BLOG
3.10.2023

Cena elektřiny klesá, přesto si připlatíme. Fotovoltaika vás téhle závislosti zbaví

Je to paradox, ale právě proto, že ceny tzv. silové elektřiny stále klesají, brzy si za její dodávky zase připlatíme. Kvůli extrémnímu zdražení v roce 2022 totiž státní pokladna domácnostem a firmám nákup energií dotovala. Stát tak ovšem utratil asi 110 miliard, takže když teď komodity zlevňují, s dotací bude od 1. 1. 2024 konec. Naplnil se tedy scénář, který jsme celý rok očekávali. Trvale zkrátka platí – investice do fotovoltaiky se vyplatí vždycky.

Přehledný obsah článku:

  • Nejvýhodnější energie je ta, kterou si vyrobíte sami
  • Elektřina pro domácnosti zdraží o několik tisíc za rok
  • Přehledně: co je součástí regulované složky ceny?
  • Co je POZE a proč se nám všem dlouhodobě vyplatí
  • Státní dotace NZÚ vám příspěvek bohatě vrátí
  • Fotovoltaika vám šetří peníze několik desítek let
  • Neodkládejte instalaci FVE, přicházíte o peníze

Nejvýhodnější energie je ta, kterou si vyrobíte sami

Pokud jste během letošního roku investovali do fotovoltaiky, můžete si blahopřát. Jak jsme říkali během celého roku – nenechte se ukolébat dočasně nižšími cenami energií a naopak toho využijte k investici do solárních panelů. Dražší energie se vás teď dotýkají mnohem méně a díky zvýšeným cenám se vám navíc investice vrátí o to rychleji. Pokud máte navíc k fotovoltaice i naše řešení zahrnující sloučení odběrných míst (SOM), zajímá vás nárůst tzv. regulované složky ceny elektřiny ještě méně. Právě díky SOM totiž bytové domy zásadně šetří právě na souvisejících poplatcích okolo dodávek. Což je přesně ta složka, který od ledna 2024 měsíční účty za elektřinu navýší. 

  • Regulovaná složka ceny elektřiny – určuje ji stát a jde o různé poplatky související s distribucí elektřiny v republikové síti a vůbec jejím využíváním. Právě tato část ceny se od příštího roku podle odborníků zvýší až o 20 procent. 
  • Neregulovaná složka ceny elektřiny – cena za samotnou elektrickou energii. Tato položka dlouhodobě klesá, proto se stát rozhodl zrušit dotace výše uvedené regulované části. 

Chci vědět, kolik ušetříme kombinací fotovoltaiky a SOM

Elektřina pro domácnosti zdraží o několik tisíc za rok

Kolik přesně si připlatíme, to rozhodne během listopadu Energetický regulační úřad (ERÚ). Odhady politiků i energetických analytiků se různí. A to od názoru, že díky zlevňování elektřiny samotné se nakonec nárůst poplatků neprojeví, až po zřejmě střízlivější názor, že tyto paušály mohou jít nahoru až o 20 procent – to by pro klasickou domácnost znamenalo několik tisíc korun ročně navíc. Vláda ovšem argumentuje, že současná opatření byla pouze dočasného rázu a měla chránit před extrémním nárůstem ceny elektřiny (a plynu) v roce 2022. Mezitím se ovšem situace obrátila a „ochranná opatření“ tak už několik měsíců postrádají smysl. 

„Zlevnění energií znamená konec státních dotací na měsíční výdaje. Současně se zdraží distribuce a některé další služby. Vlastní solární energie vám dokáže nárůst cen pokrýt, a ještě ušetřit něco navíc.“ 

Přehledně: co je součástí regulované složky ceny?

Ve státem určované regulované složce ceny elektřiny a dalších komodit) je celá řada poplatků, které od října 2022 za domácnosti i firmy hradil stát. Najdete mezi nimi:

  • Náklady na ztráty energie v přenosové soustavě. 
  • Finance nutné na zajištění systémových služeb distribuce (jejíž cena bude příští rok stoupat – i proto, že je nutné investovat do modernizace energetické infrastruktury).
  • Peníze umožňující zastropování cen energií (které naopak 1. 1. 2024 skončí).
  • Příspěvek na podporované zdroje energie (označované obyčejně zkratkou POZE).

