BLOG
12.12.2023

Využijte přechod na fotovoltaiku k rozvoji chytré domácnosti. A získejte vyšší státní dotaci

Až 50% dotace ze státního programu Nová zelená úsporám (NZÚ) na podporu udržitelných zdrojů energie je skvělý způsob, jak zásadně urychlit návratnost vstupní investice například na instalaci fotovoltaické elektrárny. V případě fotovoltaiky pro bytové domy přitom státní podpora běžně přesahuje milion korun. Navzdory vládnímu šetření navíc NZÚ do roku 2024 přechází se všemi výhodami zavedenými na podzim.

Přehledný obsah článku:

  • Přehledně: Jakou výši dotací zachovává NZÚ pro rok 2024?
  • V čem jsou primární výhody NZÚ pro rok 2024? 
  • Dotace na smart home řešení v rámci Nové zelené úsporám
  • Co jsou to vlastně chytré zásuvky a jak fungují? 
  • Chytré zásuvky „nachytří“ klidně i starší elektrické spotřebiče
  • K čemu všemu můžete chytré zásuvky použít? 
  • Domy sobě vám zařídí dotaci a zjednoduší i používání chytrých zásuvek
  • Proč si vybrat fotovoltaiku společnosti Domy sobě?

TIP: Nezávazná nabídka fotovoltaiky pro SVJ zdarma a do 24 hodin

Lepší podmínky státních dotací pro bytové domy

Novinkám ve státním dotačním programu Nová zelená úsporám (NZÚ) jsme věnovali detailní článek v létě. Pokud vás téma dotací na fotovoltaiku i pro bytové domy, SVJ a bytová družstva zajímá podrobněji, najdete ho snadno tady. K dnešnímu tématu podpory chytrých domácností v rámci NZÚ si uděláme jen stručný přehled – podzimní inovace (září 2023) přinesla do státního programu podpory jednodušší administrativu a ještě štědřejší podmínky. A dobrá zpráva je, že navzdory všem aktuálním vládním škrtům se ohledně NZÚ a její podpory ekologických zdrojů energie nic zásadního nemění. Všechny výhody pro zájemce o solární energii si Nová zelená úsporám uchová i v roce 2024.

Přehledně: Jakou výši dotací zachovává NZÚ pro rok 2024?

V čem jsou primární výhody NZÚ pro rok 2024? 

Pokud vás od státních dotací dříve odrazovala komplikovanost, poslední úpravy vám vycházejí vstříc. Pořád nicméně platí, že nejlepší bude, pokud vám žádost zpracuje odborník. Zase tak jednoduchý formulář to není. Ale administrativa okolo fotovoltaiky (FVE) pro bytové domy je natolik komplikovaná, že se každé zjednodušení počítá. Jaké zásadní změny tedy NZÚ převádí do roku 2024 obecně?

  • Od poslední úpravy dotací není nutné dokládat projektovou dokumentaci. Stačí přehledné vyhodnocení úspor a přínosů. 
  • Bytové domy v majetku obcí mají pro rok 2024 možnost získat při přechodu na fotovoltaiku (nebo jiné ekologické řešení energií) až 75% státní dotaci na investici. 
  • Na rozdíl od rodinných domů není maximální výše dotace na fotovoltaiku u bytových domů stanovena. Vypočítává se jednoduše na základě výkonu, baterie, počtu bytů apod. Nutná investice do solární energie je pro 12, 28 nebo třeba 46 bytů samozřejmě dost odlišná.  

Dotace na smart home řešení v rámci Nové zelené úsporám

A právě u těch bytů se zastavíme. Pravidla říkají, že máte v rámci sdílené fotovoltaiky v bytovém domě nárok na dotaci 10 000 Kč za každý připojený byt. Pokud jste do státních dotací nadšenci, možná si pamatujete, že před poslední změnou nabízela Nová zelená úsporám na každý byt připojený k FVE dotaci 5 000 Kč. 

  • Státní příspěvek NZÚ na jeden byt se tedy zvýšil na dvojnásobek: 10 000 Kč. 
  • Současně je ale nově tato dotace podmíněna využitím doplňkové optimalizace fotovoltaiky – buď pomocí speciálního bojleru, který dokáže v případě nadvýroby přepnout na nadstandardní ohřívání vody, nebo právě pomocí tzv. chytrých zásuvek. 

Jinými slovy, zvýšenou dotaci v rámci NZÚ tak může bytový dům získat jen na byty, které pomocí jednoho nebo druhého způsobu (bojler nebo chytré zásuvky) zvýší optimalizaci FVE, aby docházelo k co nejmenším přetokům se solárních panelů do sítě. 

Jak chytré zásuvky pomohou s optimalizací fotovoltaiky?

Upřímně řečeno, za Domy sobě takový způsob optimalizace nepovažujeme za ideální. Naše realizace jsou na minimalizaci přetoků optimalizovány vždycky, i bez chytrých zásuvek. Stačí pracovat s podrobnou analýzou spotřeby v domě a přesným nastavením jednotlivých komponent v propojeném systému solárních panelů a baterie. Ostatně představa úředníků je taková, že do chytré zásuvky připojíte například klimatizaci nebo dobíječku baterií a v případě přetoků je systém automaticky zapne. Nemusíme asi vysvětlovat, proč to v případě bytů v klasickém městském činžáku nepovažujeme za úplně realistické scénáře. Nicméně alespoň jako státní podporu rozvoje chytrých řešení v domácnosti (ačkoli ne úplně domyšlenou) v tom vidíme přece jen přínos.

„V rámci fotovoltaiky pro bytový dům zajišťují Domy sobě také chytré zásuvky, díky kterým si může každý obyvatel bytu vyzkoušet základní funkce chytré domácnosti.“ 

Co jsou to chytré zásuvky a jak fungují? 

