BLOG
23.11.2022

Fotovoltaika pro SVJ a bytové domy se právě teď vyplácí nejvíc

Fotovoltaiku pro SVJ bude řešit nová legislativa, tzv. zákon o komunitní energetice. Nakonec ho ale politici odsunuli až na rok 2024. To ovšem neznamená, že bytové domy solární energii využívat nemohou. Služba Domy sobě má elegantní řešení, které navíc nabízí vyšší úsporu. I nedávná odborná konference o solární energii potvrdila, že když si poskytovatelé fotovoltaiky pro SVJ a bytové domy poradí s aktuální legislativou, nabídnou nejúspornější řešení už teď. Pokud tedy chcete šetřit a mít větší energetickou soběstačnost na státu, není na co čekat.

Přehledný obsah článku:

  • Fotovoltaika pro SVJ a bytové domy
  • Výhody fotovoltaiky pro byty
  • Proč oslovit právě Domy sobě?
  • Jak rychle se fotovoltaika pro SVJ zaplatí
  • Reálné úspory SVJ díky fotovoltaice
  • Jak dlouho trvá instalace na bytový dům 

Fotovoltaika pro obyvatele bytových domů

Co přináší fotovoltaika a solární energie obecně, to víme dobře z příkladu rodinných domů a firem. Majitelé RD i podnikatelé díky vlastnímu zdroji elektrické energie především výrazně ušetří. Ekologický benefit, který byl u solárních panelů dlouho prezentován jako ten hlavní, je dnes už zejména třešnička na dortu, protože další benefity převažují. Co tedy fotovoltaika pro SVJ, bytová družstva a všechny bytovky, činžáky a panelové domy obecně přináší? 

  • Okamžitou úsporu až 40 % z plateb za energie
  • Státní dotaci na instalaci ve výši až 50 % 
  • Překlenutí výpadků sítě díky záložní baterii
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl
  • Doplňkové služby (např. ovládání přes mobilní aplikaci)
  • Výraznou modernizaci stárnoucích domů
  • Větší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich

Chci nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Výhody solární energie pro SVJ

Výhody fotovoltaiky pro bytové domy v mnoha ohledech dokonce užitečnost solárních panelů u rodinných domů překonávají. Je to díky tomu, že sdružení více bytových jednotek či domácností zlepšuje využívání vyrobené energie díky různým životním rytmům jejich obyvatel. Vždycky je zkrátka někdo, kdo zrovna potřebuje svítit, prát nebo pracovat na počítači, ať je den nebo noc. Zatímco v rodinném domku, když se spí, tak se spí. Česko má navíc unikát v tom, že v bytových domech různého typu u nás bydlí 50–60 % obyvatel, což je i na střední a východní Evropu vysoké číslo. Zhruba polovina bytů je v cihlových činžácích, druhá půlka v panelové zástavbě – jenom v české části Československa vzniklo panelových domů asi 80 000. Tak či tak, velká část z těchto 2 milionů bytů je energeticky zastaralá a jejich obyvatelé chtě nechtě plýtvají energiemi a platí zbytečně moc. Solární energie může být první krok ke změně.

„Domy sobě nabízí fotovoltaiku a další výhodné služby speciálně pro bytové domy a jejich SVJ.“ 

Co nabízí solární panely právě od Domů sobě?

Díky spolupráci s globální společností Veolia, která se na podporu ekologicky udržitelných a energeticky úsporných řešení dlouhodobě zaměřuje, mají Domy sobě přístup k unikátnímu know-how. Takže i když si možná říkáte, že fotovoltaiku už dnes dokáže nainstalovat kde kdo a ani řešení solární energie pro SVJ nebude žádná výjimka, není to tak jednoduché. Standardní firma, která většinou umisťuje pár fotovoltaických panelů do výše prvního až druhého patra na rodinném domku, prostě nemá dostatek zkušeností. 

Chci nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

S čím by měl malý dodavatel problém?

  • Už samotné vyřízení státní dotace pro SVJ
  • Instalace větších kapacit na obytnou budovu
  • Montáž ve výškách až několik desítek metrů
  • Vyvážení sdruženého odběru až desítek uživatelů
  • Komplikovanější kabelové rozvody
  • Rozšíření o dnes už samozřejmou záložní baterii
  • Rozšíření na rozvod při ohřevu teplé vody 

Fotovoltaika pro SVJ zkrátka není jen jako několik běžných solárních řešení pro rodinné domy naráz. Problematika je komplexnější a kvalitní optimalizaci nemůžete svěřit partnerovi, který s fotovoltaikou tohoto typu nemá zkušenosti. 

„Se zárukou na solární panely 25 let a návratností okolo 5 let je snadné si spočítat, že díky fotovoltaice získáte elektřinu téměr zadarmo opravdu na dlouho.“  

Jak rychle se fotovoltaika zaplatí? 

Samozřejmě neexistuje jednoduchý vzoreček, díky kterému byste se dozvěděli přesná čísla. Přímo na našich stránkách ale najdete jednoduchou kalkulačku, díky které získáte základní přehled v reálném čase. Mrkněte hned na naši úvodní stránku, sjeďte po ní kousek níže a během pár vteřin máte ihned představu. Kalkulačku fotovoltaiky najdete tady.

Vyšší ceny energií znamenají rychlejší návratnost

Ještě pro informaci, nárůst cen energií vám v tomto případě hraje do noty, protože čím víc platíme za dodávky z veřejné sítě, tím více samozřejmě šetříte díky víceméně pevným nákladům na solární energii. A tím rychleji se vám také vstupní investice vrátí. Už dávno neplatí, že se investice do fotovoltaiky vrací deset i více let. Úplně běžně se teď bavíme o 5 letech, nebo dokonce kratší době. Fotovoltaika je navíc v posledních letech stále účinnější a standardní doba záruky (na alespoň 83% výkon) se prodloužila na 25 let. Investice je jistější, než kdykoli dříve.

Příklad úspor na základě reálné instalace

Říkáte si, že online kalkulačka návratnosti investice do fotovoltaiky je jedna věc, ale realita bude jiná? V našem případě to neplatí. Máme pro vás modelový příklad odvozený z naší nejnovější realizace na panelovém domě v Táboře. Úspora a další údaje jsou samozřejmě opět orientační, ale vycházejí z reálných dat existující fotovoltaiky pro SVJ daného domu. 

Příklad reálné úspory bytového domu v Táboře – instalace fotovoltaiky pro SVJ.
Zdroj: Domysobe.cz – Příklad instalace fotovoltaiky pro SVJ.

‍Jak dlouho potrvá instalace?

Instalace samotná bude s našimi zkušenostmi ten nejmenší problém. Protože ale výrazně rostou ceny energií a žádný zásadnější pokles se v blízké budoucnosti čekat nedá (podívejte se na přehledný článek na našem blogu), ještě extrémnějším způsobem vyskočil zájem o přechod na solární energii. Instalační firmy mají termíny rezervované na několik měsíců dopředu, a to se týká i našich partnerů. Kteří navíc pracují na náročnějších, dlouhodobějších zakázkách. Primární je proto neváhat a co nejdříve se nám ozvat. Čím dříve se zařadíte do řady zájemců, tím dříve bude šanci spustit realizaci. Všechno okolo je standardní proces, který nám běží jako na drátkách. 

 

Ozvěte se nám tedy co nejdříve. Kontaktujeme kvůli fotovoltaice vaše SVJ, setkáme se s váhavými sousedy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci.