BLOG
3.4.2024

Na přetocích nevyděláte. Nejvýhodnější fotovoltaika není ta největší, ale ta nejlépe optimalizovaná

Mnohokrát jsme psali, že u solární instalace na velikosti nezáleží. Ani v případě fotovoltaiky pro bytové domy, kterým by se na střechu často vešly desítky panelů navíc. Nedává to ale smysl. Fotovoltaika je v ČR skvělá jako úsporný zdroj vlastní energie, se kterým SVJ ušetří až 50 % nákladů na elektřinu měsíčně. A také jako způsob snižování emisí. Pokud byste na solární energii chtěli vydělávat, museli byste třeba do Německa. U nás to zatím nejde.

Přehledný obsah článku:

  • Proč se nevyplatí vyrábět fotovoltaikou elektřinu na prodej
  • Proč nemáme výkupní ceny jako třeba v Německu? 
  • Nejvýhodnější je dokonale optimalizovaná fotovoltaika
  • Jak zajistit maximální efektivitu vaší fotovoltaiky?
  • Mohou mít problém s připojitelností i bytové domy a SVJ? 
  • Optimalizace FVE vám ušetří víc než nevyužitelný výkon
  • Proč si vybrat fotovoltaiku od Domů sobě?

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Proč se nevyplatí vyrábět fotovoltaikou elektřinu na prodej

Základní důvod, proč si v ČR nemá smysl pořizovat fotovoltaiku (FVE) na výdělek, jsou výkupní ceny. U různých odběratelů jsou lehce odlišné, ale když to zjednodušíme, tak za vyrobenou 1 kWh dostanete zhruba 2–2,50 Kč, zatímco za 1 kWh ze sítě zaplatíte cca 3,40 Kč (to všechno bez DPH, a navíc neřešíme zhoršení výkupní ceny kvůli poplatkům okolo). Pokud tedy chcete elektřinu prodávat, místo abyste ji sami spotřebovávali, na každé kWh proděláte asi 1 korunu. Úplně nejběžnější solární instalace o výkonu 5 kWp přitom v našich zeměpisných podmínkách vyrobí cca 4–5000 kWh ročně – přesně tolik by tedy činila vaše ztráta v korunách.

„Pokud se snažíte elektřinu vyrobenou fotovoltaikou prodávat, oproti přímé spotřebě se na každé kWh připravujete zhruba o 1 Kč.“ 

Proč nemáme výkupní ceny jako třeba v Německu? 

Vyrábět fotovoltaikou a dalšími udržitelnými zdroji co nejvíce elektřiny by samozřejmě dávalo smysl. Kvůli snižování emisí i nižším nákladům. U nás tomu zatím brání hlavně zastaralá síť, ale ani ve zmiňovaném Německu to není úplně růžové. Podmínky pro udržitelné zdroje zkrátka vznikají postupně a jejich zavádění je drahé. 

  • Němci mají rozvodnou síť modernější. Ale také si to zákazníci poměrně draze zaplatili. Zatímco u nás je poměr nákladů na elektřinu ve složení energie/poplatky cca 60/40, v Německu platí už léta poměr 30/70 – víc než dvě třetiny ceny nákladů na elektřinu jdou tedy právě na investice do sítě a další služby. 
  • Fakt, že elektřina samotná tvoří v Německu jen necelou třetinu měsíční platby za její spotřebu, se odráží i v dlouhém čekání na návrat investice do fotovoltaiky. Němci běžně počítají s časovým horizontem 15 a více let. Návratnost 6–9 let, která je v ČR třeba pro FVE od Domů sobě úplně běžná, by byla v Německu z říše snů. 
  • Němci také vždycky podporovali primárně výrobu (a následný prodej), nikoli vstupní investici. Mají tedy „Solarstrombonus“ zlepšující výkupní cenu, ale podpora výstavby je oproti ČR mizivá. Teprve od roku 2022 si třeba můžete z investice odečíst alespoň DPH. O nějaké 50% státní dotaci na pořízení FVE si Němci mohou nechat leda zdát.

U nás zkrátka stát dotuje instalaci, v Německu hlavně prodej energie. 

Nejvýhodnější je dokonale optimalizovaná fotovoltaika

Pokoušet se tedy v ČR na solární energii vydělat nedává velký smysl. Náš systém je nastavený tak, aby podporoval zejména vlastní nebo sdílenou spotřebu vyrobené energie. A ideálně přímo v místě produkce – což je ostatně nejekologičtější. Pokud vám jde o ekonomické hledisko, u nás není problém zaměřit se na maximální úspory. I tady pak hraje optimalizace – řešení na míru – zásadní roli.

Nenechte si prodat unifikovanou fotovoltaiku, která tak nějak „funguje pro všechny“. Nic takového neexistuje. Zohlednit specifické podmínky vašeho bytového domu je pro ideální řešení fotovoltaické elektrárny naprosto zásadní. A to dokáže jen profesionální firma, která má dostatečné zkušenosti. V případě bytových domů to platí dvojnásobně.

Jak zajistit maximální efektivitu vaší fotovoltaiky?

