BLOG
20.9.2022

Baterie pro fotovoltaiku uschovají přebytky energie a zrychlují návratnost

Nejlepší baterie pro fotovoltaiku je taková, která zvyšuje využitelné množství solární energie. Nedá se proto říct automaticky, zda je lepší fyzické nebo virtuální úložiště. Bateriové úložiště je potřeba vybrat podle konkrétní instalace. A vašich potřeb. Nejlépe vám poradí odborník, ale základní přehled se hodí vždycky. Takže se koukneme, jaké baterie pro fotovoltaiku existují a proč je skvělé je mít.

Přehledný obsah článku:

  • K čemu potřebuje fotovoltaika úložiště
  • Co jsou baterie pro fotovoltaiku
  • Je baterie k fotovoltaice nutná?
  • Jaká úložiště k solárním panelům existují
  • Virtuální baterie
  • Fyzická baterie 
  • Životnost baterií k fotovoltaice
  • Kam umístit úložiště solární energie
  • Domy sobě: baterie pro bytové domy

TIP: Odebírejte náš newsletter a neuteče vám žádná novinka. Ani šance ušetřit díky fotovoltaice co nejvíc.

K čemu potřebuje fotovoltaika úložiště

Základní princip fotovoltaiky je známý. Když to zjednodušíme – křemíkové krystaly v aktuálně nejrozšířenějších solárních panelech prostě převádějí sluneční záření na elektrickou energii. Pomocí střídače pak fotovoltaická elektrárna přemění stejnosměrný proud na střídavý, který už potom elektrické vedení přivede do zásuvky a vy díky tomu ušetříte za elektřinu ze sítě. 

Baterie řeší slabé místo fotovoltaiky

Slabší místo fotovoltaiky tkví v tom, že nejvíc energie vyrábí přes den, kdy je ve většině domácností nejmenší odběr, protože většina lidí není doma. Odběrová špička naopak přichází večer, zejména když je nutné svítit – což se ovšem z principu kryje s dobou, kdy přestává svítit slunce. Moderní fotovoltaika sice dokáže vyrábět, i když nemáte střechu na jih, a poradí si, i když je zataženo. Ale schovat vyrobenou solární energii na chvíli, kdy slunce zaleze úplně, to fotovoltaická elektrárna neumí. Tedy pokud nemáte některý typ záložní baterie. 

„Baterie pro fotovoltaiku uchová přebytky energie, abyste je mohli využít, až budete potřebovat.“ 

Co jsou baterie pro fotovoltaiku

Baterie pro fotovoltaiku dělají to, co znáte díky jakékoli jiné baterii. Dodávají energii, i když je odpojený zdroj – v našem případě slunce. Je to tedy elektrické zařízení, součást fotovoltaické elektrárny, které umožňuje využívat vlastní a zdarma vyrobenou solární energii i v době, kdy slunce nesvítí. Nemusí to být jen večer a v noci, ale třeba i během bouřkového dne či sněhové vánice. Tím baterie zvyšují nejen užitečnost fotovoltaiky, ale z hlediska uživatele také finanční úsporu díky většímu objemu využité solární energie.

U solární energie je nejdůležitější efektivita

U fotovoltaiky obecně platí, že je pro vás tím výhodnější, čím větší část spotřeby energií díky ní dokážete pokrýt. Ideální tedy je, když živí nejen elektrické spotřebiče, ale pomáhá také ohřívat vodu atd. Nejdůležitější součástí výpočtu účinnosti totiž není co největší plocha panelů, ale co největší efektivita systému – vaše schopnost vyrobenou elektřinu využít. Je škoda vyrábět přebytky, které v podstatě vyhodíte z okna. Respektive odvedete do veřejné elektrické sítě.

Chci fotovoltaiku pro náš bytový dům

Je fotovoltaická baterie nezbytná?

