BLOG
29.3.2023

Distributoři omezují připojitelnost nové fotovoltaiky pro bytové domy a SVJ. Jak to řešit?

Provozovatelé distribučních sítí elektřiny minulý týden otevřeně prohlásili, že v roce 2023 výrazně zpřísní podmínky pro připojování nových fotovoltaických elektráren. Zatímco na začátku roku měla bytová družstva a SVJ důvod k radosti, protože se díky schválení komunitní energetiky bytovým domům usnadnil přechod na solární energii, teď přichází krok zpět. Bude tedy letos pořízení solárních panelů pro SVJ zase těžší? Ano i ne. Čtěte dál.

Přehledný obsah článku:

  • Je rozvoj FVE pro elektrickou síť vážně problém?
  • Co je mapa připojitelnosti fotovoltaiky?
  • Jak zjistit, kde bude problém připojit se do sítě?
  • Dá se problém s připojitelností obejít?
  • Budou mít problémy i bytové domy a SVJ? 
  • Jak řeší problém s připojitelností Domy sobě?
  • Optimalizace FVE ušetří víc než výkon
  • Proč si vybrat fotovoltaiku od Domů sobě

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Je rozvoj FVE pro elektrickou síť vážně problém?

Že mají provozovatelé rozvodných sítí v ČR s řešením přebytků elektřiny od tisícovek drobných vlastníků fotovoltaických elektráren problémy, není bohužel výmysl. Rozvodná síť není na neomezený a těžko plánovatelný příjem přetoků z fotovoltaiky (a dalších alternativních zdrojů) stavěná. Adaptace sice už léta probíhá a stojí miliardy korun, ale není dost rychlá. Schválení pravidel pro komunitní energetiku proto situaci eskalovalo a tři největší z provozovatelů – ČEZ Distribuce, PREdistribuce a EG.D ze skupiny E.ON – začínají neomezenému rozvoji fotovoltaiky bránit. Například posledně jmenovaná firma letos plánuje investice přes 7 miliard korun (což je o 2 miliardy více než minulé roky) a modernizaci už prostě zrychlit nemůže. „Je za tím hlavně prudce se zvyšující zájem o připojování obnovitelných zdrojů, zvláště fotovoltaiky, u které vloni meziročně vzrostl počet žádostí o připojení o 430 procent,“ uvedl mluvčí EG.D Roman Šperňák.

Co je mapa připojitelnosti fotovoltaiky?

A právě společnost EG.D minulý týden spustila mediální bouři, když na svém webu zveřejnila tzv. mapu připojitelnosti k distribuční soustavě. Pokud bydlíte na jihu Čech nebo na jižní Moravě, najdete tam oblasti, kde můžete při snaze o připojení nových zdrojů solární elektřiny očekávat problémy. EG.D mapu prezentuje jako vstřícný krok k veřejnosti. A částečně to tak vlastně i je. Nicméně v reálu z ní vyčtete primárně informaci, kde to s fotovoltaikou bude těžké. Složitá administrativa se vám ještě zkomplikuje a v optimalizaci nemůžete počítat s přetoky (které umožňují jednodušší řešení FVE, protože nemusíte vymýšlet, co s nadvýrobou). 

„Řešit dramatický nárůst žádostí o připojení nových FVE jejich omezením, dokud nebude soustava modernizovaná, považují za nezbytné všichni největší provozovatelé elektrických sítí v ČR.“

Jak zjistit, kde bude problém se připojit?

Na mapě EG.D najdete problematické oblasti vyznačené modře. Když si mapu lupou v levé horní navigaci přiblížíte, dostanete se dokonce až na úroveň budov. V modrých lokalitách pak sice můžete mít fotovoltaiku, ale nemůžete produkovat žádné přetoky, protože zpětná dodávka do distribuční sítě nebude možná. Pokud doufáte, že v jiných oblastech ČR podobný problém nehrozí, musíme vás zklamat. Už na konci roku 2022 o plánech na omezení mluvila i mluvčí ČEZ distribuce Soňa Holingerová: „Zatím jsme natrvalo žádnou oblast neuzavřeli, nicméně v některých oblastech jsme skutečně na hranici možností a kapacity.“ Stejná situace je také u posledního z třetice – PREdistribuce. Na obrázku se podívejte, jak je značena oblast, kde bude s připojením FVE do sítě EG.D problém. Celou interaktivní mapu můžete vidět tady

Na mapce vidíte náhodný výběr několika „modrých“ ulic městské části Horní Kosov v Jihlavě. Podobných oblastí na mapě najdete stovky.  