Co je POZE a proč se nám všem dlouhodobě vyplatí

Zastáncům tradičních fosilních způsobů výroby energie je největším trnem v oku samozřejmě právě příspěvek na POZE, který činí 599 Kč na 1 spotřebovaný MWh energie. Jestli vás ta suma taky vyděsila, musíme dodat, že průměrná rodina ročně spotřebuje takové MWh asi tři. Znamená to tedy cca 150 Kč měsíčně. Vzhledem k tomu, že by se celková cena 1 MWh měla v příštím roce podle odhadů pohybovat mírně nad hranicí 6000 Kč, činí tedy ekologický příspěvek necelá 2,5 % ceny. Jsou to navíc dobře investované peníze, protože podpora udržitelných zdrojů energie slouží mj. k tomu, aby nás do budoucna chránila před každoročně vyššími mezinárodními pokutami za znečišťování přírody využíváním fosilních zdrojů. 

Nechte si zdarma připravit nezávazný výpočet úspory za energie pro váš bytový dům. Odesíláme do 24 hodin

Státní dotace NZÚ vám příspěvek bohatě vrátí

Podívejte se na náš starší článek Kde se berou peníze na zelené dotace a proč je dvojnásobná škoda je nevyužít. Podpora solárních, vodních a větrných elektráren se prostě dlouhodobě vyplatí. Navíc se hodí opět připomenout, že pokud si fotovoltaiku sami pořídíte, právě díky podobným příspěvkům (emisním povolenkám apod.) můžete z programu Nová zelená úsporám (NZÚ) čekat státní dotaci ve výši až 50 % investovaných prostředků. V případě SVJ a bytových družstev tento státní příspěvek často překračuje milion korun. (Konkrétně se můžete přesvědčit v našem seznamu referencí – aktuálně mají Domy sobě rozpracovaných několik desítek realizací fotovoltaiky pro bytové domy v celé ČR.) 

„Fotovoltaika kombinovaná se sloučením odběrných míst vám může ušetřit až 60 % měsíčních výdajů na energie, a navíc zásadně zvýší vaši nezávislost na nestálých cenách energií i služeb.“

Fotovoltaika a sloučení odběrných míst vám ušetří nejvíc

Podstatná informace je, že díky fotovoltaice nezískáte jen nárok na státní dotaci z NZÚ, ale také vás už nebude muset tolik zajímat neustálé šachování s cenami a přičleněnými poplatky. Zejména, pokud si k solárním panelům pořídíte i zmiňované sloučení odběrných míst (SOM). Díky solární energii totiž ušetříte na spotřebě energie ze sítě, díky SOM se jednotlivé byty zbaví většiny poplatků souvisejících s dodávkami – garantovaný příkon, poplatek za jistič, pronájem elektroměru atd. Znamená to úsporu několik tisíc ročně, v rámci domu s desítkami bytů tedy desítky tisíc v rámci celého SVJ nebo bytového družstva. Měsíční úspora na energiích tak může při kombinaci úsporných řešení vyšplhat až na 60 % měsíčně! Což je taky důvod, proč má většina našich fotovoltaických elektráren návratnost už okolo 6 let. Viz opět reference.    

Zdarma: nezávazný odhad úspor pro váš bytový dům díky fotovoltaice a sloučení odběrných míst

Neodkládejte instalaci FVE, přicházíte o peníze

Využívání solární energie je tedy osvědčený způsob, jak ušetřit na energiích, pomáhat snížit emise z fosilních paliv, a ještě si zjednodušit život. Z aktuálního vývoje navíc vidíte, že skutečně nemá smysl váhat. Čím dříve si fotovoltaiku pořídíte, tím dříve začne vaše SVJ nebo bytové družstvo každý měsíc šetřit desítky tisíc korun. 

Přehled výhod fotovoltaiky pro SVJ 

  • Okamžitá úspora až 60 % z plateb za energie
  • Státní dotace na instalaci ve výši až 50 % 
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl
  • Výrazná modernizace stárnoucích domů
  • Větší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Ozvěte se nám. Zodpovíme vám všechny dotazy a rezervujeme vám termín instalace.

Nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.