BLOG
28.7.2023

Přehledně odpovídáme: Jaký je nejlepší sklon solárních panelů? A jaká světová strana?

Na efektivitu solárních panelů má vliv celá řada faktorů. Co vám bude platná výkonná fotovoltaika, když bude špatně vypočtená baterie a část vyrobené energie spláchnete za pár drobných zpátky do sítě. Nebo když po letech vyšplháte na střechu a zjistíte, že polovina panelů je zaneřáděná jehličím z lesa za plotem. Nicméně jednu věc řeší snad všichni až do úmoru: jaká světová strana a jaký sklon jsou pro solární panely nejlepší. Tak si to řekneme.

Přehledný obsah článku:

  • Hodí se fotovoltaika na vaši střechu?
  • Jak vypočítat ideální sklon solárních panelů
  • Výpočet sklonu solárních panelů pro Českou republiku
  • Co má v ČR větší vliv na efektivitu fotovoltaiky než sklon?
  • Nejlepší orientace solárních panelů je na jih
  • Graf ideální orientace a sklonu solárních panelů
  • Co když střechu na jih natočenou nemáte?
  • Spíš než sklon solárních panelů řešte kvalitu instalace

TIP: Objednejte si nezávaznou nabídku fotovoltaiky zdarma a do 24 hodin

Hodí se fotovoltaika na vaši střechu?

Tohle je téma, které se i v diskuzích na našich sociálních sítích vrací jako bumerang. Ať se podíváte na náš Facebook nebo LinkedIn. Je pravda, že když byla fotovoltaika ještě v plenkách, efektivita převodu slunečních paprsků na elektrickou energii byla hluboko pod dnešními 20 % těch nejvýkonnějších panelů a celkový objem výroby energie ovlivňovala každá drobnost. Dnešní fotovoltaika je už ale mnohem pokročilejší. (Pokud vás to zajímá detailněji, přečtěte si náš nedávný článek na téma, jaké druhy solárních panelů existují a čím se od sebe liší.) Pokud si pohlídáte, aby instalační firma dodržela základní standardy (viz Etalon kvality Solární asociace), jistě se o výkonnost své FVE nemusíte extra obávat. Spíš než jednotlivosti totiž o celkové kvalitě rozhoduje komplex všech zásadních pravidel. I o tom už jsme psali, najdete je v článku Správná instalace solárních panelů je základ.

„Fotovoltaika se dnes už hodí v podstatě na každou střechu. Bez ohledu na její orientaci nebo sklon. Kvalitní instalační firma má spoustu řešení, jak obojí přiblížit učebnicovému ideálu.“

Jak vypočítat ideální sklon solárních panelů

Ale abychom se vrátili k nasměrování solárních panelů. Pokud byste se do matematiky solárů chtěli pustit opravdu detailně, existuje základní pravidlo pro zjednodušený výpočet toho nej nej úhlu náklonu vašich solárních panelů. Vychází ze zeměpisné šířky, takže například pro fotovoltaiku někde v Austrálii může být specifický výpočet dost zásadní. Ale u nás je rozptyl minimální. Tak například nejsevernější místo ČR ve Šluknovském výběžku má zeměpisnou šířku přesně 51° 3' 20", zatímco naše nejjižnější město, Vyšší Brod v jižních Čechách 48°33′9″. Rozdíl to je, ale uvidíme, že pro orientační výpočet to zas až taková změna není. 

Výpočet sklonu solárních panelů pro Českou republiku

Protože se úhel slunečních paprsků během roku mění, návod s tím počítá. 

  • Pro výpočet ideálního sklonu panelů v zimě připočtěte k zeměpisné šířce své polohy 15 stupňů a pro dokonalý náklon v létě je zase odečtěte. 
  • Čiže, pro Šluknov nám sklon vychází zima/léto zhruba 66/36 stupňů, pro Vyšší Brod potom 63/33 stupňů. 

Pro ČR tedy určitě můžeme v klidu stanovit průměr ideálního sklonu solárních panelů v zimě řekněme 64 ° a v létě 35 °. Je nám to ale k něčemu?

Co má v ČR větší vliv na efektivitu fotovoltaiky než sklon?

Málokdo bude asi investovat do natáčecích solárních panelů. Za prvé je právě nepohyblivost konstrukcí jedním z důvodů, proč základní prvek fotovoltaiky funguje tak skvěle a bez poruch desítky let. Za druhé jsou rozdíly v efektivitě s ohledem na náklon panelů v uvedeném rozsahu vcelku minimální. A za třetí ten rozdíl ještě snižuje fakt, že v létě (respektive ve slunečných měsících) vyrábějí solární panely více než v zimě (respektive v měsících, které bývají na našem území spíš zamračenější). Důležitější tedy bude fakt, jak moc právě u vás během roku svítí sluníčko. Když zůstaneme u lokalit vybraných jako příklad, tak u Šluknova to bývá necelých 1200 hodin za rok, ve Vyšším Brodě skoro 1500. A je jasné, kde stejný panel vyrobí víc.

