BLOG
23.1.2024

Drahá distribuce znamená, že šetřením neušetříte. Máme návod, jak se zbavit poplatků za elektřinu

Šéf ČEPS (Česká elektroenergetická přenosová soustava) Martin Durčák před pár dny otevřeně řekl, že se v ČR loučíme se stavem, kdy v ceně elektřiny platíme primárně hodnotu energie samotné. V Německu je poměr energie vs. poplatky zhruba 30/70. U nás poplatky právě zdražily, ale poměr je stále spíš 60/40. Takže bude hůř. A čím větší část nákladů tvoří víceméně neměnný paušál, tím menší šance je ušetřit tím, že snížíte spotřebu. Brzy bude hlavní ušetřit na poplatcích okolo spotřeby. Domy sobě mají návod, jak na to.

Přehledný obsah článku:

  • Může za vysoké ceny energií inflace? 
  • Zdražuje elektřinu fakt, že ji vyvážíme do zahraničí?
  • Proč je elektřina v roce 2024 dražší, když na burze zlevnila?
  • O kolik zdražila elektřina v roce 2024?
  • Jak víme, že budou poplatky okolo elektřiny nadále růst? 
  • Modernizace distribuční sítě je i pro dobro majitelů fotovoltaiky
  • Jak ušetřit na poplatcích okolo elektřiny?
  • Co je to sdružené odběrné místo a jak vám ušetří peníze?
  • Neodkládejte fotovoltaiku ani sloučení odběrných míst
  • Přehled výhod fotovoltaiky pro SVJ 

Může za vysoké ceny energií inflace? 

Populárním vysvětlením narůstajících cen energií je inflace. Postihuje většinu Evropy a podle evropské organizace Eurostat se během minulého prosince míra inflace v zemích EU v prosinci mírně zrychlila (z 3,1 % v listopadu na 3,4 %). Česko je přitom neslavný unijní rekordman, protože meziročně u nás ceny stouply o 7,6 %. Takže by se dalo říct, že za růst cen energií může inflace, neboli znehodnocení měny. Jenomže tak jednoduché to není. Jak jsme psali nedávno, problém není v hodnotě koruny, ale ve změně struktury plateb za energie obecně. Viz článek Jak se vyhnout zdražení elektřiny? Návod na rok 2024 z loňského prosince. Cena elektřiny samotné navíc navzdory naší vysoké inflaci od energetické krize minulou zimu v podstatě stále klesá. 

Zdražuje elektřinu fakt, že ji vyvážíme do zahraničí? 

Je pravda, že ČR vyváží elektrické energie vzhledem ke své velikosti opravdu hodně. I loni jsme byli čtvrtý největší vývozce elektřiny v Evropské unii. Detailnější pohled ale ukáže dvě věci. Za prvé – oproti roku 2022 se náš export energie do zahraničí snížil o více než 30 procent. Za druhé – naše domácí spotřebitelské ceny jsou na množství vyvezené energie nezávislé. 

Náš vývoz elektřiny klesá a bude klesat i dál. Ceny to ale nezmění

Není to tak, že stát získá peníze za elektřinu, kterou mohl levněji přenechat firmám a  občanům. Cenu určuje mezinárodní velkoobchodní trh, jehož jsme součástí. Přesněji řečeno burza. Pokud by energie z ČR na trhu chyběla, mohlo by to dokonce vést k jejímu zdražení. A méně jsme prodali hlavně proto, že česká výroba hodně závisí na uhelných a plynových elektrárnách, o jejichž produkci přestává být zájem a výroba se vyplácí méně. A to je další trend, který bude sílit. „Špinavá“ energie se špatně prodává – zejména, když v EU zájem o elektřinu meziročně klesl o tři procenta.

„Tzv. regulovaná složka ceny energií, kterou stanovuje stát, znatelně narostla. A pokud se budeme držet příkladu Německa, poplatky mohou narůst na 70 % tržní ceny elektřiny.“ 

Proč je elektřina v roce 2024 dražší, i když energie zlevňují?

Jak jsme psali, obchodní cenu elektřiny zdaleka netvoří jen energie, tedy silová elektřina samotná. Za ni platíme cca zmíněných 60 procent. Zbylých 40 procent je tzv. regulovaná složka. O ní nerozhoduje burza, ale stát – v našem případě státem ovládaný Energetický regulační úřad (ERÚ) v Brně. V regulované složce je např. cena za distribuci elektřiny, systémové služby, podpora obnovitelných zdrojů, platba za jistič, daně a další drobnější poplatky. Opravdu detailní rozbor najdete v již zmíněném článku. (A to včetně propočtu, že zatracovaná podpora zelené energie tvoří v poplatcích asi 3 procenta – kvůli ní náklady o stovky korun měsíčně skutečně nerostou.) Jak uvedl šéf ČEPS Martin Durčák, ačkoli elektřina zlevňuje, výše poplatků roste. A bude růst ještě víc. Tématu jsme se věnovali také zde

O kolik zdražila elektřina v roce 2024?

Už aktuální lednové zdražení je v ročním rozpočtu domácností poměrně znatelné. Provedli jsme srovnání jednotlivých složek dostupných ceníků z podzimu 2023 a ledna 2024. Když shrneme zásadní informace:

  • Distribuční část ceny narostla v průměru o 18,5 %.
  • Obchodní část ceny zůstala většinou stejná (ČEZ o 9 % levnější).
  • Cena za ostatní poplatky vzrostla o 59 % (tvoří ale malou část ceny).
  • Po ukončení vládních dotací se vrátily poplatky za POZE.