Přímo u mapy najdete uvedené upozornění. 

Dá se problém s připojitelností FVE obejít?

Když neřešíte instalaci se spolehlivou a zkušenou firmou, která je třeba díky zkušenostem s výkonnější fotovoltaikou pro bytové domy na podobná omezení zvyklá z dřívějška, realizace optimálního nastavení FVE z energetického i ekonomického pohledu bude docela problém. Pokud byste si chtěli solární panely prosadit distributorovi navzdory, jsou totiž zhruba tři varianty. Pro nezkušeného partnera je každá z nich dost problém:

  1. Distributor vám fotovoltaickou elektrárnu pro bytový dům povolí, ale teprve až posílí síť. Jak dlouho to může trvat? Kdo ví. A do té doby nemáte šanci do sítě posílat žádné přetoky. Co vyrobíte, musíte hned spotřebovat nebo uložit.
  2. Můžete se zkusit domluvit, jestli by nestačilo plánovanou fotovoltaickou elektrárnu zmenšit. Jenže když ji chcete využívat pro SVJ a tedy desítky bytů, fotovoltaika vám mimo určité optimální parametry rychle přestane dávat smysl. Energeticky i finančně.
  3. Také lze požádat o připojení zjednodušeným způsobem, jako tzv. mikrozdroj. V takovém případě můžete do sítě přetoky posílat, ale pouze tzv. technické, neboli omezené zhruba na stovku wattů. Jakmile limit překročíte, platíte extrémní penále. 
„Možný problém s připojitelností je další důvod, proč nespoléhat na levné instalační firmy nebo dokonce fotovoltaiku svépomocí.“ 

Budou mít problémy i bytové domy a SVJ? 

Fotovoltaiky pro bytové domy a SVJ se tato „vzpoura distributorů“ dotýká bohužel výrazně. Jak jsme ale psali, pro firmu specializovanou na bytový segment zájemců o solární energii není  problém s připojitelnosti žádná novinka a umí s is ním poradit. FVE pro bytové domy je běžně 5x až 10x výkonnější než solární zdroje energie pro rodinné domy a možné přetoky do sítě mohou být i řádově větší. Správci distribučních sítí si je tudíž odjakživa hlídali pečlivěji. Domy sobě i proto klientům zajišťují veškerou administrativu, takže mají letité zkušenosti nejen s jednáním ohledně připojení do sítě, ale i požární bezpečnosti, památkové ochrany atd. 

„Pravidla pro bezproblémové připojení do sítě skutečně řešíme v podstatě od zahájení naší činnosti. A já vítám, že se o tomto problému díky strašáku v podobě mapy připojitelnosti konečně píše i v médiích,“ říká produktový specialista Domů sobě Jan Kvapil. Zájemcům o FVE tak nehrozí nepříjemné překvapení, na které je nezkušené instalační firmy „zapomněly“ připravit.

Jak řeší problém s připojitelností Domy sobě?

Pokud čtete náš blog častěji, asi jste zaznamenali některý z článků, kde vysvětlujeme, že v rámci aktuální legislativy nelze počítat s možností na fotovoltaice pro bytový dům vydělávat. Nejen, že výkupní ceny jsou extrémně nevýhodné, ale naddimenzovanou rozlohou solárních panelů si aktuálně spíš zaděláte na problém s připojitelností. (Podrobněji si o tom můžete přečíst např. v článku Fotovoltaika pro SVJ správně a bez omylů. Podrobný návod pro rok 2023.) „V současnosti se skutečně nevyplatí dělat fotovoltaiky přes celou střechu. Investice je zbytečně velká a přetoky nejen nevyužijete, ale ještě vás mohou dostat do hledáčku distributora,“ vysvětluje ing. Kvapil. 