Není. Ale podle České solární asociace bylo úložiště energie v uplynulém roce součástí zhruba 80 % nových instalací fotovoltaiky. A vzhledem k rostoucím cenám energií, a obavám z jejich nedostatku během blížící se zimy, toto procento ještě stoupá. V případě služby Domy sobě, která se zaměřuje speciálně na nabídku fotovoltaiky pro bytové domy (a tedy obyvatele bytů), je fotovoltaická baterie součástí v podstatě všech instalací. U komplexnějších a rozměrnějších střešních elektráren je totiž baterie skvělým způsobem, jak relativně nižším nákladem zásadně zvětšit dlouhodobou užitečnost a úspornost systému. A přes vyšší náklady také zrychlit návratnost investice. 

„Když je součástí vaší fotovoltaické elektrárny záložní baterie, máte nárok na vyšší státní dotaci z programu Nová zelená úsporám.“

Jaké baterie k soláru existují

Než se pustíme do typů baterií pro solární panely. Nepsaným pravidlem velikosti úložiště je zhruba kapacita odpovídající výkonu instalované fotovoltaiky – u běžného rodinného domu je to cca 5 kWp. Poměr 1:1 je mimochodem minimum pro nárok na státní dotaci. (A tady není moc nad čím váhat, protože příspěvek od státu může pokrýt opravdu velkou část ceny baterie.) Jako ideální ovšem odborníci vidí dvojnásobnou kapacitu – pokud tedy máte fotovoltaickou elektrárnu s baterií, na každý 1 kWp výkonu se hodí dvojnásobek kapacity úložiště. A teď už k těm typům baterií. 

Virtuální baterie vs fyzické úložiště

Když přijde řeč na baterie k fotovoltaice, laik vám řekne, že jsou drahé a investici do solární technologie zbytečně navyšují. S rostoucími cenami energie ovšem tenhle argument přestává platit. Ceny úložišť navíc díky stále většímu zájmu veřejnosti postupně klesají, takže aniž byste sáhli na fotovoltaiku, respektive solární panely, její přínos pro vaši domácnost může postupně růst. Nemluvě o zmíněné státní dotaci, která baterii z velké části pokryje. Každopádně, úložiště solární energie můžete mít už dávno v podstatě zadarmo. Stačí, když se rozhodnete pro jeho virtuální podobu. 

Virtuální baterie

Stačí podepsat smlouvu o tom, že přebytky posíláte do sítě, odkud si je pak zase můžete odčerpat, a vaše fotovoltaika je rázem mnohem užitečnější. Takhle si přes den můžete schovávat energii na noční praní nebo dokonce letní sluníčko na zimu. Virtuální baterie má ale svoje mínusy. 

  • Virtuální úložiště je komerční produkt dodavatelů energie. Nenabízí ho všichni, a navíc vám nikdo negarantuje stále podmínky. Jinými slovy, fotovoltaiku máte i proto, abyste zvýšili soběstačnost, ale teď o ni zase přicházíte. 
  • Virtuální baterie nenahradí fyzické úložiště, pokud dojde k výpadku elektřiny. Když nejde „klasická“ elektřina, není v zásuvce samozřejmě ani ta „vaše“.
  • A to je další věc, elektřina převedená do sítě přestává být vaše. A nemusí zůstat ani zelená. Až ji budete chtít čerpat zpět, dostanete, co na vás vyjde. 
„Pokud máte fotovoltaiku z ekologických důvodů, může se stát, že z virtuální baterie dostanete elektřinu vyrobenou tím nejšpinavějším lignitem.“ 

Za využívání virtuální baterie navíc platíte paušální poplatek. Takže ačkoli jste si elektřinu vyrobili na vlastní střeše, za její uložení a následné odebrání musíte zase zaplatit. Nemluvě o tom, že se nezbavíte ani poplatku dodavateli a za distribuci, daně, dokonce ani případného podílu za energii z neekologických zdrojů. 

