BLOG
20.2.2024

Co je to energetický management? Zajistí vám dlouhodobě největší úspory na energiích

Pořídit si pro energetické úspory v bytovém domě fotovoltaiku, sdružené odběrné místo nebo další úsporné technologie je jedna věc. Důležitá je ale i jejich dlouhodobá údržba, správa a optimalizace. Předcházet závadám je totiž dlouhodobě výrazně levnější, než řešit problémy, které vůbec nemusely nastat. Péče o zařízení a průběžné kontroly, od těch na dálku až po detailní odborné testy funkčnosti na místě, to všechno zajistí energetický management.

Přehledný obsah článku:

  • K čemu je energetický management
  • Jaké výhody má kvalitní energetický management
  • Které služby energetický management obsahuje 
  • O co všechno se kvalitní energetický management postará?
  • Co umí online aplikace Dominiq?
  • Měsíční rozúčtování i roční vyúčtování na pár kliknutí
  • Dálkové odečty vody a tepla lusknutím prstu
  • Jakých dalších starostí vás může energetický management zbavit? 
  • Proč si vybrat instalaci FVE od Domů sobě?

TIP: Chci rovnou nezávaznou cenovou nabídku zdarma

K čemu je energetický management

Energetický management je dlouhodobá péče o všechno kolem spotřeby energií. S cílem maximálně snížit vaše náklady. A to jak co nejefektivnějším využíváním instalovaných technologií a jejich průběžnou optimalizací, tak dlouhodobou péčí o správnou funkčnost a pravidelnými kontrolami všech prvků. Ať už pomocí automatizace, dálkových čidel nebo údržbou a servisem přímo na místě. Energetický management pro vás znamená i desítky let bez starostí o to, zda pro úspory děláte maximum. Za drobný měsíční poplatek máte kdykoli jistotu okamžitého řešení problémů. Prevence se přitom vyplácí úplně stejně, jako pravidelné návštěvy lékaře – ušetří vám mnohem vyšší náklady na řešení havárií, vážných poruch apod.

Jaké výhody má kvalitní energetický management

Když si pořídíte fotovoltaiku nebo jiné služby, nabízejí vám Domy sobě hned několik variant následné péče o instalaci – už ta základní přitom dokáže předejít závažným závadám, které by znamenaly nejen drahou opravu, ale také výpadek výroby energie. Pravidelný měsíční paušál maximálně v řádu několika 2–3 tisíc je tedy dlouhodobě mimořádné výhodná investice. Co získáte?  

  • Expertní dohled vám zajistí 100% dostupný výkon.
  • Pravidelné kontroly výrazně sníží servisní náklady.
  • Zákonné náležitosti zajistíme za vás a s předstihem.
  • Díky průběžné optimalizaci šetříte vždy na maximum.
  • Naše řešení můžete postupně doplňovat a stále zlepšovat.

Které služby energetický management obsahuje

Aby vám moderní technologie trvale sloužily na maximum, je potřeba jim věnovat péči. Domy sobě vám nabízejí tři různě stupně energetického managementu, který ho udrží v kondici. 

TIP: Chci se podívat přímo na detaily služby energetický management 

O co všechno se kvalitní energetický management postará?

Pokud vám fotovoltaiku pro bytový dům nebo další úsporné služby zajišťují Domy sobě, je úplným základem následného managementu úspor a spotřeby energií online aplikace Dominiq. Je ostatně tak zásadní složkou celého řešení, že by si bez Dominiqa ani instalaci nemělo cenu pořizovat. Počítáme s tím, že se o vaši fotovoltaickou elektrárnu a další součásti úsporné technologie budeme po předání trvale starat, a to by bez Dominiqa nešlo. Používáme téměř výhradně bezdrátové technologie umožňující řadu kontrol a funkčních testů provádět se vzdáleným přístupem, což by bez centrální řídící aplikace nebylo možné. 

Co umí online aplikace Dominiq?

Držíme se hesla, že mít přehled znamená ušetřit víc. Díky monitoringu dat a dalším funkcím Dominiq zásadně zvyšuje efektivitu technologií samotných. Je srdcem celé domovní sítě a umožňuje připojení dalších čidel pro dálkové odečty, ke zvýšení požární i osobní bezpečnosti atd. Díky bezdrátovému řešení přitom není třeba stavebních zásahů. Dominiq zajišťuje: 

  • Přístup ke všem datům kdykoli a kdekoli - přesný přehled o bytech i celém domě 
  • Komplexní přehledy o spotřebě domu i bytů 
  • Historický přehled spotřeby energií 
  • Predikci spotřeby a budoucích nákladů na energie
  • Automatické měsíční odečty i roční vyúčtování
  • Srovnání historické spotřeby s průměrem bytů v domě
  • Roční analýzu nasbíraných dat a vyčíslení úspor
  • Aktuální náklady za celý rok

