BLOG
29.8.2022

Výhodnost fotovoltaiky roste s cenami energií. Rok 2022 zásadně zrychlil návratnost

Češi platí za elektřinu nejvíc v Evropě. Dokazuje to i červencový evropský index HEPI (Household Energy Price Index). Když přepočtete kupní sílu koruny na cenu, jsou v rámci Evropy naše energie nejdražší. A to patříme mezi největší vývozce elektřiny na světě. Chcete to změnit ještě letos? Pořiďte si fotovoltaiku a získejte vlastní, nezávislý, a navíc ekologický zdroj energie.

Přehledně: Co se v článku dočtete

  • Jaké budou ceny energií v Česku
  • Jak pomůže fotovoltaika s nedostatkem? 
  • Vyplatí se solární panely na zimu? 
  • Kolik fotovoltaika ušetří
  • Zvyšte svoji energetickou nezávislost
  • Proč objednat instalaci ihned
  • Čím je fotovoltaika výhodná pro bytové domy?

Cena energií aneb Aktuální situace

Kvůli válce na Ukrajině a spoustě dalších faktorů reálně hrozí nejenom zdražení energií (to už se děje), ale i jejich nedostatek. Že bude málo elektřiny, to si vlastně neumíme moc představit. Ale může to přijít. A pak se nebudeme bavit o tom, jestli je navrhovaných 18 °C v obýváku dost nebo ne. Protože pokud budou dodávky pro domácnosti nespolehlivé, bude nařízená teplota jen detail. Nedávno jsme psali, že cena za 1 MWh u nás dosáhla 600 euro. Ale že ve Francii už se na burze platí tisícovka. Uběhlo pár dní a 1000 euro se od tohoto týdne za 1 MWh platí i u nás. A v Německu. Jinými slovy, elektřina je cca 15x dražší než na jaře. A už tenkrát jsme si mysleli, že je cena našponovaná. 

TIP: Ušetřete díky solárním panelům, i když bydlíte v bytě

Proč se spolehnout na fotovoltaiku?

Zálohy za energie dosáhly nesmyslných hodnot. Na druhou stranu, nikdo zatím neví, jaké budou reálné platby – tedy, kolik se vám vrátí. Analytici hrozí, že nic. A že budeme ještě doplácet. To je další důvod, proč mít vlastní energii. A jak už jsme psali mockrát, vzhledem k tomu, že větrná, vodní nebo jaderná elektrárna pod oknem jsou v Česku sci-fi, při úvahách o vlastním zdroji energie mluvíme o fotovoltaice. Abychom byli fér – fotovoltaika zatím nedokáže zajistit energetickou nezávislost na 100 %, protože solární panely nejsou žádné perpetuum mobile. 

 „Od prvního dne po instalaci fotovoltaiky bude váš účet za elektřinu nejméně o 35 % nižší. A čím víc vlastní energie využijete, tím víc ušetříte za tu veřejnou.“ 

Vyplatí se instalace solárů na zimu?

Rozhodně vyplatí, o tom není potřeba diskutovat. Nikdy nebyla pravda, že solární panely fungují jenom v létě, a ještě na jižní střeše s ideálním sklonem. Moderní fotovoltaika je navíc stále účinnější. A v ČR nejpoužívanější monokrystalické panely už si poradí i s rozptýleným světlem, nepřímým svitem a elektřinu vyrábějí, i když je zataženo. Nepotřebují jasné počasí a teplo, přeměňují na energii sluneční záření. Pod mrakem je ho méně, ale zdaleka nezmizí úplně. Jakou fotovoltaiku tedy vybírat?

Monokrystalické panely jedou na výkon

Tyhle panely poznáte obyčejně podle toho, že jsou hladké a jejich povrch je téměř černý. Křemíkové prvky mohou mít i velikost přes 10 cm a ze všech aktuálně dostupných a cenově rozumných alternativ fotovoltaiky mají nejvyšší účinnost – až lehce nad 20 %. Jinými slovy, jejich provoz je nejefektivnější.

‍„Nejefektivnější monokrystalické solární panely používají i Domy sobě – služba pro bytové domy, která umí zařídit fotovoltaiku i pro obyvatele bytů.“

‍Kolik fotovoltaika ušetří? 

Jak jsme psali, moderní monokrystal vyrábí elektřinu i v zimě. Špičkové období má samozřejmě zhruba od května do září, ale pokud na fotovoltaice vyloženě neleží sníh, nezahálí už dneska nikdy.  Pro hrubý výpočet poměru spotřeby a vyrobené fotovoltaické energie použijeme čísla z minulých let. Aspoň uvidíte, jak výhodná byla fotovoltaika už dříve. O letošku, kdy se návratnost investice kvůli vysokým cenám energií zkrátila z 15 let třeba na 4 roky, ani nemluvě.