Zároveň dodává, že to samozřejmě není trvalý stav. Chystané rozšíření legislativy umožní vznik tzv. energetických společenství, jejichž fungování bude naopak na principu „nadvýroby“ postavené. Jakmile bude dořešená technická i ekonomická stránka širšího sdílení solární energie třeba v rámci celé obce, bude dávat největší smysl vybrat pár objektů s co největší střechou (škola, obchodní centrum, kulturní dům apod.), na nich vyrobit co nejvíce energie, a tu pak sdílet všude okolo. „To je sice hudba budoucnosti, na rozšíření nabídky už ale pracujeme. Budete si moci vybrat buď naši klasickou optimalizovanou realizaci, nebo naopak poptat tak výkonnou fotovoltaiku, jak to jen půjde. Technologicky takovému komplexnímu řešení nic nebrání. Čekáme čistě na legislativu a bezproblémovou připojitelnost,“ uzavírá Jan Kvapil.

TIP: Podívejte se na záznam z rozhovoru s ing. Janem Kvapilem o novinkách ve fotovoltaice pro rok 2023 

Optimalizace FVE ušetří víc než výkon

Domy sobě se fotovoltaice pro panelové domy, činžáky a bytovky věnují už od roku 2020. Mají tedy zkušenosti i z doby, kdy bylo jednání s distributory mnohem těžší. Dnes už je tlak veřejnosti i legislativy mnohem větší, takže je nutí přizpůsobovat se poptávce. „Před lety jsme se naučili distributorům vycházet maximálně vstříc. Jiná cesta prostě nebyla. Z našich prvních elektráren je tedy většina schválena v režimu bez přetoků. Byla to tvrdá praktická zkušenost, ale v dnešní situaci se nám extrémně hodí,“ říká ing. Kvapil. 

„Čím lepší balanci výroby a spotřeby vaše fotovoltaika má, tím méně zbytečné elektřiny vyrábí. Na nadbytečné energii jen a jen proděláváte, a navíc riskujete potíže s připojením do sítě.“ 

Pro Domy sobě tedy není problém ani vypořádat se s dočasným omezením kvůli kapacitě sítě a optimalizovat fotovoltaiku do ideálního režimu bez nadvýroby. „V praxi to funguje tak, že pokud střídač pozná, že je baterie plná, přestane energii vyrábět. Výrobu obnoví zase ve chvíli, kdy je pro elektřinu odpovídající odběr,“ popisuje produktový odborník Domů sobě. 

Proč si vybrat fotovoltaiku od Domů sobě?

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se na fotovoltaiku a další úsporné energetické služby pro bytové domy zaměřuje výhradně. Jejich specializace přitom znamená nejen unikátní zkušenosti, ale také spolehlivost. Cokoli řeší bytové domy ohledně fotovoltaiky dnes, je jen zlomek problémů, se kterými si odborníci Domů sobě museli poradit před lety. Mapu připojitelnosti, která pro řadu firem znamená dramatický problém, vnímají Domy sobě jen jako upozornění, že v té které lokalitě bude administrativa a optimalizace výkonu složitější.

Ale to na výsledku nic nemění – váš bytový dům díky FVE ušetří každý měsíc až 50 % nákladů na elektřinu. Přepočteno na peníze, podle počtu bytů je to každý měsíc zhruba 12 až 20 000 korun. A vzhledem k tomu, že máte veškeré vyřizování zajištěné v ceně, není jediný důvod nad fotovoltaikou váhat a nechat si peníze za úspory utíkat. 

Chcete solární panely instalovat i na váš bytový dům? Jste v problematické lokalitě kde hrozí problém s připojitelností FVE do sítě? Nám to nevadí. Napište si o nezávaznou nabídku. Dostanete ji do 24 hodin.

Nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.