BLOG
14.11.2023

Jak se vyhnout zdražení elektřiny? Návod na rok 2024 pro bytové domy, SVJ a BD

O kolik nakonec elektřina od ledna 2024 zdraží, to bude jasné na konci listopadu, kdy Energetický regulační úřad (ERÚ) oznámí úroveň navýšení regulované části její ceny. Už teď je ale jasné, že zdražení bude citelné. Zmíněná regulovaná složka se totiž podle odhadů domácnostem prodraží zhruba o 70 procent, a navíc se bude postupně zvyšovat i její podíl na měsíčních platbách. Pro bytové domy je přitom obrana proti tomuto zdražení úplně snadná – jmenuje se sloučení odběrných míst (SOM).

Přehledný obsah článku:

  • Jak to, že elektřina zdražuje, i když její cena klesá?
  • Co všechno platíte v ceně elektřiny ze sítě
  • Co tvoří regulovanou složku ceny elektřiny?
  • Návod, jak v SVJ v roce 2024 snížit poplatky za elektřinu
  • Šetřete díky sdruženému odběrnému místu a fotovoltaice
  • Kolik můžete v rámci SVJ ušetřit kombinací fotovoltaiky a SOM?
  • Proč si vybrat fotovoltaiku společnosti Domy sobě?

Chci nezávaznou nabídku na snížení nákladů za elektřinu pro SVJ 

Jak to, že elektřina zdražuje, i když její cena klesá?

V ceně elektřiny ze sítě není ani zdaleka jen samotná energie. Platíme totiž také spoustu přidružených poplatků, jejichž podíl i cena stoupají. A to je důvod zdražování, ačkoli cena elektřiny klesá. Má to mimo jiné i ten výsledek, že i kdybyste po večerech obnovili tradici černých hodinek, měsíční náklady na elektřinu nijak extra nesnížíte. Na výši většinu poplatků totiž spotřeba nemá vliv. Na podrobný článek k tomuto tématu se můžete podívat tady. Protože se ale složení ceny elektřiny mění, uděláme si teď aktuální rozpad. 

Co všechno platíte v ceně elektřiny ze sítě?

Vaše celkové měsíční náklady na elektřinu, které platíte dodavateli, mají tři rozdílné složky. 

  • Regulovanou část – zjednodušeně řečeno měsíční poplatky
  • Neregulovanou část– což je pevná cena za dodávku + proměnná platba za reálně spotřebovanou energii (za každou MWh)
  • Daně – daň z přidané hodnoty (DPH) a daň z elektřiny
„Cena silové energie hraje v měsíčních nákladech na elektřinu stále menší roli. Proto výdaje rostou, ačkoli energie zlevňuje. Mohou za to poplatky, kterých se přitom můžete zbavit pomocí sloučení odběrných míst (SOM).“ 

Co tvoří regulovanou složku ceny elektřiny?

Regulovaná složka jsou stručně řečeno poplatky, jejichž výši prostřednictvím zmiňovaného ERÚ zásadním způsobem ovlivňuje stát. Patří sem:

  • Platba za množství dodané energie. Není to cena za elektřinu, je to poplatek za každou dodanou MWh. Peníze sice inkasují jednotliví distributoři, ale použijí je primárně na modernizaci své části republikové rozvodné sítě. 
  • Poplatky za obnovitelné zdroje energie, tzv. POZE, neboli podpora výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů. Z každé spotřebované MWh zaplatí domácnosti 599 Kč. Pro zajímavost, pro běžný byt to znamená asi 150 Kč měsíčně. Tedy zhruba 2,5 % z poplatků okolo elektřiny.
  • Systémové náklady – tyhle peníze dostane provozovatel přenosové soustavy ČEPS. Platí se opět na základě spotřebovaných MWh a finance slouží k udržování rovnováhy nabídky a poptávky – například aby kvůli přetížení sítě nedošlo k tzv. blackoutu.
  • Měsíční platba za příkon – lidově zvaná poplatek za jistič. Odvíjí se o velikosti (síly) jističe a promítají se do ní i další položky v regulované složce ceny elektřiny. Platí se za odběrné místo.
  • Příspěvek na administrativu kolem dodávek, ale například i na činnost státního Energetického regulačního úřadu. Opět se platí na základě vlastního odběrného místa. 

