BLOG
5.9.2022

Správná instalace solárních panelů je základ. Hodí se fotovoltaika na vaši střechu?

Uvažujete o solárních panelech, ale nejste si jistí, jestli je pro ně vaše střecha vhodná? Máme dobrou zprávu: s největší pravděpodobností ano! Solární panely totiž můžete instalovat téměř na jakýkoli dům. A je jedno, jestli máte střechu sedlovou nebo plochou, a jestli bydlíte v bytovém či rodinném domě. Samozřejmě by panely něměly být ve stinu. Ale je i pár dalších pravidel.

Přehledný obsah článku:

  • Jsou pro fotovoltaiku důležité světové strany? 
  • Jaký je nejlepší sklon solárních panelů?
  • Zvládnu si fotovoltaiku instalovat sám?
  • Uchycení solárních konvektorů podle střechy
  • Jak velké solární panely instalovat?
  • Kolik elektřiny vyrobí fotovoltaika?
  • Fotovoltaika znamená soběstačnost
  • Instalace soláru pro bytové domy

TIP: Aby vám už nikdy neutekla žádná novinka ani šance ušetřit ještě víc, přihlaste se zadarmo a nezávazně k odběru našeho týdenního newsletteru – tady

Instalace solárních panelů podle orientace

V ideálním světě je v naší zeměpisné šířce ideální střecha orientovaná na jih. Ale pokud ji máte nakloněnou jihovýchodně nebo jihozápadně (s odklonem do 45 stupňů), pak bude pokles výkonnosti fotovoltaiky v jednotkách procent. Popravdě to nejspíš ani nepoznáte. U střech orientovaných k západu nebo východu efektivita klesne více – cca o 20 %. V tomto případě ale můžete ztrátu výkonu jednoduše kompenzovat větším počtem solárních panelů (a pokud můžete, umístěte panely rovnoměrně na východ i západ). U plochých střech je situace odlišná, protože tam můžete dát panely v podstatě jak chcete. Viz dále.

„Není pravda, že se vám instalace solárních panelů vyplatí jen na jižní a ideálně skloněné střechy.“ 

Správný sklon při instalaci fotovoltaiky

Jak už jsme naznačili, výkonnost střešní fotovoltaické elektrárny ovlivňuje také to, v jakém úhlu na ni sluneční paprsky dopadají. A přestože ten se v průběhu dne mění, odborníci vypočítali, že optimální je to u nás asi 15 až 35 °. S úhlem sedlových střech toho moc nenaděláte, ale u plochých si ho pomocí jednoduché nosné konstrukce nastavíte podle potřeby. To se samozřejmě týká také orientace na žádoucí světovou stranu. 

Proč není vhodná vodorovná instalace soláru

Na ploché střechy se někdy instalují sluneční kolektory i zcela vodorovně, ale to mívá čistě estetický význam. A z hlediska výkonu je to poměrně škoda. Pak totiž musíte počítat se ztrátou výkonu až o 10 % a také s větší nutností občasné manuální údržby. Na panely dopadá prach, pyly a jiné nečistoty, které při větším sklonu samovolně opadají nebo oprší. Na úplně rovném povrchu samozřejmě drží a postupně snižují výkonnost.

Montáž a uchycení soláru nechte na profících 

Kde kdo vám asi řekne, že zrovna instalaci fotovoltaiky zvládne každý český kutil. Ale vzhledem k tomu, že na správné montáži závisí životnost, výkonnost i efektivita celého solárního systému třeba dalších 30 let, tak vám těch pár ušetřených stovek nebo tisícovek vážně nestojí za to. Mrkněte, jak zásadně se může lišit už jenom uchycení konstrukce na střechu.

