BLOG
4.10.2022

Státní dotace Nová zelená úsporám zvýhodňuje fotovoltaiku i pro bytové domy

Dotace na fotovoltaiku Nová zelená úsporám je jedním z důvodů, proč nejsou solární panely jen záležitostí ekologických nadšenců. Fotovoltaika totiž primárně šetří peníze. A zvyšuje vaši energetickou nezávislost na předražených veřejných zdrojích. Chcete taky až 50% dotaci na instalaci? Není nic jednoduššího. Od loňska je navíc její získání snazší. A má výhodnější podmínky pro bytové domy.

Přehledný obsah článku:

  • Co je to Nová zelená úsporám
  • Dotace na fotovoltaiku přehledně
  • Kdy máte na dotaci na fotovoltaiku nárok?
  • Znamená rozsáhlejší instalace i větší dotaci?
  • Ovlivňuje počet bytů výši dotace?
  • Další podmínky dotací na fotovoltaiku
  • Modelový příklad dotace Nová zelená úsporám

TIP: Odebírejte náš newsletter a neuteče vám žádná novinka. Ani šance ušetřit díky fotovoltaice co nejvíc.

Co je Nová zelená úsporám

Nová zelená úsporám rozděluje dotace na podporu ekologičtějšího bydlení už od roku 2014. Jedná se tedy o nejdéle trvající dotační program zaměřený na energetické úspory rodinných a bytových domů u nás. V roce 2022 běží už více než rok jeho druhá fáze, během níž je pro žadatele k dispozici minimálně 39 miliard korun. Podpora se netýká jen fotovoltaiky, nýbrž i ostatních druhů ekologických technologií (např. k vytápění nebo sběru dešťové vody). Částka je ale tak obrovská, že se nemusíte bát, že se na vás nedostane. 

Dotace na fotovoltaiku přehledně

Složení dotačního programu prochází změnami a stále se vyvíjí. Stejně jako jeho vyplácení. V současnosti je ale všechno mnohem přehlednější, protože výše podpory se odvíjí čistě od použitých technologií. Výhodou také je, že žádost je možné podat online. A zatímco v minulých letech byla podpora pro bytové domy celkem nízká, a hlavně se omezovala na území Prahy, dnes už to neplatí a v určitých aspektech je podpora dokonce výhodnější, než v případě rodinných domů. 

„Kvalitní partner vyřeší získání dotace na fotovoltaiku za vás. Domy sobě to zařizují úplně standardně.“   

Dotace na fotovoltaiku: kdo má nárok?

V podstatě by se dalo shrnout, že technické náležitosti řešit nemusíte. Ano, je pravda, že technicky musí solární panely splňovat spoustu věcí – například parametry výkonnosti, což znamená, že třeba články v nich použité musí mít minimálně 18% účinnost. Ale to je dnes u kvalitní fotovoltaiky běžné. Například solární panely, které využívají Domy sobě, mají účinnost ještě o několik procent vyšší. Pro instalace u rodinných i bytových domů také platí, že nesmí omezovat růst vegetace. Úředníci chtějí zkrátka naznačit, že fotovoltaika pro domácnosti patří ideálně na střechy. Jak jsme ovšem říkali, tohle jako uživatel nebo objednatel vůbec nemusíte řešit.

Znamená větší instalace i větší dotaci?

A tady konečně máme i jednu výhodu dotačního programu pro bytové domy. Zatímco u rodinných domů můžete na solární elektrárnu získat dotaci maximálně okolo 200 000 Kč, u bytových domů toto omezení samozřejmě neplatí. Zde záleží na počtu připojených bytových jednotek, výkonu elektrárny a případně i na kapacitě záložní baterie. (Pokud vás zajímá, co to baterie pro fotovoltaiku je, mrkněte na nedávný článek.) Úsporu za jednotlivé elementy fotovoltaického řešení ukazuje následující tabulka.

Jaké jsou další podmínky dotací

Jako všechny dotační programy, i Nová zelená úsporám věnovaná fotovoltaice pro bytové domy má spoustu podmínek. Domy sobě se o jejich splnění samozřejmě zase postarají, ale je dobré o nich aspoň vědět, protože mohou dost ovlivnit vaše plány na rozpočet, návratnost apod. Takže: 

  • Jedná se o investiční dotaci – s penězi můžete počítat, ale v reálu je dostanete až zpětně.
  • Dotace pokrývá maximálně 50 % nákladů na fotovoltaiku.
  • Specificky se jedná o náklady na instalaci.
  • Pokud budete energii spotřebovávat v domě (ať už s baterií nebo bez) výkon elektrárny omezen není.
  • Dotaci ale dostanete pouze na tu část, která produkuje nejvýš 1,5 stávající roční spotřeby v MWh.

Ovlivňuje počet bytů výši dotace?

Dotace za připojené bytové jednotky také nejsou úplně bez omezení. Zde platí, že na každý připojený byt musí připadat minimálně 0,5 kWp z celkového výkonu elektrárny. Jinak dostanete peníze pouze za ten počet bytových jednotek, u nichž je tento požadavek splněný. Nikdo nebude sledovat, kolik který byt z fotovoltaiky nakonec reálně čerpá. Ale při výpočtu musíte mít zkrátka třeba na 20 bytů výkon alespoň 10 kWp, jinak jste pod limitem. 

„Vyšší dotaci získáte i v případě, že si pořídíte záložní baterii. Musí to být ta nejekologičtější. O to se ale Domy sobě postarají také.“ 

Modelový příklad dotace Nová zelená úsporám

Dotace na fotovoltaiku zkrátka není úplně jednoduchá věc, pokud nejste profesionál. Proto se vážně vyplatí vybrat si zkušeného a prověřeného dodavatele. Než byste si pravidla nastudovali sami, budou platit zase nová. Domy sobě vyřídí dotaci i další papírování za vás. A abyste viděli, že dotace se opravdu vyplatí, máme pro vás orientační modelový příklad úspory, která je opravdu dost zásadní:. 

  • Elektrárna o výkonu 20 kWp: 20 x 15 000 Kč = 300 000 Kč  
  • Dům se 45 bytovými jednotkami: 40 x 5000 Kč = 200 000 Kč (Nelze žádat o dotaci na všechny bytové jednotky, protože jen 40 z nich splňuje podmínku o 0,5 kWp výkonu elektrárny na jeden byt.) 
  • Volitelné bateriové úložiště 10 kWh: 10 x 10 000 Kč = 100 000 kč (Jedná se přesně o ekvivalent poloviny výkonu elektrárny, tedy 0,5násobek. V případě požadavku na maximální kapacitu by se výkon elektrárny musel vynásobit koeficientem 1,5, takže baterie by mohla mít 30 kWh, tedy 20 KWp x 1,5.) 
  • Jednorázový příspěvek za projektovou dokumentaci: 15 000 Kč
  • Cena elektrárny: 1 245 000 Kč  
  • Cena po započtení dotace: 685 000 Kč (ušetříte tedy více než 49 %)  

‍Takže neváhejte, nespoléhejte, že energie brzy zase nějak zázračně zlevní, a ozvěte se nám co nejdříve. Kontaktujeme vaše SVJ, sejdeme se s případnými nedůvěřivými sousedy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci.