BLOG
23.8.2022

Nechcete doma 18 °C? Přejděte na fotovoltaiku a nemusíte zimu řešit

Omezování spotřeby energií je tady. Ministerstvo průmyslu a obchodu připravilo vyhlášku, podle které bude moci stát vyžadovat omezení vytápění ve státních budovách, firmách i domácnostech. Pokud je vám v obýváku 18 °C málo, potřebujete vlastní zdroj energie pro vytápění. A ideálně takový, jehož cena dnes neroste do nebes. To znamená v podstatě jediné – fotovoltaiku.

Přehledný obsah článku:

  • Budeme v zimě mrznout?
  • Proč je fotovoltaika jistota?
  • Češi prý přetápějí odjakživa
  • Průmysl bude mít přednost
  • Vlastní fotovoltaika je jistota
  • Jaké jsou výhody fotovoltaiky?
  • Můžete mít solární energii v bytě?
  • Fotovoltaika pro bytové domy

TIP: Aby vám už nikdy neutekla žádná novinka ani šance ušetřit ještě víc, přihlaste se zadarmo a nezávazně k odběru našeho týdenního newsletteru – tady

Budeme v zimě mrznout? 

Jakmile bude v zemi nedostatek paliv a bude hrozit stav nouze, omezí nová vyhláška spotřebu plynu a dalších fosilních zdrojů. Ačkoli návrh vzbudil pohoršení, jedná se o solidární opatření snažící se zajistit distribuci omezených státních zdrojů všem. Návrh má jistě slabá místa (s těmi pomůže připomínkové řízení), ale smysl dává. Jde zkrátka o to, aby se někde netopilo nadoraz, když vedle v domě budou radiátory studené. A jestliže jsou solární panely už dlouhá léta ideální způsob, si vyrábět energii levně a postupem času v podstatě zadarmo, teď už je jejich přínos naprosto zásadní. A to nejen pro přírodu, ale hlavně pro domácí kasu.

„Pokud si fotovoltaikou vyrábíte vlastní elektřinu na ohřev vody, nemusí vás trápit ani rostoucí ceny energií, ani jejich nedostatek. Teplo máte vlastní.“

TIP: Jak může fotovoltaika topit?

Jsou Češi mistři v přetápění? 

O tom, že se v Česku teplem odjakživa plýtvá a Češi mají na úřadech i doma o několik stupňů více, než je obvyklé v západních zemích, se mluví už dávno. Návrh vyhlášky tedy „české“ teploty jen staví do evropského kontextu – jak uvádí mluvčí ministerstva David Hluštík, aktuálně se ve státních institucích pohybujeme kolem 20 °C. Nejde tedy o dramatickou změnu. Problém ale čeká obyvatele domů a bytů, kteří využívají síťové dodávky tepla a jsou zvyklí na 24 i více stupňů. Bez vlastních kamen nebo solárních panelů je nejspíš skutečně čeká zásadní změna tepelného komfortu. Podívejte se na ministerský návrh doporučených teplot: 

Ministerská vyhláška navrhuje nové maximální teploty v domácnostech, firmách i státních zařízeních opravdu detailně.
Zdroj: Ministerstvo průmyslu a obchodu, detail zde.

Průmysl bude mít přednost 

Vážně bude situace tak dramatická? Kdo ví. Ale ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela v médiích uvedl, že v případě problémů s dostatkem energií bude mít v Česku přednost průmysl. Pokud by tedy omezení spotřeby dané snížením teplot a dalšími opatřeními nestačilo, budou se muset domácnosti bez fotovoltaiky nebo jiných vlastních zdrojů uskromnit. Ptáte se, jak může pár stupňů pomoci? Pro představu – už i plavecké bazény napříč republikou zvažují, že sníží teplotu vody. Areál v pražském Hloubětíně třeba dosud bazény vyhříval zhruba na 27 °C a jeho šéf Jan Pelant spočítal, že snížení o pouhý 1 °C znamená úsporu 1 milion Kč za rok. Slušné peníze vám ostatně doma ušetří také investice do nových spotřebičů. Taky si možná řeknete, že „nežerou“ o moc méně, ale po několika letech mluvíme o úsporách v řádu tisíců. Koukněte na článek, který se úsporám věnuje podrobně

Rekordní ceny, ale také úspory 

Pro Čechy je dramatický nárůst cen a nutnost šetřit o to nepříjemnější, že u nás v posledních letech spotřeba energie průběžně klesá. Můžeme mít tedy pocit, že si to „nezasloužíme“. Kombinací úspor, zateplení, ústupu těžkého průmyslu a dalších faktorů se prý spotřeba dokonce dostala na nejnižší hodnoty za posledních 50 let. Zpomalení ekonomiky kvůli covidu tento trend jenom urychlilo. Oproti zemím jako Čína, Indie nebo Brazílie, kde v posledních letech výkon průmyslu dramaticky roste a spotřeba za stejné období rostla o stovky procent, jsme tedy v mnohem lepší situaci. Nic to bohužel nemění na faktu, že letos v zimě bude energie málo. 