Především – z chytrých zásuvek není nutné mít žádné obavy. Jestli doma používáte wifi, nebudete mít problém ani s chytrými zásuvkami. Jde totiž o ten nejjednodušší způsob, jak začít domácí smart řešení pomalu a bez problémů používat. Nemusíte k tomu nic studovat a časem můžete seznam svých chytrých spotřebičů rozšiřovat. A tím i efektivněji používat elektrickou energii. Co je tedy chytrá zásuvka? Jednoduše cosi jako mezičlánek mezi normální zásuvkou, do které chytrou zásuvku zastrčíte, a spotřebičem, který pak zapojíte už to té chytré. 

Chytré zásuvky „nachytří“ klidně i starší elektrické spotřebiče

K čemu je to všechno dobré? Koukněte na fotku. Chytrá zásuvka je připojená na wifi, takže ji můžete ovládat klidně i přes mobil a na dálku. Báli jste se někdy, že jste před odjezdem na dovolenou zapomněli vypnout třeba elektrickou troubu? Teď zkrátka mobilem vypnete samotnou chytrou zásuvku a hotovo. Nebo naopak. Chytrá zásuvka i z nejhloupějšího elektrospotřebiče udělá součást smart řešení. Nemá vaše pračka odložený start? Tak si ji ráno připravíte a zapnete ji tím, že odpoledne aktivujete chytrou zásuvku. Nic složitého.  

Chytrá zásuvka vám umožní také zapínat a vypínat všechna zařízení, která přes ni připojíte. Na rozdíl od klasické zdířky totiž umožňuje ovládání na dálku, nastavení denního režimu, hlídání spotřeby a podobně. 

K čemu všemu můžete chytré zásuvky použít? 

Možností je spousta, pro inspiraci tady zmíníme jenom nejčastější způsoby využití. Podstatné je zdůraznit, že chytré zásuvky jsou náramně užitečná věc, která vám život zjednoduší a ne zkomplikuje. A když je navíc začnete využívat proto, aby vaše SVJ získalo při žádosti o dotaci z fondu Nová zelená úsporám i za váš byt 10 000 Kč navíc, je to dvojnásobně výhodné. A teď už k těm tipům. 

Tipy a triky na využití chytrých zásuvek

  1. Dálkové ovládání: O tom už jsme mluvili. Jakékoli zařízení máte zapojené v chytré zásuvce, můžete ho i na dálku zapnout či vypnout, a to i pomocí mobilní aplikace. Je to užitečné pro správu spotřebičů, i když nejste doma.
  2. Šetřete bez starostí: Plánujte provoz spotřebičů tak, abyste optimalizovali spotřebu. Chytré zásuvky můžete nastavit, aby vypínaly zařízení v době, kdy nejsou potřeba, což vám pomůže ušetřit.
  3. Zpříjemněte si ráno: Připojte svůj kávovar nebo konvici k chytré zásuvce a naplánujte, kdy se ráno zapnou. Probudíte se do vůně čerstvě připraveného šálku kávy nebo čaje.
  4. Zvyšte bezpečnost domova: I z dovolené můžete doma rozsvěcet nebo pouštět televizi. Zloděje ani nenapadne, že jste třeba tisíce kilometrů daleko. 
  5. Postarejte se o bezpečnost dětí: Využijte chytré zásuvky k ovládání některých elektrických zařízení nebo spotřebičů, aby je děti nemohly ovládat bez vašeho dozoru. Nebo jim nastavte dobu používání. 
  6. Monitorujte spotřebiče: Některé chytré zásuvky poskytují údaje o spotřebě energie. Snadno zjistíte, kde byste mohli ušetřit nebo které spotřebiče by stálo za to vyměnit za úspornější. 

Domy sobě vám zařídí dotaci a zjednoduší i používání chytrých zásuvek

V rámci našich služeb při zajišťování fotovoltaiky pro bytové domy patří vyřízení dotace ze státního programu Nová zelená úsporám mezi administrativu, kterou za vás automaticky vyřídíme. S novinkami v rámci dotací ale inovujeme také nastavení našich produktů a služeb. K fotovoltaice máme pro SVJ a bytová družstva speciální aplikaci Dominiq, která používání celého solárního systému zpříjemňuje a umožňuje také veškerý monitoring či napojení dalších energeticky úsporných řešení, jako jsou požární, bezpečnostní či jiná čidla pro bezdrátový monitoring apod. A nyní můžete přes naši aplikaci Dominiq sledovat i chytré zásuvky. 

Proč si vybrat fotovoltaiku společnosti Domy sobě?

Domy sobě začaly nabízet fotovoltaiku pro české bytovky, činžáky, paneláky a další bytové domy už v roce 2020 a a dodnes jsme jediná firma na trhu, která se zabývá speciálně pouze fotovoltaikou (a dalšími úspornými technologiemi) jen pro bytové domy, SVJ a bytová družstva. Jsme členy profesních organizací jako Solární asociace nebo UKEN, podílíme se na vytváření nové legislativy a přísně dodržujeme etalon kvality pro instalace fotovoltaiky. Navíc patříme do skupiny firem pod mezinárodní značkou Veolia, což znamená nejen přístup ke globálnímu know-how, ale zejména spolehlivost a finanční stabilitu, jakou vám na českém trhu nabídne málokdo. 

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Zodpovíme vám všechny dotazy, vysvětlíme výhody váhavým sousedům a rezervujeme vám termín instalace. Zadejte nám předběžnou poptávku. Zdarma a do 24 hodin zjistíte, kolik by mohlo šetřit právě vaše SVJ. 

Pokud stále váháte, objednejte si alespoň náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.