Mapka rozložení slunečního svitu, kterou na svých webových stránkách publikoval Český hydrometeorologický ústav v souvislosti s oteplováním planety. Ale i když se zaměříme jen na aktuální mapu vlevo dole, vidíte, jak zásadní rozdíl sluneční aktivity je mezi severem Čech a jižní Moravou. Bez ohledu na zanedbatelně odlišnou zeměpisnou šířku.
„Nejlepší poměr cena výkon budou mít kdekoli v ČR solární panely pevně nakloněné zhruba v úhlu 35–45 stupňů. Větší vliv než poloha slunce bude mít na efektivitu výroby průměrný počet slunečných dní ve vaší oblasti.“  

Nejlepší orientace solárních panelů je na jih

Říkali jsme, že dalším důležitým parametrem pro maximální výkon fotovoltaiky je orientace panelů z hlediska světových stran. A zatímco ohledně sklonu solárních panelů jsme si ukázali, že zase až tak zásadní vliv mít nemusí, v případě orientace není moc co řešit. Pokud vám to střecha, garáž, zahrada, zkrátka jakákoli dostatečně velká plocha orientovaná na jih ve vašem dosahu umožní (a nic ji nestíní), je to jasný kandidát na umístění panelů. Na internetu i v odborných médiích najdete celou hromadu různých tabulek a grafů pro znázornění vztahu orientace panelů a jejich výkonu. Často jsou tak komplikované, že se v nich laik ani nevyzná. Mrkněte proto na náš zjednodušený graf. Zase platí, že 5–10 stupňů nahoru nebo dolů, na východ nebo na západ, nehraje až takovou roli. Důležité je, kolik sluníčka na soláry dostanete. 

Graf ideální orientace a sklonu solárních panelů 

Co když střechu na jih natočenou nemáte?

V grafu vidíte, jak velký rozptyl má ta nejefektivnější kombinace světové orientace a sklonu panelů. A že okolo 90 % efektivity se můžete pohybovat i s panely, které „mají výhled“ skoro úplně na západ nebo na východ. Nebo jsou navíc vodorovně (typický příklad panelových domů – pak je jen potřeba myslet na to, že takové panely „neoprší“ a kontrolovat jejich čistotu). Jinými slovy, nepotřebujete dokonalé podmínky, abyste se vám fotovoltaika vyplácela. Někdo dokonce spočítal, že i když nastavíte panely přímo na sever, navíc skoro kolmo na zeď, protože nic jiného vám nepatří a vystrčenou konstrukci s úhlem třeba 45° vám majitel nepovolil, pořád budete na nějakých 30 % efektivity. Jasně, ušetříte méně a návratnost bude delší, ale pořád to bude vaše vlastní elektřina, která šetří peníze i životní prostředí. 

„Stručně řečeno. Fotovoltaika se rozhodně vyplatí i v případě, že nemůžete solární panely natočit na jih nebo nemáte ideální sklon střechy. Paneláky s vodorovnou FVE šetří na energiích klidně statisíce ročně.“ 
Fotovoltaika se solárními panely obrácenými k zemí? To je nějaký vtip? 

Nejlepší fotovoltaika je vždycky ušitá na míru 

O fotovoltaice je třeba uvažovat komplexně. Ideální podmínky jsou jedna věc, ale pro vás mají mnohem větší důležitost vaše aktuální, specifické podmínky. A výpočet efektivity. Nenechte si prodat unifikované řešení, které prý tak nějak „funguje pro všechny“. Jako příklad rozdílu mezi běžným a promyšleným řešením tu máme fotku nahoře. Objevuje se ve skupinách na téma fotovoltaiky znova a znova. A pokaždé se diskutující chytají za hlavu, proč polovina solárních panelů míří k zemi. Jenomže pokud máte horskou chatu v oblasti, kde několik měsíců v roce leží sníh, tak se při dnešní kvalitě solárních panelů a cenách energií i odražené paprsky platí doslova zlatem. Co tím chceme říct? Nevěřte, že zrovna vám stačí fotovoltaika od nejlevnější firmy za rohem, protože jsou stejně všechny stejné. Není to pravda. 

Spíš než sklon solárních panelů řešte kvalitu instalace

Když si to shrneme, efektivitu fotovoltaiky ovlivňuje mnohem víc parametrů, než zrovna nasměrování a sklon panelů. A zrovna tyhle dva je sice skvělé přizpůsobit ideálu tak, jak je to jen možné, ale i tak jsou jen na začátku celkového výpočtu efektivity vaší instalace. Proto si ještě uděláme rychlý přehled, na čem závisí, jestli vytěžíte z fotovoltaiky co nejvíce:

  • Přesná lokace v rámci ČR. Ne kvůli zeměpisné šířce a výpočtu ideálního náklonu panelů, ale kvůli pravidelnému standardnímu počtu hodin slunečního svitu v oblasti. 
  • Návrh fotovoltaiky optimalizovaný podle energetické bilance domu. Je dost rozdíl, jestli bydlíte v rodinném domě a když když nejste doma, je spotřeba víceméně nula. Nebo jestli obýváte jeden z desítek bytů v panelákovém vchodě, kdy je vždycky někdo doma a právě zapíná myčku nebo mastí na výkonném počítači celou noc hry. 
  • Výběr kvalitní instalační firmy, která funguje podle zmíněných pravidel Solární asociace a díky Etalonu máte jistotu kvalitní práce. A nebo možnost okamžitě řešit nedostatky. 
  • Instalační firma s dostatečnou erudicí v oblasti fotovoltaiky, která vás konkrétně zajímá. Rodinný domek? Firemní FVE pro logistické depo? Nejvyšší bytový dům ve městě, kde bude navíc nutné propojit třeba 52 bytů? Na to jsou specializované firmy. 
  • No když budeme objektivní, ano, i ten sklon solárních panelů a jejich orientace vzhledem ke světovým stranám hraje svoji roli. Ale snad jsme dostatečně vysvětlili, že ne tam velkou, jak se obecně soudí. 

Začněte šetřit se solární energií co nejdříve. Celý proces realizace trvá u bytových domů 9–12 měsíců. Ale kolik by mohl ušetřit právě váš dům, co zjistíte zdarma a do 24 hodin díky naší nezávazné poptávce.  

Nebo si alespoň objednejte náš newsletter. Budete mít vždycky nejlepší přehled, co je ve světě fotovoltaiky nového.