Fyzická baterie pro fotovoltaiku

Naopak klasická záložní baterie je fyzické zařízení, které máte někde v domě. Vyrobená solární energie se do ní reálně ukládá a přebytky jsou vám tak k dispozici, kdykoli si usmyslíte. Její limit může být samozřejmě v kapacitě. Zatímco ve virtuální baterii můžete „uložit“ tolik energie, kolik vaše dohoda (tarif) s provozovatelem umožňuje, do fyzického úložiště se prostě vejde jen jasně daná kapacita. Pokud půjdeme po způsobu ukládání energie, najdete v prodeji zejména dva druhy fyzických úložišť.

  • Olověné baterie – podle některých zastaralé, podle jiných názorů naopak prověřené dlouhodobým používáním. Díky pokroku navíc dosáhly životnosti lithiových.
  • Lithiové baterie – bývají výrazně menší a lehčí než klasické baterie s olovem. Tomu ovšem odpovídá cena, která odráží jak kompaktnější provedení, tak náročnější složení akumulátorů. 

Nejlepší typ fyzické baterie pro fotovoltaiku

Pro úplnost, mezi lithiovými bateriemi typů LMO (lithium-mangan oxid), NMC (lithium-nikl-mangan-kobalt), NCA (lithium-nikl-kobalt-hliník oxid) a LFP (lithium-železo-fosfát) jsou momentálně nejvíc používané právě ty poslední. Mají asi nejlepší životnost a dobře odolávají teplotním výkyvům našeho podnebí. Další podstatnou výhodou lithiových baterií obecně je kromě menší hmotnosti také výrazně větší šetrnost vůči životnímu prostředí. Také proto většina ohleduplných firem (včetně Domů sobě) používá už jedině lithiové baterie. 

Jaká je životnost solárních baterií

Předpokládaná životnost baterií je zhruba na 10 až 15 let. (Nemluvíme samozřejmě o těch virtuálních, které nejsou fyzické, a proto vydrží, dokud je provozovatel bude poskytovat.) Záruka na většinu akumulátorů je pak 10 let. Zajímá vás to z hlediska ochrany životního prostředí? Olověné baterie lze podle dat z EU znovuzpracovat téměř ze 100 % – oddělit olovo, plast a kyselinu a znovu je použít je totiž vcelku snadné. Díky tomu je recyklace i levná. Li-on akumulátory jsou i v případě recyklace opět dražší. Dohánějí ale časový náskok olověných baterií – právě vznikají první recyklační firmy. A konkurence cenu srazí.

„Stejně jako u solárních panelů ale platí, že se životnost díky rostoucím investicím do výzkumu neustále prodlužuje.“

Kam solární baterie umístit

Jestli si při zmínce o bateriových úložištích představíte něco na způsob prvních počítačů, tedy choulostivé krabice zaplňující někde v domě celou místnost, můžeme vás uklidnit. I ty nejvýkonnější baterie jsou veliké zhruba jako normální lednička. V případě instalací pro bytové domy je navíc baterie společná a umístit ji v bytovém domě opravdu není problém. Energie z ní jde úplně spravedlivě do společných prostor i jednotlivých bytů. A pokud jde o bezpečnost: pokud baterie umístí a nainstaluje profesionální firma, rizika nebudou větší než u kteréhokoli jiného elektrického zařízení, které máte přímo doma v kuchyni. 

Fotovoltaika pro byty a bytové domy

‍Když to shrneme, bateriové úložiště se k fotovoltaické elektrárně vyplatí v podstatě vždycky. A pokud chcete mít jistotu, že vaše elektřina zůstane zelená a dostanete se k ní, kdykoli bude potřeba, měla by vaše volba padnout na fyzickou baterii. Objednejte si ji tedy rovnou společně s fotovoltaickým řešením. Je to ideální kvůli celkovému výpočtu efektivity. A protože zájem o přechod na solární energii neustále stoupá, neváhejte, a objednejte si instalaci co nejdříve. Termíny jsou plné na několik měsíců dopředu. U zkušených partnerů služby Domy sobě, kteří mají zkušenosti s velkými instalacemi pro desítky bytů, to platí dvojnásob.  

Neváhejte a ozvěte se nám co nejdříve. Kontaktujeme vaše SVJ, pomůžeme přemluvit sousedy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci.