BLOG
5.3.2024

Fotovoltaiku pro bytový dům nezkušená firma nezvládne, protože vyhoří už na administrativě

Fotovoltaická elektrárna pro bytový dům je mnohem komplexnější projekt než pár solárních panelů na rodinný domek. Proto se nikdy nerozhodujte jen podle ceny návrhu a instalace. V ČR je jistě spousta firem se zkušenostmi z instalací pro rodinné domy. Ale fotovoltaika pro bytový dům je úplně jiná liga. A nejde jen o výkon nebo mnohem složitější rozvod do desítek bytů. Hlavní oříšek je administrativa, se kterou si nezkušená firma prostě neporadí.

Přehledný obsah článku:

  • Můžete mít fotovoltaiku, když bydlíte v bytovém domě?
  • Fotovoltaiku na bytový dům vyžaduje zkušeného partnera
  • S kým je potřeba FVE pro bytový dům řešit? 
  • Proč si fotovoltaiku na bytový dům pořídit? 
  • Kolik vaše SVJ díky fotovoltaice ušetří?
  • Kde sehnat spolehlivou firmu na soláry pro SVJ
  • Jak dlouho trvá instalace fotovoltaiky pro bytový dům?
  • Stručný harmonogram realizace FVE pro bytový dům
  • Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

TIP: Chci rovnou nezávaznou cenovou nabídku zdarma

Můžete mít fotovoltaiku, když bydlíte v bytovém domě?

Rodinných domů je u nás sice hodně, ale přes 50 % Čechů bydlí v bytech. Zhruba polovina z nich pak v cihlových činžácích, druhá půlka v panelové zástavbě. Pochází převážně ze 70. a 80. minulého století a máme jich v ČR celkem přes 80 000 – přitom bytů je v nich více než 2 miliony. Navzdory intenzivnímu zateplování je velká část z nich energeticky zastaralá a jejich obyvatelé chtě nechtě plýtvají energiemi a platí zbytečně moc.

Přitom právě panelové bytové domy se k využití solární energie vyloženě nabízejí. Mívají velký, nestíněný a nevyužívaný prostor na společné střeše, který je pro umístění panelů v podstatě ideální. Jedna fotovoltaická elektrárna pro SVJ či bytové družstvo navíc běžně napojí na udržitelný zdroj energie desítky bytů naráz a kromě významného snížení emisí znamená zejména měsíční úsporu v řádu statisíců ročně za celý dům. Jinými slovy – fotovoltaiku v bytě rozhodně mít můžete.   

Fotovoltaiku na bytový dům vyžaduje zkušeného partnera

Obecně platí, že žádnou fotovoltaiku by neměl instalovat laik – i když podmínky a pravidla pro běžné rodinné domy jsou oproti bytovému bydlení velice jednoduché. V případě solárních panelů pro bytový dům se ale bez firmy zkušené právě v této oblasti neobejdete. Nehledáte levnou instalační firmu, ale spolehlivého partnera, který má v oblasti solární energie pro bytové komplexy zkušenosti, provede vás celým procesem od administrativy až po předání hotového díla, a zařídí i následný servis a komplexní energetický management v reálném provozu. Instalační firma se během přípravy fotovoltaiky pro bytový dům neobejde bez komunikace s celou řadou orgánů, institucí nebo specialistů a napoprvé to zkrátka nezvládne.

„Firma, která nemá zkušenost s realizací (a zejména administrativou) fotovoltaické elektrárny pro bytové domy, se na 99 % zasekne už v úvodním kolečku schvalování.“ 

S kým je potřeba FVE pro bytový dům řešit? 

Když to vezmeme velice stručně, tak následujícím úřadům a institucím se s největší pravděpodobností nevyhnete: 

  • statik
  • projektant
  • stavební úřad (ačkoli při instalaci do 50 kW už nepotřebujete stavební povolení)
  • hasičský záchranný sbor
  • památková péče
  • dodavatel elektřiny
  • správce distribuční sítě
  • Státní fond životního prostředí ČR (kvůli dotaci z programu Nová zelená úsporám)

A to je jen část jednání, která je potřeba kvůli realizaci fotovoltaiky pro bytový dům absolvovat. (Vyhnete se možná tak památkářům, pokud jste mimo chráněné oblasti.) S řadou institucí je navíc potřeba jednat opakovaně, nebo spíš průběžně, a ideálně už mít osvědčené kontaktní osoby. Oproti rodinnému domu je tak už při instalaci FVE na malou bytovku nutných kroků výrazně víc. Domy sobě si během let vytvořily spolehlivý realizační „checklist“, který dnes patří mezi nejcennější know-how firmy. Kompletní realizace pro SVJ obsahuje totiž více než padesát kroků. V našem případě máte jistotu, že žádný nevynecháme. A o všechny se také postaráme za vás. Bude nám stačit pár plných mocí pro jednání s úřady.

