BLOG
1.8.2022

Fotovoltaika pomáhá řešit energetickou chudobu. Když si ji pořídíte včas

Když zadáte heslo „energetická chudoba“ do Wikipedie, ještě pořád se dozvíte, že to znamená nedostatek zdrojů k zajištění elektřiny, tepla atd. – v rozvojových zemích. Jenže letos je všechno jinak a nedostatek energií (nebo peněz na ně) zažije většina Evropy, včetně Česka. Nejlepší řešení jsou pro běžné občany dvě: razantní šetření a maximální využití fotovoltaiky.

Přehledný obsah článku:

  • Komu hrozí energetická chudoba
  • Příčiny energetické chudoby
  • A jak pomáhá fotovoltaika?
  • Kdy budou energie levnější?
  • Státní dotace na fotovoltaiku
  • Na co se používá fotovoltaika
  • Kolik ušetří solární panely
  • Jak dlouho trvá instalace fotovoltaiky?

TIP: Aby vám už nikdy neutekla žádná novinka ani šance ušetřit ještě víc, přihlaste se zadarmo a nezávazně k odběru našeho týdenního newsletteru – tady

Komu hrozí energetická chudoba?

Podle odborníků může postihnout téměř každého třetího obyvatele Česka, včetně kojenců, a to už od tohoto podzimu. Minulý týden jsme vás informovali, že senát bez připomínek schválil tzv. úsporný tarif, který domácnostem zajistí část energií za státem dotovanou cenu (podrobnosti zde). A zmiňovali jsme hlavního ekonoma Trinity Bank Lukáše Kovandu, podle kterého se energetická chudoba dotkne více než 3 milionů Čechů. 

Hlavní důvody energetické chudoby v ČR

  • Ceny energií dramaticky rostou a na podzim se čeká další zdražení.
  • Rusko stále snižuje dodávky energií do Evropy.
  • Přestože je fotovoltaika historicky nejdostupnější, využívá ji necelých 5 % domácností.
  • Alternativní zdroje obecně tvoří v energetickém mixu Česka ubohých 7 %.
  • Závislost ČR na fosilních zdrojích mírní v podstatě jen omilostněná jaderná energie (až 35 %).
  • Extrémně zdražila i veškerá doprava.
„Jedinou reálnou jistotu proti energetické chudobě u nás představuje zatím stále jedině vlastní fotovoltaická elektrárna.“ 

Jak pomůže fotovoltaika?

Ať se to komu líbí nebo ne, v české kotlině je fotovoltaika pro občany, firmy i státní instituce široko daleko nejdostupnějším zdrojem čisté energie. Který navíc přináší značnou soběstačnost. Solární elektřina je z principu závislá jen na kvalitě fotovoltaické elektrárny a na počasí. A jak často píšeme, zatímco větrné ani vodní elektrárny u nás nemají velkou budoucnost (není dost vhodných míst pro masové, natož drahé drobné využití), moderní solární panely jsou naopak i ve střední Evropě stále lepší a jistější zdroj energie. A to jak pro rodinné domy, tak pro bytové domy, ve kterých je u nás přes 2,5 milionu bytů a bydlí v nich 60 % obyvatel.

Chci víc info o fotovoltaice pro bytové domy

Co zdražuje energie – a je to tak vážné?

Důvodem zdražování energií není zdaleka jen válka na Ukrajině, ačkoli snaha zbavit se ruských zdrojů a připravit agresora o možnost vydírat Evropu situaci vyhrotila. Nicméně dalších příčin je hromada a hned tak se jich nezbavíme:

  • Evropský Green Deal tlačí na snižování emisí a odstavení nejšpinavějších zdrojů (jenže i nejlevnějších – uhlí, ropa, plyn). Česká energetika je podle některých zdrojů druhá „nejšpinavější“ v Evropě.
  • Spousta zemí se fosilních zdrojů zbavuje i proto, že stály obrovské sumy na tzv. emisních povolenkách – pokutách za neekologickou výrobu energie.
  • Vlastní zdroje ovšem často nahradila fosilní paliva z dovozu – v případě Evropy bylo jejich nejlevnějším zdrojem bohužel Rusko. 
  • Obnovitelných zdrojů v Evropě přibývá, ale v krizi nebudou stačit. Např. Německo už uznává, že odstavení „jádra“ byla chyba.
  • Napříč Evropou se šíří obava z blackoutů, které by postihly průmysl i miliony bytů a domů. Británie a Irsko se na ně ale v podstatě už připravují.