„Průměrný Čech spotřebuje ročně 43 000 kWh, což je pouze 1/2 spotřeby občana USA nebo 1/4 obyvatele Kataru. Zároveň jsme ovšem v roce 2021 vyrobili průměrně jen 8 000 kWh na obyvatele, takže přes 80 % spotřeby elektřiny musíme dovážet.“ 

Jak za rok zdražily různé druhy energie

Energie nezdražují stejně. Ale poptávka roste a nejdražší jsou ty nejsnadněji využitelné. Ale především – na konci jakékoli analýzy se dostanete k tomu, že alespoň nějakou jistotu poskytují jen vlastní zdroje. Tedy opět fotovoltaika, protože jakékoli další možnosti jsou buď závislé na dalším vývoji na trhu s energiemi (uhlí, dřevo apod.), těžko dostupné (domácí větrná či vodní elektrárna) nebo sci-fi (fúzní reaktor ala Star Wars na zahrádku). A jak je to s nejčastějšími zdroji?

Elektřina

Statistici uvádějí, že elektřinou topí v Česku 18,1 procenta lidí, tedy šestina všech domácností. Loňská sazba z července 2021 se dodnes zvýšila 4x a nárůst ceny elektřiny na burze je ještě vyšší (proto je jasné, že další zdražení sazeb dodavatelů nevyhnutelně přijde). Loni stála 1 MWh cca 2000 Kč, teď už se platí přes 12 000 Kč. 

Plyn

Plyn je symbolem naší závislosti na Rusku. A i ten zdražil čtyřnásobně – z nějakých cca 1200 Kč za MWh na téměř 5000 Kč. Zatímco loni přišel plyn průměrnou domácnost asi na 17 000 Kč za rok, letos zaplatí za stejné období přes 50 tisíc.

Uhlí a dřevo

Jak je patrné z toho, co jsme psali na úvodu, snaha vyhnout se omezení teploty vede i k renesanci zastaralých zdrojů tepla. Kdo může, oprášil kamna, takže se do hry v mnohem větší míře vrací i anachronické uhlí. Větší zájem zvedl cenu asi o 30 % procent u těch nejméně kvalitních druhů, v případě koksu až o 130 %. Podobná je situace se dřevem, jehož cena se meziročně zdvojnásobila na cca 1000 Kč za m3.

Topný olej a propan-butan

Menšinově zastoupené zdroje tepla jsou v kontextu ostatních komodit výrazně výhodnější. Respektive jejich cena rostla vzhledem k mnohem menšímu okruhu zájemců výrazně méně. Pro běžné využití ale vyžadují počáteční investici, která je do budoucna značně závislá na politicko-ekonomickém vývoji. 

Fotovoltaika přináší soběstačnost

Aniž bychom si přihřívali vlastní polívčičku, v aktuální situaci je fotovoltaická elektrárna nejlepší řešení. A pokud k ní budete mít i záložní baterii, tepelné čerpadlo, elektroauto či elektroskútr a další podobná zařízení, opravdu si otevřete dveře k energetické soběstačnosti, díky které vám pak politické nebo hospodářské změny životní plány nepřekazí. A díky řešením pro bytové domy, které nabízejí výhody vlastní solární energie i obyvatelům bytů, mluvíme v Česku o milionech lidí, kterým může fotovoltaika pozitivně změnit život. 

TIP: Chci rovnou vidět výhody fotovoltaiky pro bytové domy.

Jaké jsou obecně výhody solárních panelů?

  • Sníží vaši závislost na cenách elektřiny z veřejné sítě
  • Umožní vám výrobu vlastní elektřiny 
  • Zmenší vaše měsíční náklady na bydlení
  • Nabídnou vám chytrá řešení pro řízení a omezení spotřeby 
  • V případě bytových domů mluvíme o ještě větších úsporách a výhodnějších službách. 

Jak díky fotovoltaice ušetřit co nejvíc

Čím více elektřinu využíváte, tím více díky fotovoltaice ušetříte. Pokud doma jenom svítíte a máte pár spotřebičů, je úspora základní. Zvýší se, když máte elektřinu i na vaření. Ještě víc ušetříte, pokud byste solární panely využívali i pro spotřebiče na ohřev teplé vody atd. A jak píšeme, to všechno se nevztahuje jen na rodinné domy, ale i na činžáky. Fotovoltaiku totiž můžete mít, i když bydlíte v bytě. Samozřejmě, že ne za oknem, ale na společné střeše, která je k využití pro společnou fotovoltaickou elektrárnu navíc často extrémně výhodná.

‍Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Zodpovíme vám všechny dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a rezervujeme vám termín instalace. Ozvěte se nám