Návod, jak snížit v roce 2024 poplatky za elektřinu

Z  uvedeného seznamu jasně vidíte, že cena silové energie se v měsíčních nákladech na elektřinu skutečně dostává do pozadí. Takže ačkoli Domy sobě nabízejí bytovkám, činžákům a panelovým domům primárně řešení pro úsporu na energiích díky solárním panelům, druhou nejžádanější službou se rychle stalo právě sloučení odběrných míst (SOM). Velká část zbytečných poplatků je totiž navázána právě na vlastní odběrné místo. Zatímco dodavatel vody nebo tepla je v bytových domech běžně společný, u elektřiny se místo jednoho odběrného místa tzv. u paty domu stále drží model primárních elektroměrů u každého bytu. Výhodu to nemá žádnou a poplatky rostou do nesmyslných výšek.

„Vlastní odběrné místo reálně nepřináší vlastníkovi bytu žádnou výhodu, zato ho ročně stojí zbytečně stojí několik tisíc navíc na poplatcích. Bez ohledu na to, jak moc se snaží šetřit elektřinou.“ 

Šetřete díky sdruženému odběrnému místu a fotovoltaice

Zkombinovat úspory na platbách za elektřinu ze sítě díky vlastnímu solárnímu zdroji a úspory na zbytečných poplatcích díky sloučení odběrných míst (SOM) bude příští rok znovu ještě výhodnější. I řešení bez SOM jsou pro SVJ a bytová družstva díky fotovoltaice dlouhodobě výhodná. Jejich návratnost je v drtivé většině do deseti let, přičemž běžné záruky na solární panely dnes dosahují 25 let a jejich životnost s rozumnou kapacitou výroby je ještě o pár let delší. Téměř dvě desetiletí tak budou vašemu bytovému domu vyrábět čistou elektřinu v podstatě zadarmo.

Pokud ale sloučíte fotovoltaiku a SOM, efektivita úspor výrazně stoupne a návratnost se naopak zkrátí klidně na polovinu. Přesvědčit se můžete sami na příkladech konkrétních realizací. Poměr plateb a úspor různých řešení máme navíc i v přehledném grafu. Jasně uvidíte rozdělení na paušální poplatky platby a elektřinu samotnou.

Poznámka: Graf popisuje úspory na modelovém příkladu bytového domu s 25 byty. Taková velikost domu odpovídá průměrným hodnotám ze stovek poptávek společnosti Domy sobě. 

Kolik můžete v rámci SVJ ušetřit kombinací fotovoltaiky a SOM?

Ačkoli Domy sobě nabízejí bytovým domům sdružené odběrné místo (SOM) a fotovoltaiku (FVE) i samostatně, doporučená varianta obě řešení kombinuje. Výhodnost vidíte právě ve zmíněném grafu. 

  • Doporučenou variantu najdete hned v prvním sloupci zleva. Zřetelně vidíte, že využitím fotovoltaiky i sdružení odběrných míst (FVE + SOM) ušetříte nejvíc. 
  • Druhý sloupec zleva ukazuje úsporu ve variantě Komunitní energetika. Necháte si všechny poplatky a šetříte pouze na elektřině. 
  • Třetí sloupec zleva ukazuje naopak úsporu jen díky sloučení odběrných míst (SOM), které vás zbaví poplatků. Za elektřinu ale platíte naplno. 
  • Poslední sloupec (vpravo) představuje pro srovnání standardní složení plateb za elektřinu v bytovém domě, který nemá ani fotovoltaiku, ani sdružené odběrné místo. 
„Fotovoltaika a sloučení odběrných míst jsou ověřené způsoby, jak zvýšit nezávislost SVJ na výkyvech cen energií i poplatků. Investice do vlastního zdroje energie se rychle vrátí a bude se vyplácet desítky let.“  

Proč si vybrat fotovoltaiku společnosti Domy sobě?

Domy sobě začaly nabízet fotovoltaiku pro české bytovky, činžáky, paneláky a další bytové domy už v roce 2020, takže dávno před nástupem komunitní energetiky. A dodnes jsme jediná firma na trhu, která se zabývá speciálně pouze fotovoltaikou (a dalšími úspornými technologiemi) jen pro bytové domy, SVJ a bytová družstva. Jsme členy profesních organizací jako Solární asociace nebo UKEN, podílíme se na vytváření nové legislativy a přísně dodržujeme etalon kvality pro instalace fotovoltaiky. Navíc patříme do skupiny firem pod mezinárodní značkou Veolia, což znamená nejen přístup ke globálnímu know-how, ale zejména spolehlivost a finační stabilitu, jakou vám na českém trhu nabídne málokdo. 

Není důvod, proč byste měli snášet stále vyšší náklady na energie, ačkoli ceny komodit klesají. Zadejte nám předběžnou poptávku. Zdarma a do 24 hodin zjistíte, kolik může šetřit právě vaše SVJ. 

Pokud stále váháte, objednejte si alespoň náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.