Sečteno a podtrženo – už v lednu 2024 se náklady na elektřinu zvedly zhruba o 15 %. 

Jak víme, že budou poplatky okolo elektřiny nadále růst?

První důvod – podle Martina Durčáka cítí občané nárůst ceny regulovaných složek vždy se zpožděním. Zpočátku je pokryje stát, který prostě potřebuje nějaký čas na vyčíslení a reakci. Vyšší poplatky tedy neplatíme od chvíle, kdy z různých důvodů rostou, ale dorazí do našich nákladů cca o dva roky později. Teď nás „dohnaly“ zvyšující se výdaje do distribuce a dalších složek ceny z počátku energetické krize v roce 2022 (postupné opuštění ruských zdrojů, obecná nestabilita kvůli válce na Ukrajině apod.) 

Modernizace distribuční sítě je i pro dobro majitelů fotovoltaiky

Druhý důvod – Neodvratitelné investice do modernizace a rozvoje distrubučních sítí a služeb, které občanům a firmám nabízejí. Jaké? Psali jsme o tom například v článku – Jak řešit problémy s připojitelností fotovoltaiky pro SVJ a BD. Přímo šéf ČEPS uvádí, že svůj plán na rozvoj sítí vyhlásila koncem loňského i Evropská unie a zařadila ho mezi energetické priority. I to se promítne do narůstajících poplatků. Modernizace sítě nicméně přinese spoustu výhod právě pro všechny, kteří mají vlastní solární elektrárnu. A třeba se díky tomu konečně dočkáme i ekonomicky výhodné možnosti odprodeje přebytků. 

Aktuální stav složení cen elektřiny. Ve spodním řádku přehledně vidíte, kolik vám jaké řešení fotovoltaiky (FVE) a dalších úsporných služeb ušetří. Nejvýhodněji vychází kombinace FVE a sloučení odběrných míst (SOM). 

Jak ušetřit na poplatcích okolo elektřiny?

Zní to všechno hrozně rozumně, ale je nám jasné, že pokud se chystáte investovat do fotovoltaiky, zajímá vás především co největší úspora na elektřině a také rychlá návratnost. Ovšem jak je zřejmé – snížení spotřeby elektřiny téměř neovlivní výši poplatků okolo ní. Znamená to, že fotovoltaika nebude tak výhodná, jako dosud a že se dokonce prodlouží její návratnost? Pro majitele rodinných domů to tak asi bohužel bude. Bytové domy to ale trápit nemusí. Jak vždycky říkáme – fotovoltaikou naše služby teprve začínají. Kromě solárních panelů pro vás máme celou řadu dalších energeticky úsporných služeb – nejoblíbenější je sloučení odběrných míst, díky kterému zásadně ušetříte právě na poplatcích.  

„Na elektřině samotné ušetří SVJ a bytová družstva díky fotovoltaice, sloučení odběrných míst je snadno zbaví i většiny poplatků pro majitele bytových jednotek.“ 

Co je to sdružené odběrné místo a jak vám ušetří peníze? 

Stejně jako se v domě vlastníci bytů nemusí zabývat tím, kdo jim dodává vodu nebo odkud se bere teplo v radiátorech (protože má celý dům jednoho dodavatele), mohou na SVJ přehodit i agendu ohledně elektřiny. Reálně se o nic neochudí. Zato když se zbaví vlastního odběrného místa u bytu, ušetříte několik tisíc za rok – zaručeně. V souvislosti s plánovaným zdražováním navíc tahle úspora na poplatcích rok od roku poroste. Když na sdružené odběrné místo (SOM) přejdou všichni, ušetříte v domě celkem několik desítek tisíc ročně! Nikdo se přitom nemusí bát, že ztratíte přehled o své spotřebě. Stačí drahé (distributorem pronajaté) elektroměry nahradit za vlastní, v majetku SVJ. A hotovo. Skvělý přehled o spotřebě, úsporách, ale i výhledu do budoucna a další data najde každý snadno v online aplikaci Dominiq.

Neodkládejte fotovoltaiku ani sloučení odběrných míst

Pokud chcete šetřit, nenechte se tedy vykolejit informacemi o tom, že „pouhým“ snížením spotřeby už nic moc neušetříte, protože největší část ceny budou brzy tvořit poplatky okolo. Za prvé se vám vlastní zdroj (čisté) energie vždycky vyplatí a za druhé ho snadno můžete doplnit o sloučení odběrných míst, díky kterému se zbavíte právě těch stále dražších poplatků. Nabízíme vám navíc i energetický management, což je dlouhodobá partnerská služba založená na tom, že za minimální měsíční paušál trvale optimalizujeme všechny vaše služby i zařízení a také garantujeme předcházení větší závad, které by znamenaly buď ztráty nebo komplikovanou a zdlouhavou opravdu. Nemá smysl čekat na lepší chvíli – stále platí, že nejlepší čas na pořízení fotovoltaiky je právě dnes. A váš bytový dům ušetří každý měsíc i desítky tisíc korun. 

Přehled výhod fotovoltaiky pro SVJ 

  • Okamžitá úspora až 50 % z plateb za energie
  • Státní dotace na instalaci ve výši až 50 % 
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl
  • Výrazná modernizace stárnoucích domů
  • Větší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Ozvěte se nám přes nezávaznou poptávku. Zodpovíme vám všechny dotazy a rezervujeme vám termín instalace.

Nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.