Měsíční rozúčtování i roční vyúčtování na pár kliknutí

Dobře si uvědomujeme, že dobré účty dělají dobré přátele. A v rámci SVJ nebo bytového družstva to platí dvojnásob. Proto si přes aplikaci Dominiq předsednictvo výboru v bytovém domě kdykoli snadno a rychle zařídí i rozúčtování nákladů za energie. Máte faktury od všech dodavatelů energií za celý rok? Víte, kolik jste za vodu, vytápění, elektřinu apod. zaplatili? Pak je roční vyúčtování hračka. Stačí kliknout a Dominiq vám vygeneruje rozúčtování té které energie ve formátech .cvs a .pdf najednou. Finální rozpočet je sice možné udělat jen za celé zúčtovací období, ale k efektivní práci s úsporami vám hodně pomůže i pravidelně aktualizovaný odhad na základě reálné průběžné spotřeby, případného vývoje cen apod. A navíc – měsíční rozúčtování nákladů pro jednotlivé vlastníky bytů už je povinné ze zákona. 

Dálkové odečty vody a tepla lusknutím prstu

Podobně povinné budou brzy i dálkové odečty vody a tepla. A není divu, jsou to totiž první odečty energií, které nikoho neobtěžují, obejdou se bez nepříjemných návštěv v bytech, a navíc je možné je udělat kdykoli a jakkoli často. Od začátku letošního roku jsou minimálně měsíční odečty povinné zatím v nově postavených bytových domech, od roku 2027 ale budou povinné už všude. Díky energetickému managementu a aplikaci Dominiq můžete plnit legislativní požadavky už předem. A protože vývoj zákonných norem sledujeme průběžně a naše řešení upravujeme s předstihem, můžete starost o podobné věci pustit z hlavy už napořád. 

Jakých dalších starostí vás může energetický management zbavit? 

Průběžná údržba, správa, optimalizace a péče o vaše energetické úspory může obsahovat doslova desítky dalších služeb, které vám budou šetřit čas a peníze na desítky let. Na kompletní přehled máme samostatnou brožuru, takže tady už jen ve stručnosti. 

Základní běžná údržba a servis

Obsahuje systematické kontroly všech částí fotovoltaiky a také dlouhodobou optimalizaci spotřeby a výkonu – ta je založená na přesné datové analýze díky aplikaci Dominiq. Díky sběru dat o výkonových špičkách, charakteristickém odběru ve vašem bytovém domě a podobně vám také dokážeme nabídnout průběžná doporučení pro zvýšení efektivity.

Čištění panelů, protože čisté panely = vyšší výkon 

Podle odborníků ztrácení zanedbané panely už po dvou letech až 20 % výkonu, přičemž znečištěním trpí nejen vodorovné, ale i šikmé instalace (po čase se rozdíl daný sklonem panelů dokonce úplně smaže). Odborná očista panelů zabrání možnosti poškození a drahým opravám, stejně tak nemusíte v SVJ řešit riziko pádu ze střechy. 

Bezpečnostní čidla pro klid a větší bezpečí v domě

Dominiq je domovní síť, kterou můžete v podstatě bez omezení rozšiřovat o další a další řešení v rámci naší nabídky. Čidla jsou vždy bezdrátová a jejich instalace je tedy naprosto bez problémů a nutnosti stavebních zásahů. Spolehlivě varují před riziky i vzniku nežádoucích situací, rozpoznají i havárie drobného rozsahu.

Váš člověk na servisní pomoc – havarijní služba

Součástí energetického managementu je i řešení poruch a havárií. Nebo prosté telefonické konzultace kdykoli, když se váš energetický systém nechová standardně. Vylezlo sluníčko, ale výroba energie stagnuje? Ozvěte se nám. Rychlý zásah výrazně snižuje náklady. Zároveň vám garantujeme, že nalezený problém dořešíme vždy až do zdárného konce. 

Reklamace a pozáruční servis – nenecháme vás v problémech

Máme pro vás bezplatnou zákaznickou linku, na kterou se dovoláte se 24 hodin denně, 7 dní v týdnu. Řešíme nejen reklamace fotovoltaiky nebvo dalších našich řešení, ale i záruční opravy použitých komponent. Reagujeme i na písemný kontakt, pokud nemáte čas řešit reklamaci telefonátem, nebo chcete například přiložit fotodokumentaci. Ozveme se do 24 hodin.  

Proč si vybrat instalaci FVE od Domů sobě?

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné služby pro bytové domy. Takže pokud potřebujete solární panely řešit jako sdružení vlastníků, mají pro vás Domy sobě hned několik výhod: 

  • Specializaci na bytové domy, a tedy dostatek zkušeností s velkými zakázkami, které jsou standardně 5x až 10x výkonnější, než fotovoltaické elektrárny pro rodinné domky.
  • Kromě úspory na elektřině pomocí solární energie vám nabízíme i unikátní řešení sloučení odběrných míst, které vám ušetří také na poplatcích spojených s distribucí elektřiny, na jejichž výši nemá žádné šetření spotřebou vliv.
  • Získáte s námi stabilitu a know-how energetického giganta Veolia, který se navíc na podporu udržitelných řešení intenzivně zaměřuje už několik desetiletí. 

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 9–12 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.