V Česku navíc krizi podpořil (a odstartoval) podzimní pád dodavatelů v čele s Bohemia Energy, kteří neustáli první prudké zdražení. 

Státní dotace na fotovoltaiku

Podpora zelené energie v Česku funguje už roky. Inovovaný systém dotací Nová zelená úsporám přinesl ještě štědřejší dotační politiku. Umožňuje subvencování pro větší spektrum fotovoltaických elektráren a díky službě Domy sobě nabízí minimálně statisícové úspory za instalaci i pro bytové domy a jejich SVJ. 

Zdroj: Domy sobě

Dlouhodobá podpora solárních panelů

Stát ale přechod na zelené zdroje hodlá podporovat ještě víc. Jak řekl například ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL), příspěvky na bydlení nebo aktuální úsporný tarif jsou nezbytné. S ohledem na napjatý rozpočet ale nejsou věčné. „Dlouhodobě jsou smysluplná hlavně opatření, která přispějí k soběstačnosti domácností a firem. Ať již lepší energetickou úsporností, nebo schopností vytvářet vlastní energii.“ Nutnost rozšířit energetické zdroje o alternativní možnosti potvrzuje i Lenka Kovačovská, ex-ředitelka Plynárenského svazu ČR: „Řešení české energetické transformace vidím v diverzifikaci zdrojů.“

Na co všechno je dobrá fotovoltaika?

Stručně řečeno na všechno, co můžete pohánět solární energií. A čím více „vlastní“ elektřinu využíváte, tím více díky fotovoltaice ušetříte. Pokud doma jenom svítíte a máte pár spotřebičů, je úspora základní. Zvýší se, když máte elektřinu i na vaření. Ještě víc ušetříte, pokud byste solární panely využívali i pro spotřebiče na ohřev teplé vody. No a takhle to jde dál. Máte elektromobil nebo alespoň elektrický skútr či koloběžku? Nabíjejte je v době, kdy nemáte doma v podstatě žádný jiný odběr, a vaše úspora se solární energií vylétne o úroveň výš. 

„Pokud ze solárních panelů nabíjíte elektroskútr nebo dokonce elektromobil, jezdíte rázem v podstatě zadarmo.“

Kolik fotovoltaika ušetří?

Přesný výpočet je vždycky trochu složitější – podle objemu vaší spotřeby, typu fotovoltaické elektrárny, zda máte záložní baterii (a jakou) atd. Ale základní parametry jsou jasné: 

  • Solární panely vám od prvního dne šetří až 35 % nákladů na elektřinu.
  • Pokud máte záložní baterii, můžete se dostat až na 50 %.
  • Státní dotace Nová zelená úsporám = až 50% úspora na realizaci v případě rodinných domů, okolo 30 % u bytových domů.
  • Průměrný bytový dům v ČR (u kterých se úspora někdy počítá lépe a přesněji) šetří díky soláru třeba 15 000 Kč měsíčně. 
  • Návratnost se s ohledem na drahé energie zkrátila už na 4–6 let.

‍Jak dlouho potrvá instalace?

Instalace samotná není žádný problém. A to ani komplexní realizace fotovoltaické elektrárny pro větší bytový dům. Protože ale zájem o solární energii stále roste, jsou instalační firmy rezervované až na několik měsíců dopředu. A týká se to bohužel i našich partnerů, kteří navíc pracují na náročnějších, dlouhodobějších zakázkách. Primární je proto neváhat a co nejdříve se nám ozvat. Čím dříve se zařadíte do řady zájemců, tím dříve bude šance realizaci spustit. Všechno okolo je standardní proces, který nám běží jako na drátkách. Od prvních výpočtů optimálního řešení, přes zařízení státní dotace až k samotné realizaci fotovoltaiky.

Pokud nevíte, jak by se na fotovoltaiku dívali vaši sousedi nebo celé vaše SVJ, dejte nám vědět. Pomůžeme vám je přemluvit. Respektive je pomocí jasných argumentů přesvědčíme, že přechod na fotovoltaiku je dnes nejlepší cesta k úspoře, ochraně životního prostředí i nezávislosti na fosilních palivech.