplňkových služeb s možností dalšího rozvoje.

  • Instalace fotovoltaiky na střechu domu. 
  • Vyřízení státní dotace až na 50% slevu z instalace.
  • Příprava na možnost akumulace energie v budoucnu.
  • Chytrá měřidla a senzory do jednotlivých domácností.
  • Analýza spotřeby a metodika jejího snížení v rámci celého domu.
  • Mobilní aplikace pro dálkové ovládání a dálkové odečty spotřeby.
  • Sloučení odběrných míst pod jeden jistič a výhodnější tarif pro větší odběr.

A především začnete okamžitě spořit až 35 % na elektřině odebírané z veřejné sítě, protože vám vlastní fotovoltaická elektrárna nabídne nezávislý zdroj energie.

Neváhejte, nespoléhejte, že energie brzy zase nějak zázračně zlevní, a ozvěte se nám co nejdříve. Kontaktujeme vaše SVJ, sejdeme se s případnými nedůvěřivými sousedy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci.