BLOG
20.6.2023

Nová zelená úsporám má prázdniny. Co přinese fotovoltaice pro SVJ nová verze dotací od září?

Během letních prázdnin bude ministerstvo životního prostředí pracovat na zjednodušení procesu udělování dotací. Další etapa státního programu na podporu energeticky úsporných řešení totiž startuje už v září. Co přinese? Lepší dostupnost, štědřejší podporu a také větší důraz na bytová družstva a SVJ, které spravují desítky tisíc stárnoucích bytových domů. Zateplování běží už léta. Ale například ve fotovoltaice tento druh bydlení citelně zaostává.

Přehledný obsah článku:

  • Lepší podmínky státních dotací pro bytové domy
  • Investice do fotovoltaiky má jasnou návratnost
  • Peněz na dotace NZÚ bude od září 2023 ještě více
  • Konkrétní změny dotací na fotovoltaiku pro SVJ
  • Vyšší dotace pro řešení, která v SVJ zvýší využití solární energie
  • Přehled výše dotací na FVE a další úsporná řešení v rámci SVJ od září 2023
  • Proč si vybrat fotovoltaiku společnosti Domy sobě?

TIP: Nezávazná nabídka fotovoltaiky pro SVJ zdarma a do 24 hodin

Lepší podmínky státních dotací pro bytové domy

O dotace v rámci Nové zelené úsporám mohly samozřejmě SVJ bytových domů žádat už v předchozích fázích programu. (Ostatně právě Domy sobě mají v nabídce kompletní vyřízení včetně dotací od počátku své existence.) Praxe byla ovšem složitá a zejména administrativa opravdu komplikovaná. Pokud navíc ve skupině vlastníků bytů převážily třeba obavy z přílišného nárůstu měsíčních plateb do fondu oprav, k dohodě v rámci domu často nedošlo a žádná modernizace se nekonala. To ale mluvíme zejména o rekonstrukcích zaměřených na zlepšení energetické bilance, jako jsou například výměna oken nebo zateplení.

Investice do fotovoltaiky má jasnou návratnost

Investice do fotovoltaiky se samozřejmě na zvýšení příspěvku do „fondu oprav“ mohla projevit také. Na rozdíl od složité matematiky výpočtů nákladů a úspor v případě energeticky úsporné modernizace je ale u solárních panelů otázka návratnosti jasná. Vypočítat, jak rychle se vyšší vstupní náklady majitelům bytů vrátí, je mnohem jednodušší. Vzhledem k růstu cen energie a všech poplatků okolo se navíc návratnost stále zkracuje. Nová podoba NZÚ proto v případě fotovoltaiky kromě jednodušší administrativy řeší jen lehké změny parametrů, aby vycházela vstříc i příjmově slabším obyvatelům bytových domů – po vzoru NZÚ Light. 

„V základu se státní podpora pro fotovoltaiku v rámci Nové zelené úsporám od září 2023 nemění. Jen zjednodušuje.“ 

Peněz na dotace NZÚ bude od září 2023 ještě více

O tom, kde se berou peníze ve fondech na státní dotace, jsme psali podrobně nedávno. Pokud vás to téma speciálně zajímá, koukněte na náš přehledný starší článek. Abychom se neopakovali, tady jen rychlé vyjádření přímo od ministra životního prostředí Petra Hladíka. „Od letošního září bude Nová zelená úsporám využívat financování z Modernizačního fondu, které je účelově vázáno na energetické úspory v domácnostech. Zdrojem pro Modernizační fond jsou peníze z výnosů emisních povolenek. Nejde tedy ani o peníze daňových poplatníků, ani o peníze ze státního rozpočtu,“ vysvětluje Hladík. Z financování povolenkami pak plyne i další důležitá věc. „Krácení dotací v rámci vládního úsporného balíčku se Nové zelené úsporám netýká a ani v budoucnu týkat nebude,“ zdůrazňuje ministr.

Konkrétní změny dotací na fotovoltaiku pro SVJ

Pokud jste měli na základě mediální kampaně nervy, jestli náhodou o možnost podpory na investice do fotovoltaiky nepřijdete, můžete si oddechnout. Podpora FVE se nemění. Princip zůstává natolik stejný, že nebudete mít ani žádný velký problém žádost upravit, pokud ji nestihnete podat ještě v červnu. Zároveň můžete být v klidu také ohledně objemu prostředků. Ministerstvo chce v dlouhodobé podpoře energeticky úsporných řešení nejen pokračovat, ale díky zase výrazně vyšší rozdělované částce také rozšíří nabídku dotací. Zároveň se navýší jednotkové dotace pro nejefektivnější řešení nebo jejich kombinace.

„Balík peněz na program dotací Nová zelená úsporám se od podzimu zvětší na více než 55 miliard korun, což je nový rekord.“

Jak bude vypadat Nová zelená úsporám od září 2023?

