BLOG
30.5.2022

Dodavatelé fotovoltaiky jsou zasypaní objednávkami. Jde instalaci urychlit?

Chcete na dům solární panely a šetřit na elektřině? Skvělý nápad! Nejenom, že ušetříte, snížíte závislost ČR na Rusku, ale pomůžete i planetě. Jenže v posledních měsících takhle uvažují desítky tisíc Čechů. Dodavatelé fotovoltaiky se topí v objednávkách. Co s tím?

Přehledně: Co se v článku dočtete

  • Proč je o fotovoltaiku takový zájem
  • Kdy a kde se zastaví ceny energií 
  • Bude elektřina ještě dražší?
  • Proč instalační firmy nestíhají?
  • Jde urychlit instalaci solárních panelů?
  • Co je to Nová zelená úsporám?
  • Na co dát pozor při realizaci

Fotovoltaika teď nebo nikdy?

Zájem o solární panely překonává všechny optimistické výhledy propagátorů zelené energie. Důvody, proč tomu tak je, najdete přehledně v našem článku 6 důvodů, proč si solární panely objednat hned teď. Hlavní důvod je jasný: zvyšující se ceny elektřiny a energií obecně. Solární panely tak vedle mnohem hůře dostupných řešení (jako větrná nebo vodní elektrárna) představují pro jednotlivce nebo bytová družstva ideální způsob, jak získat na nestabilních cenách alespoň částečnou nezávislost. Relativně snadno ušetříte až 35 % výdajů na elektřinu, a když si k nim přidáte i baterii, můžete uspořit až celou polovinu.

„Návratnost investice do fotovoltaiky už se nepočítá na desítky let ale pouhé roky.“ 

Jaké jsou další důvody, proč si soláry konečně také pořídit?

  • Pořizovací hodnota solárních panelů se díky nárůstu produkce v poslední dekádě snížila téměř o 65 %
  • Návratnost investice už se nepočítá na desetiletí, ale na roky. 
  • Díky technologickému pokroku se záruka na výkon fotovoltaiky prodloužila na 25 let, záruka na technickou část samotnou je 12–15 let.
  • Ani po 25 letech samozřejmě panely ještě nebudou na vyhození. Zhruba dalších 10 let je můžete krásně používat, jejich výkon ovšem bude postupně klesat.

Co způsobilo rostoucí ceny energií?

I když je dnes populární tvrdit, že za enormně vysoké ceny energií může válka na Ukrajině, pravda je poněkud komplikovanější. Ony totiž ceny začaly stoupat už na podzim roku 2021. Trh se totiž začal připravovat na přechod na bezemisní zdroje a růst spotřeby s očekávaným rozvojem elektromobility. Na ceny tlačily i další faktory jako dlouhá zima, spekulace na burze s emisními povolenkami a v jakési předehře války na Ukrajině i ruské omezení dodávek plynu. Proto také následkem tlaku na ceny ještě před Putinovou agresí zkrachovala česká Bohemia Energy. Válečné šílenství pak ještě přililo oleje do ohně a ceny nejen za elektřinu a plyn, ale i za ropu, dosáhly svých historických rekordů. 

Proč dodavatelé fotovoltaiky nestíhají?

Vysoké ceny za energie se netýkají jen domácností, ale výrazně postihly i firmy. Proto i velké průmyslové podniky začaly letos masivně investovat do fotovoltaiky. Například nošovický Hyundai buduje solární elektrárnu, která ročně vyrobí energii v hodnotě 20 milionů korun a pokryje až polovinu spotřeby automobilky. To přispívá k tomu, že společnosti zabývající se instalací solárních panelů jsou přehlcené objednávkami. „Členské firmy nám hlásí, že počty poptávek vzrostly o desetinásobek a víc. Firmy nestíhají, čekací doby na elektrárny jsou v řádu několika měsíců,“ vyjádřil se na sklonku loňského roku výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář. A to bylo před válkou. Od té doby se zájem o fotovoltaiku ještě zvýšil. 

„Objednávku neodkládejte. Zájem o fotovoltaiku v stále roste a křivka zájmu bude ještě stoupat.“ 

Jak urychlit instalaci?

Po pravdě řečeno nejspolehlivějším způsobem, jak si zajistit co nejrychlejší instalaci fotovoltaické elektrárny, je objednat si ji co nejdříve. Už tak si několik měsíců počkáte, ale pořád začnete šetřit dřív, než kdybyste s objednávkou otáleli. Nelze totiž čekat, že by se na trhu v dohledné době cokoli změnilo a zájem začne klesat. Navíc zmiňovaný dlouhodobý trend klesajících cen solárních panelů nebude trvat do nekonečna. V meziročním srovnání jsou letos panely o 15–20 % dražší – prostě i zde panují neúprosné zákony nabídky a poptávky.  

Chci hned kontakt na obchodního zástupce

Na co je dobré si dát pozor?

Ať už se rozhodnete jít při výběru fotovoltaiky jakýmkoli způsobem, věnujte péči výběru vhodného partnera. Podrobný návod, jak si vybrat správnou firmu pro přechod na solární energii, najdete v našem dalším článku. Rozhodně se ale zamyslete i nad otázkami, které s vámi levné instalační firmy řešit nebudou: 

  • Jaký je plný rozsah služeb vašeho dodavatele solární elektrárny?
  • Umí vám instalační firma poradit i s papírováním a správnou kapacitou solárních panelů?
  • Zvláště v případě bytových domů je samotná elektrárna na střeše jen první krok k úsporám. Budete chtít baterii? Fyzickou nebo virtuální?
  • A spočítá vám váš dodavatel, jestli a za jak dlouho se vám baterie vyplatí?
  • K tomu, abyste vyrobenou elektřinu mohli využívat nejen ve společných prostorách, ale také v jednotlivých bytech, je třeba nahradit velké elektroměry u bytů společným odběrným místem pro celý dům. Bude to vámi vybraná realizační firma umět? 
  • U bytů je pak nutné instalovat speciální malé měřáky sloužící k rozpočítávání spotřeby podobně, jako se to děje třeba u vody.
  • A je naprosto zásadní, aby vám dodavatel vyřídil dotaci ze státního fondu Nová zelená úsporám, díky které ušetříte až 50 % z ceny za realizaci.  

Například služba Domy sobě, které se na fotovoltaiku pro SVJ a bytové domy obecně zaměřuje, má na tohle všechno speciálně vyškolené odborníky. I díky tomu, že využívá globální know-how společnosti Veolia. 

Instalací spolupráce nekončí

Ačkoliv jsou moderní solární panely v podstatě bezúdržbové, nikdy nepřistupte na to, aby vám instalační firma po ukončení zmizela z obzoru. Máte nejen záruku, ale také právo dozvídat se o všech novinkách a inovacích, které vaši fotovoltaiku třeba ještě zvýhodní. Například právě Domy sobě poskytují všem bytovým domům po instalaci fotovoltaiky technickou podporu 24/7 a informace o novinkách a  potenciálně výhodných změnách legislativy jsou samozřejmost. 

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Ozvěte se nám a my zodpovíme všechny dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a rezervujeme vám termín instalace