Efektivitu fotovoltaické elektrárny rozhodně ovlivňuje víc parametrů, než nasměrování a sklon panelů, které jsou mezi nimi rozhodně nejpopulárnější. Je sice skvělé přizpůsobit obojí ideálu (směr na jih, úhel 35–45 stupňů), ale o fotovoltaice je potřeba uvažovat komplexně. (Detailně jsme toto téma rozebírali v článku Jaký je nejlepší sklon solárních panelů? A jaká světová strana?) Proto také potřebujete co nejspolehlivějšího partnera, kterému nejde jenom o to, aby rychle inkasoval co nejvyšší zálohu.

Zejména v oblasti fotovoltaiky pro bytové domy je totiž zkušených firem jak šafránu a výše záloh láká vzhledem k velikosti realizací spoustu podvodníků. Jak si správně vybrat instalační firmu pro SVJ jsme pro změnu psali v článku: Návod, jak vybrat spolehlivého dodavatele a nepřijít o zálohu. Optimalizace fotovoltaiky navíc není otázkou jednorázového nastavení. Instalace je teprve začátek. Zásadní jsou průběžná péče a údržba – součást energetického managementu. A ten přichází na řadu po spuštění. 

„Možný problém s připojitelností je další důvod, proč nespoléhat na levné instalační firmy nebo dokonce fotovoltaiku svépomocí.“ 

Mohou mít problém s připojitelností i bytové domy a SVJ? 

Druhý zásadní problém je, že naše rozvodná síť není na desítky tisíc drobných výrobců stavěná. Takže pokud vaše fotovoltaika generuje přetoky, distributor vám ji nejspíš vůbec nepovolí. Detailně jsme o tom psali minulý rok: Distributoři omezují připojitelnost nové fotovoltaiky. Fotovoltaiky pro bytové domy a SVJ se omezení připojitelnosti kvůli kapacitě a zastarávající struktuře naší rozvodné sítě dotýká bohužel výrazně. 

Znovu ale platí, že pro firmu zaměřenou na bytové domy není problém s připojitelnosti žádná novinka a bude si s ním umět poradit. FVE pro bytový segment bývá běžně 5x–10x výkonnější než solární zdroje pro rodinné domy, možné přetoky bývají řádově větší a distributoři si podobné instalace více hlídají. Například Domy sobě s tím mají letité zkušenosti. „Pravidla pro bezproblémové připojení do sítě skutečně řešíme v podstatě od zahájení naší činnosti. Popravdě řečeno vítám, že se o tomto problému konečně píše i v médiích a zákazníci nemají pocit, že si vymýšlíme problémy navíc,“ říká produktový manažer Domů sobě ing. Jan Kvapil. 

Optimalizace FVE vám ušetří víc než nevyužitelný výkon

Domy sobě se fotovoltaice pro panelové domy, činžáky a bytovky věnují už od roku 2020. Mají tedy zkušenosti i z doby, kdy bylo jednání s distributory mnohem těžší. Dnes už je tlak veřejnosti i legislativy mnohem větší, takže je nutí přizpůsobovat se poptávce. „Před lety jsme se naučili distributorům vycházet maximálně vstříc. Jiná cesta prostě nebyla. Z našich prvních elektráren je tedy většina schválena v režimu bez přetoků. Byla to tvrdá praktická zkušenost, ale v dnešní situaci se nám extrémně hodí,“ říká ing. Jan Kvapil. 

„Aktuálně platí, že čím lepší balanci výroby a spotřeby vaše fotovoltaika má, tím méně méně musíte řešit nadbytečnou energii. A riskovat potíže s připojením do sítě.“ 

Pro Domy sobě tedy není problém ani vypořádat se s dočasným omezením kvůli kapacitě sítě a optimalizovat fotovoltaiku do ideálního režimu bez nadvýroby. „V praxi to funguje tak, že pokud střídač pozná, že je baterie plná, přestane energii vyrábět. Výrobu obnoví zase ve chvíli, kdy je pro elektřinu odpovídající odběr,“ popisuje produktový odborník Domů sobě. 

Proč si vybrat fotovoltaiku od Domů sobě?

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se na fotovoltaiku a další úsporné energetické služby pro bytové domy zaměřuje výhradně. Specializace přitom znamená nejen reálné zkušenosti, ale také hladký průběh jinak často komplikovaných administrativních jednání. Povolení a potvrzení, která je potřeba pro FVE u bytového domu „vyběhat“, je opravdu hodně.

Každou z desítek předaných nebo rozpracovaných realizací Domů sobě si můžete detailněji prohlédnout tady – a to včetně konkrétního rozpisů nákladů, úspor, návratnosti a podílu vyjednané státní dotace z fondu Nová zelená úsporám. Každou realizaci přitom Domy sobě dodávají na klíč, takže nemusíte řešit nejen zmíněnou administrativu, ale ani obavy, že bydlíte zrovna v oblasti s omezenou připojitelností.

Chcete solární panely instalovat i na váš bytový dům? Neváhejte a ozvěte se co nejdříve. Každý měsíc můžete za elektřinu ušetřit 15–25 000 Kč. Objednejte si nezávaznou nabídku.

Nebo nám alespoň napište e-mailovou adresu, abychom vám mohli posílat náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.