Uchycení fotovoltaiky podle typu střechy

  • U šikmých střech existuje celá škála různých krytin, a podle nich je potřeba také zvolit správnou instalační technologii. Jinak by se totiž mohlo stát, že střecha sice bude vyrábět elektřinu, ale zároveň vám skrz ni bude zatékat. 
  • Na ploché střechy se dává nosná konstrukce, která se většinou usazuje pomocí zatížení. To je sice stavebně jednodušší, ale obvykle je proto nutné udělat statický posudek potvrzující, že střecha konstrukci a panely unese. 
  • To u sedlových střech odpadá, poněvadž celý systém uchycení fotovoltaických panelů zpravidla bývá mnohem lehčí.
„Instalace solárních panelů bude ovlivňovat jejich výkon i efektivitu třeba 30 let. Vyplatí se proto, aby byla kvalitní.“

Na velikosti instalace fotovoltaiky (ne)záleží

Bez ohledu na to, jestli má váš dům sedlovou nebo plochou střechu, určitě vás bude zajímat, jak velké by měly solární panely být, aby pokryly vaši spotřebu. Zde ale záleží především na tom, kolik energie potřebujete. A to se liší dle velikosti domu, počtu obyvatel apod. 

Jak spočítat kolik elektřiny fotovoltaika vyrobí

Už jsme tady několikrát psali o tom, kolik energie vám solární panely zajistí. (Například zrovna v minulém článku.) Ale protože je to vždycky složitý výpočet, můžeme to zjednodušit ještě víc. Dá se zjednodušeně počítat, že moderní solární panely o výkonu 1 kWp vyrobí kolem 1000 kWh elektřiny ročně. 

  • U šikmých střech na 1 kWp potřebuje střešní plochu o rozměrech 5 m2.
  • U plochých je to zhruba o 0,5 m2 více. 

Z toho si pak můžete poměrně snadno vypočítat přibližnou plochu, kterou na fotovoltaiku na střechu potřebujete. 

A jak velkou plochu fotovoltaiky potřebujete?

Pokud tedy budete chtít ročně vyrábět průměrně 5000 kWh bude třeba cca 5 x 5m2 = 25 m2 šikmé střechy. Jde samozřejmě opět o hrubý odhad, protože výkonnost konkrétních panelů se u dodavatelů může lišit. Nicméně zkušená firma bude jistě umět i tento faktor zahrnout do výpočtu, a tak vám dá přesnější informace, na co vaše střecha bude stačit. Mimochodem, dost často se řeší, že je fotovoltaika pro střechu velká zátěž – nevěřte tomu. Pokud vaše střecha unese střešní krytinu a všechny možné izolace, těch pár m2 fotovoltaiky zvládne skoro určitě. Navíc – právě na tohle se instalační firmy zaměřují hned na začátku. 

Fotovoltaika přináší soběstačnost

Když si celý článek shrneme, minimálně pokud jde o vhodné umístění, fotovoltaiku v Česku může mít opravdu v podstatě každý.

  • Jde o skvělé řešení pro snížení nákladů na energie.
  • Výrazně zvýší vaši energetickou nezávislost v dnešní nejistotě. 
  • Životnost fotovoltaiky dosahuje až 30 let.
  • Návratnost se přitom snížila na pouhých pár let (obyčejně 4–6).
  • Až 50 % nákladů na instalaci navíc pokryje státní dotace. 
  • A důležitá věc – solární panely můžete využívat i když bydlíte v bytě. 

Fotovoltaickou elektrárnu pro celý váš bytový dům snadno zařídí služba Domy sobě, která spolupracuje se světovou společností Veolia, a která v Česku s fotovoltaikou pro bytové domy a jejich SVJ vůbec začínala. 

TIP: Chci rovnou vidět výhody fotovoltaiky pro bytové domy.

Co přináší fotovoltaika bytovým domům? 

Díky většímu počtu nájemníků, různému životnímu režimu domácností a možnosti společně lépe využívat výhody baterie, která uschovává nespotřebovanou energii, je fotovoltaika v bytových domech ještě výhodnější, než u rodinných domů. Výhody jsou ale (zejména v případě řešení od Domů sobě) i další: 

  • Sloučení většího počtu jednotek pod jeden jistič znamená úsporu za počet odběrných míst a současně výhodnější cenu za vyšší (společný) odběr.
  • Komplexnější řešení nabízí další možnosti komunitního využívání zdrojů a jejich optimalizace.
  • Domy sobě k řešení dodávají standardně i možnost dálkových odečtů a efektivnějšího využívání energie díky mobilní aplikaci. 
  • A samozřejmě se postarají také o vyřízení státní dotace z programu Nová zelená úsporám, která může v případě SVJ dosáhnout i několika milionů. 

Chcete solární panely instalovat i na váš bytový dům? Zodpovíme vám všechny dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a rezervujeme vám termín instalace. Ozvěte se nám