BLOG
7.7.2021

ÚSPORNÉ VYTÁPĚNÍ: Mají tepelná čerpadla pro bytové domy smysl?

Přemýšlíte o tom, jak ve svém bytovém domě topit úsporněji? Přijdou vám ceny dálkového vytápění moc vysoké? Dostali jste zajímavou nabídku od firmy dodávající tepelná čerpadla? Nejste si jisti, co je pro vás nejvýhodnější? Pojďme společně prozkoumat, na co si dát při výběru typu vytápění pro bytové domy pozor.

Předně je třeba si uvědomit, že teplo je zboží jako cokoliv jiného. A navíc takové, které v našich klimatických podmínkách potřebuje úplně každý, proto se vás různí dodavatelé budou snažit přesvědčit, že právě jejich řešení je to nejlepší a nejvýhodnější. Na tom není nic divného ani pohoršujícího. Vždyť i výrobci piva, aut nebo kosmetiky dělají to samé. Problém ovšem je, že vytápění je komplexní záležitost, do které se promítá celá řada různých faktorů.

Není nabídka jako nabídka

A to pak více než v jiných oborech umožňuje upravovat nabídky tak, jak se to konkrétnímu dodavateli zrovna hodí. Jde především o zamlčování určitých položek v nákladech nebo navyšování cen konkurence. Nutno říct, že se k těmto zavádějícím praktikám uchylují spíše drobní dodavatelé. Někdy bohužel až do té míry, že jsou jejich postupy srovnatelné s chováním tzv. „energetických šmejdů“, kteří obcházejí domácnosti a vnucují jim podezřele levnou energii. Nebudeme vám nalhávat, že by se vás i teplárny nesnažily všemožně přesvědčit o tom, že dálkové vytápění je to jediné, co má pro váš dům smysl. Nicméně jejich nabídka je zpravidla mnohem jednodušší. Navíc jde o velké instituce, které musely splnit přísná licenční kritéria Energetického regulačního úřadu (ERÚ). A vzhledem k tomu, že ERÚ stanovuje i maximální ceny za teplo, s nějakými excesy v komunikaci nebo zamlčováním se zde setkáváme spíše výjimečně.

Argumenty dodavatelů čerpadel

Firmy nabízející tepelná čerpadla vám budou tvrdit, že jejich zařízení je tiché a bezúdržbové. S bezhlučností mají do velké jisté pravdu, ovšem zde záleží na typu čerpadla, a u zařízení s venkovní jednotkou také na jejím umístění. Je nutné, aby dodavatelská firma měla opravdu dostatek zkušeností, protože například při nevhodném zavěšení venkovní jednotky přímo na fasádu domu, nosnou zeď... může docházet k přenosu vibrací do konstrukce domu. S bezúdržbovostí je to také malinko složitější – už jen proto, že čerpadla jsou poměrně komplikované systémy skládající se z několika částí, což logicky zvyšuje riziko poruchy a ovlivňuje to jejich životnost. Hlavně ale čerpadla vyžadují pravidelné revize, bez nichž může dojít k degradaci chladící kapaliny a ta se pak musí kompletně vyměnit. Dalším aspektem je také návratnost investice, přičemž zde je bohužel poměrně běžné, že dodavatelé nazapočítávají všechny náklady. A tak uvádějí naprosto nereálné udaje v řádech jednotek let.

Cena za teplo nebo za elektřinu?

Nejčastěji zmiňovanou výhodou je ale nižší cena za teplo. Jasně, každý přece chce platit méně. Jenže když vám někdo říká, že s čerpadlem budete mít 1 GJ tepla za bratru 300 korun, zpozorněte. S největší pravděpodobností vám totiž ukazuje jen a pouze cenu za elektřinu pro kompresor tepelného čerpadla. Skutečné náklady na teplo přitom jsou klidně i více než dvojnásobné. Do nich je totiž nutné započítat jednorázovou platbu za navýšení jističe, roční platby za jistič v řádech desetitisíců korun, a hlavně počáteční investici do celého zařízení, kde už se bavíme o milionech. Vysoké položky představují i následné odpisy zařízení a náklady na odpojení stávající výměníkové stanice nebo jiného zdroje tepla. Sem patří i nutnost odstranění potrubí v domě i před ním dle podmínek dodavatele tepla, což jsou další nemalé částky. 

Počítejte s gigajouly

Tím samozřejmě netvrdíme, že se čerpadlo nevyplatí nikdy. Ono hodně záleží na tom, kolik u vás stojí dálkové teplo. Cena se totiž liší podle lokality a za 1 GJ můžete zaplatit cokoli od 500 korun až po částky převyšující 700 Kč. Nicméně cena dálkového tepla není jediné kritérium a do hry vstupují další faktory, které se liší podle konkrétních místních podmínek. Při rozhodování, zda si tepelné čerpadlo pořídit, proto důrazně doporučujeme vše důkladně propočítat a zohlednit opravdu všechny nákladové položky. Například je potřeba vzít v potaz stáří a stav vašeho bytového domu. Podle studie vědců z ČVUT se tepelná čerpadla při rekonstrukcích starších bytovek mohou vyplatit pouze tehdy, pokud se cena tepla dodávaného teplárnou pohybuje nad relativně vysokou hranicí 700 Kč za gigajoule. Nicméně vzhledem ke vzrůstajícím cenám elektřiny lze předpokládat, že tato hranice se také bude posunovat směrem nahoru.

Argumenty tepláren

Podobné informace se pravděpodobně od své teplárny nedozvíte. Zvlášť v případě, že její cena za GJ atakuje nebo dokonce převyšuje výše zmíněnou hranici sedmi stovek. Zároveň vám ale bude argumentovat komfortem a spolehlivostí a tady je třeba dát jí za pravdu. Lidé si často neuvědomují, že přechod na lokální systém vytápění s sebou přináší i zákonné závazky a povinnosti, které doposud ležely na bedrech teplárny. Nově se tak musí starat o revize, zkoušky a odborné prohlídky, což stojí nejen čas, ale i peníze. Navíc teplárny vám dodávají teplo jako komplexní službu, jejíž součástí je nepřetržitá telefonní helpline a garance rychlé opravy při výpadku, ke kterým ale zas tak často nedochází.   

Co zvolit?

Na otázku „Má si náš bytový dům nainstalovat vlastní tepelné čerpadlo?“ tedy nelze dát jednoznačnou odpověď bez znalosti konkrétních podmínek. Jak vidíte, celá problematika je poměrně složitá, takže není v možnostech jednoho článku postihnout ji v celé šíři. Například jsme se zde téměř nevěnovali životnosti tepelných čerpadel, což je další ze zásadních faktorů ovlivňujících výslednou cenu.  Jedno však můžeme doporučit stoprocentně. Přemýšlíte-li nad změnou způsobu vytápění, rozhodně si najděte nějakého nezávislého experta nebo partnera, který vám vše vysvětlí a pomůže vám zvolit opravdu to nejvýhodnější řešení pro váš bytový dům.
Pokud o nikom takovém nevíte a nechce se vám ho hledat, můžete se obrátit na Domy sobě. Hledat úspory a radit bytovým domům je totiž nejen naše práce, ale hlavně nás to baví.