TIP: Stáhněte si zdarma brožuru s průvodcem realizací FVE pro bytový dům.

Proč si fotovoltaiku na bytový dům pořídit? 

Důvodů, proč si na střechu bytového domu nechat instalovat fotovoltaiku, je celá řada. Věnujeme jim tady na blogu samostatné články průběžně, takže teď jen stručně:

  • Ekologické hledisko – výrazné snížení emisí díky výrobě pomocí sluneční energie.
  • Energetické výhody – zvýšíte svoji nezávislost nejen na elektřině ze sítě, ale především na neustálých výkyvech její ceny.
  • Ekonomická stránka věci – fotovoltaika vám může ušetřit až 50 % měsíčních nákladů na elektřinu. Zároveň máte díky státní dotaci z programu Nová zelená úsporám šanci získat zpět až 50 % z nákladů na instalaci. (Dotaci vám také zařídíme.) 

Kolik vaše SVJ díky fotovoltaice ušetří?

Je to vcelku jednoduchá matematika. Jedna MWh stojí včetně 21% DPH aktuálně zhruba 4200 Kč. Dole v tabulce si tak můžete sami odhadem spočítat, kolik peněz by na elektřině ušetřil váš bytový dům, kdybyste na solární energii přešli také. Údaje o výkonu panelů a kapacitě baterie jsou sice jen orientační, ale to je „oficiální“ průměrná cena elektřiny také.

Každopádně, v našich příkladech obyčejně počítáme s modelovým příkladem bytového domu s 25 byty. V takovém případě se bavíme o čisté úspoře téměř 100 000 Kč ročně – jen díky solární energii. Podobnou sumu ale můžete ušetřit i pomocí sloučení odběrných míst (SOM). A jsme na dvojnásobku. Pokud ještě díky aplikaci Dominiq budete svoji spotřebu trochu hlídat, vcelku snadno se dostanete na úsporu čtvrt milionu za rok. Jinými slovy, fotovoltaikou u nás úspory teprve začínají. Přehled úsporných variant najdete podrobněji například v tomto článku.

Kde sehnat spolehlivou firmu na soláry pro SVJ

Abyste se při výběru instalační firmy nespálili, nedávejte na doporučení „odborníků“ z internetu. Pokud vám jde o fotovoltaiku pro bytovku, činžák nebo panelák, jediná čistě specializovaná firma jsou i po několika letech stále Domy sobě – tady najdete naše realizace. Služby pro SVJ a bytová družstva nabízí i další firmy. V jejich portfoliu ovšem najdete převážně rodinné domky. Ať už si ale vyberete jakkoli, rozhodně si ověřte alespoň základní důvěryhodnost dané firmy.

V ČR jsou minimálně dvě odborná sdružení, jejichž názor stojí za úvahu. Jsou to Unie komunitní energetiky (UKEN) a Solární asociace. Obě sdružení patří mezi naše blízké spolupracovníky, takže víme, o čem mluvíme. Společně s UKEN se podílíme na tvorbě legislativy pro sdílení energie v rámci komunitní energetiky, v Solární asociaci jsme podepsali Etalon poctivého dodavatele fotovoltaiky, jehož povinné dodržování se snažíme prosadit obecně. 

Jak dlouho trvá instalace fotovoltaiky pro bytový dům?

Mluvili jsme o tom, že administrativa předcházející instalaci fotovoltaiky na bytový dům je náročná a její zvládnutí vyžaduje praktické zkušenosti. Viděli jste také přehled úřadů a institucí, od kterých potřebujete souhlas. To všechno se samozřejmě podepisuje i na délce realizace. Zatímco u rodinného domu je fotovoltaika maximálně otázkou pár týdnů, u bytového domu se může zejména kvůli schvalování realizace prozáhnout klidně na rok. Máte odhlasováno a podepsali jste smlouvu? (Mimochodem, jak má správná smlouva na FVE vypadat, se podívejte tady.) V tom případě mohou práce začít. Ve velkém zjednodušení bude harmonogram vypadat zhruba takhle. 

Stručný harmonogram realizace FVE pro bytový dům

Proč si vybrat realizaci FVE přes Domy sobě

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné služby pro bytové domy. Takže pokud potřebujete solární panely řešit jako sdružení vlastníků, mají pro vás Domy sobě hned několik výhod: 

  • Specializaci na bytové domy, a tedy dostatek zkušeností s velkými zakázkami, které jsou standardně 5x až 10x výkonnější, než fotovoltaické elektrárny pro rodinné domky.
  • Kromě úspory na elektřině pomocí solární energie vám nabízíme i unikátní řešení sloučení odběrných míst, které vám ušetří také na poplatcích spojených s distribucí elektřiny, na jejichž výši nemá žádné šetření spotřebou vliv.
  • Získáte s námi stabilitu a know-how energetického giganta Veolia, který se navíc na podporu udržitelných řešení intenzivně zaměřuje už několik desetiletí. 

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 6–9 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.