  • V ČR je nejčastěji používaný fotovoltaický panel s výkonem 5 kWp.
  • Pokud je rok spíše slunečný, vyrobí takový panel až 5 000 kWh elektřiny. 
  • Když bude spíš zataženo, může být roční součet třeba jen 4 000 kWh. 
  • Každopádně – běžná 4členná rodina u nás spotřebuje asi 3200 kWh za rok.

Fotovoltaika znamená energetickou nezávislost

Jinými slovy – i ta nejklasičtější (a relativně malá) fotovoltaika bude mít za rok bohatou rezervu. Samozřejmě něco z té energie spotřebuje sama, něco se vám nepodaří využít (protože zrovna nebudete doma – k tomu je dobrá záložní baterie, která vám elektřinu schovává do zásoby, nebo noční nabíječka elektromobilu / elektroskútru apod.), no a některé zimní dny naopak panely samotné vaši spotřebu neutáhnou. Takže nezískáte 100% energetickou nezávislost. Ale rozhodně největší, jakou dnes v ČR můžete mít. A neplatí to jen pro firmy nebo rodinné domky, ale i obyvatele bytových domů, paneláků, činžáků apod. 

TIP: Domy sobě a fotovoltaika pro bytové domy 

Proč objednat instalaci na podzim?

Možná si říkáte, že když jde technologie tak dopředu, vyplatí se s instalací trochu počkat. To ale bohužel neplatí. Jedna věc jsou nové technologie, a druhá je jejich efektivní využití. Největší novinky jsou zatím buď v laboratořích nebo je využijí jen stavitelé obrovských komerčních projektů. Rezidenční bydlení nejspíš ještě desetiletí zůstane u postupné evoluce existujících zařízení. Už to je ostatně oproti pálení ropy nebo plynu obrovský pokrok pro naši peněženku i přírodu. V Česku ale stále tvoří fotovoltaika necelých 5 % energetického mixu. 

„Fotovoltaická energie je téměř zadarmo. Že je zároveň ekologická, to je v dnešní krizi v podstatě třešnička na dortu.“ 

Proč instalaci fotovoltaiky neodkládat? 

  • Zájem o solární panely láme rekordy, každý den je řada zájemců delší. A pokud navíc potřebujete instalaci pro bytový dům, můžete se momentálně kompletně spolehnout primárně pouze na Domy sobě.
  • Fotovoltaika vám pomůže zafixovat část ceny energií – čím dříve na solár přejdete, tím dříve začnete šetřit a tím dříve bude alespoň část vaší spotřeby nezávislá na politicko ekonomickém vývoji.
  • Do fotovoltaiky se ve velkém vrhly i firmy. A dál tím zhoršují dostupnosti přetížených instalačních firem. Stejně, jako se solární panely díky většímu množství uživatelů více vyplatí bytovým domů, instalačním firmám se zase více vyplatí velké jednorázové firemní zakázky. 
  • ​​Návratnost investice do solárních panelů se zrychluje, protože vysoké ceny energií jsou v tomhle ohledu paradoxně pro majitele fotovoltaiky plus. Vám se investice vrátí za 4–5 let a pak už vyrábíte v podstatě zadarmo. 

Čím je fotovoltaika tak výhodná pro bytové domy? 

Větší výhodnost hromadného bydlení plyne z většího počtu nájemníků a tedy podílníků fotovoltaického řešení v rámci klasických SVJ apod. Z toho ostatně vycházejí i výhodné ceny služby Domy sobě při rozpočítání na obyvatele. 

  • Sloučení většího počtu jednotek obyčejně znamená i další úsporu, protože společně dostanete výhodnější tarif.
  • Více domácností díky různému rytmu života zvyšuje šanci na větší odběr vlastní energie v různou denní dobu, a tím vyšší úsporu za veřejnou síť.
  • Komplexnější řešení nabízí další možnosti komunitního využívání zdrojů a jejich optimalizaci.
  • Domy sobě k řešení dodávají standardně i možnost dálkových odečtů a efektivnějšího využívání energie díky mobilní aplikaci. 
  • Využití státní dotace Nová zelená úsporám (kterou Domy sobě standardně vyřizují v rámci zakázky) znamená pro bytové domy obyčejně úsporu za instalaci v řádech milionů korun.

Přejděte na fotovoltaiku co nejdříve

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Ozvěte se nám a my zodpovíme všechny dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a rezervujeme vám termín instalace.