Žádost bude snazší – od září už totiž nebude nutné doložit i projektovou dokumentaci. Stačí přehledné vyhodnocení úspor a přínosů. Pozitivní je i fakt, že na rozdíl od rodinných domů není výše dotace na fotovoltaiku u bytových domů stanovena. Odvíjí se čistě od množství energetických úspor a je to jednoduchá matematika: 15 000 Kč za 1 kWp výkonu, 10 000 Kč za 1 kWh baterie nebo např. 10 000 Kč za každý připojený byt (s optimalizací proti přetokům – jejíž přesná specifikace se ještě řeší). Příspěvek bude navíc možné spojit s dalšími bonusy za úsporná opatření mimo FVE. No a nefinanční parametry dotace jsou třeba tyto: 

  • Již rozpracované projekty můžete bez problémů přihlásit k dotaci až v září.
  • Dotační systém bude možné uzpůsobit vašim specifickým potřebám.
  • Obyvatelé obcí s rozšířenou působností v hospodářsky a sociálně znevýhodněných obcích s rozšířenou působností mají opět nárok na 10% bonus.
  • Žádat o dotace můžete dokonce zpětně, a to už na realizace od 1. ledna 2021.

Vyšší dotace pro kombinovaná řešení využití solární energie

Nová podoba státních dotací bude i v souvislosti s nutností řešit zastaralost naší rozvodné sítě speciálně zvýhodňovat kombinace řešení, která využívání energie z fotovoltaiky optimalizují. Cílem je podpořit snižování objemu přetoků (elektřiny vyrobené pomocí FVE, kterou ale bytový dům nedokáže sám spotřebovat), protože znamenají pro síť zvýšené zatížení. Pokud si fotovoltaiku zkombinujete s další technologií, která přebytečnou energii využije, a uleví tím přetížené síti, získáte speciální bonus. Jak konkrétně je možné přebytky užitečně využít, a tím na nich vydělat v podstatě dvojnásobně? 

  • Zvýšení teploty ohřevu vody, čímž se energie uloží do tepla.
  • Napojení na zařízení k ohřevu nebo chlazení vzduchu – typicky klimatizace.
  • Nebo například aktivace přídavné dobíječky elektromobilů. 

Přesná podoba parametrů pro finanční dotaci na základě tohoto typu kombinovaného řešení je ještě ve vývoji a Unie komunitní energetiky ji ve spolupráci s našimi experty připomínkuje. Jak uvádí produktový manažer Domy sobě Jan Kvapil: „Důležité je například nastavit, jak mohou jednotlivé byty podmínky tohoto bonusu splnit či prokázat, aby pro ně byl dostupný.“ 

Výše dotací na FVE a další úsporná řešení v rámci SVJ od září 2023

Bytové domy ve vlastnictví obcí získají větší dotace

Pokud bydlíte v domě, který patří obci, týká se vašeho bytového domu asi největší změna v systému podpory energeticky úsporných a udržitelných řešení. Takové bytové domy budou mít totiž od letošního podzimu nárok až na 75% státní příspěvek na investici do úsporných opatření. Pravidla jsou opět zcela jednoduchá:

  • Dotace až do výše 75 % se týká všech oblastí podpory (tedy včetně FVE).
  • Jako dosud půjde o investiční dotaci, která bude vyplácena zpětně.
  • Opět přestává být nutné dokládat realizaci a předání hotového díla fakturami. 
  • Pokud půjde o energetické úspory v kombinaci několika způsobů (FVE, tepelné čerpadlo, zateplení atd.), bude možné dokonce jednotkové dotace navýšit.

Vyplatí se čekat s poptávkou fotovoltaiky na září?

Rozhodně ne. Instalace samotná je v případě složitějších řešení pro bytové domy s větším počtem bytů (třeba i 50 a víc) otázkou pár týdnů. Ale administrativa a zejména zákonné lhůty na vyjádření, které některé úřady a instituce rády využívají do posledního dne, prodlužují každý krok realizace klidně o měsíc. 

„Fotovoltaiku pro váš bytový dům začněte ideálně řešit ihned. Skoro vždycky platí, že šetřit díky ní začnete až zhruba za rok.“ 

Nečekejte na sluníčko, na výhodnější dotace, na změnu cen energií… To všechno jsou z hlediska nějakých 30 let, kdy vám bude fotovoltaika šetřit, opravdu jen detaily. A každý měsíc čekání váš bytový dům zbytečně zaplatí 20–35 tisíc korun, které už by vám fotovoltaika uspořila. Samotný kompletní harmonogram realizace zabere 9–12 měsíců. Takže jestli vám můžeme dát jednu radu – na nic nečekejte. 

TIP: Nezávazná poptávka FVE pro váš bytový dům. Zdarma a do 24 hodin – klikněte sem

Proč si vybrat fotovoltaiku společnosti Domy sobě?

Ať už se rozhodnete pro řešení na základě pravidel komunitní energetiky s úsporami až 30 %, nebo výhodnější řešení společnosti Domy sobě, což je kombinace fotovoltaiky a dalších úspor na poplatcích distributorovi díky sdružení odběrných míst (SOM) ve výši zhruba dalších 21 %, neváhejte se na nás obrátit ihned. Ať šetříte na energiích až 50 % měsíčně co nejdříve.  

Pokud stále váháte, objednejte si alespoň náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.