BLOG
7.11.2022

Polykrystalický, monokrystalický, nebo amorfní panel? Jak si vybrat fotovoltaiku

Jaké jsou druhy fotovoltaiky a jaké solární panely vybrat? Tohle budou nejspíš vaše první dotazy na cestě k energetické soběstačnosti. Popravdě, ideálně by vám měl poradit partner, kterého si vyberete pro instalaci. Vyznat se v základech fotovoltaiky se vám ale určitě bude hodit. Výběr fotovoltaických panelů totiž výrazně ovlivní efektivitu celého solárního řešení. Sepsali jsme pro vás návod.

Přehledný obsah článku:

  • Co jsou to fotovoltaické panely
  • Tři druhy fotovoltaických panelů
  • Monokrystalický panel
  • Polykrystalický panel
  • Amorfní tenkostěnný panel
  • Recyklace solárních panelů
  • Fotovoltaika pro bytové domy
  • Solární panely od služby Domy sobě

Co jsou to fotovoltaické panely

Jsou sestaveny z fotovoltaických článků, které mění sluneční elektromagnetickou energii na elektřinu. Samotnou přeměnu přitom zařizují polovodiče (křemík) nebo organické prvky. Procesu se říká fotoelektrický jev. Fotony ze slunečního záření díky tomuto jevu rozkmitávají a uvolňují elektrony ve fotovoltaických článcích, z nichž ty nejlepší aktuálně dokáží přeměnit na elektřinu přes 20 % paprsků. (Detailněji viz rozdíl monokrystalické, polykrystalické a amorfní panely.) Neustálé zvyšování účinnosti panelů je může časem přiblížit k teoretickému maximu 34 %. Kolektory jsou nejčastěji ploché nebo sestavené z vakuových trubic. Technologie je ale identická.  

TIP: Chci nabídku solárů pro bytové domy

Druhy solárních panelů 

Pokud budete studovat produkty firem, které nabízejí vybudování domácí solární elektrárny, můžete se setkat se třemi druhy fotovoltaických panelů. Jde o amorfní solární panel, monokrystalický solární panel a polykrystalický solární panel. Panely se vždy vyrábějí za použití křemíku, který umožňuje výrobu elektřiny, rozdílný je způsob jejich produkce. Zatímco monokrystalický panel se vyrábí tažením monokrystalu z taveniny, polykrystalický panel vzniká lisováním rozdrceného křemíku. Amorfní panel se vyrábí ve vakuové komoře při teplotách kolem 200 °C, a  to napařením vrstvy amorfního křemíku na skleněnou tabuli. Typy fotovoltaických panelů rozeznáte obyčejně na první pohled. Monokrystalický panel je celý černý, nebo modrý. Polykrystalický panel má na povrchu nepravidelné obrazce, které připomínají modrou oblohu. Amorfní panely se nazývají také tenkostěnné panely, mají černou barvu a střechám skutečně „sluší“. 

„V našem podnebí dávají největší smysl polykrystalické panely, které mají pro střední Evropu nejužitečnější vlastnosti.“ 

TIP: Kolik může váš dům ušetřit díky fotovoltaice

Monokrystalický panel

Výroba monokrystalického fotovoltaického panelu je dražší než v případě „polykrystalu“. Jeho účinnost je ale vyšší – to znamená, že při stejné ploše vyrobí více elektřiny. Za ideálních slunečních podmínek má tzv. monokrystal účinnost až 23 %. Název panelu pochází od jeho výroby z jednolitého kusu křemíku, typický rozměr článku je 158 na 156 milimetrů. Zároveň jsou to historicky nejstarší fotovoltaické články, tudíž jsou dosud nejrozšířenější. Postupem času je ale začínají vytlačovat polykrystalické panely. Zatímco monokrystal má nejlepší účinnost na přímém slunci, polykrystal si poradí i rozptýleným světlem a horšími světelnými podmínkami. Když si vyhledáte dvacet nejvíc oblíbených fotovoltaických panelů na světě, budou to nejspíš samé monokrystaly. Ale nenechte se tím svést. Pro naši polohu ve střední Evropě to není relevantní žebříček, protože odběr samozřejmě táhnou zejména země s převahou slunečního svitu. V našich podmínkách naopak vede polykrystal. 

Polykrystalické panely

Jak jsme říkali, polykrystalické fotovoltaické panely mají lepší výsledky, pokud je pod mrakem a za nepříznivých světelných podmínek. Jejich účinnost je odjakživa o něco menší než v případě monokrystalických panelů. Dnes už se ale díky vývoji dostávají na stejný výkon, zaostávají snad jen o dvě procenta. Intenzivní inovace nicméně přinesly i to, že původně levnější polykrystaly dnes již cenu panelů z monokrystalů v podstatě dotáhly. Při výrobě polykrystalických panelů ale nedochází tolik k plýtvání křemíkem, takže je jejich výroba o dost ekologičtější. Polykrystalické panely se totiž vyrábí ze substrátu z menších krystalů, který se slisuje do jednoho celku. Právě proto jsou na polykrystalickém panelu vidět přechody a nejsou jednolité. Díky popsaným výhodám bude ve střední a severní Evropě polykrystal nejspíš brzy dominovat.

Amorfní (tenkostěnné) panely

Jak již název napovídá, jde o fotovoltaické panely, které jsou vyhledávané pro nízkou hmotnost a také pokud jde o design. Fotovoltaika na střechu takové požadavky obyčejně splňovat nemusí, takže amorfní řešení využijete spíše pro specifické případy. Musíte také počítat s tím, že účinnost amorfních panelů je oproti monokrystalickým i polykrystalickým zhruba poloviční. Stejný objem elektřiny se tedy vyrobí na dvojnásobné ploše. Na druhou stranu se amorfní křemík v létě nepřehřívá, takže účinnost výroby se stoupající teplotou příliš neklesá. Když ale znovu připomeneme středoevropský kontext, v našich podmínkách to není úplně zásadní výhoda. U nás by se hodilo, že mají dobrou citlivost i při nižší sluneční intenzitě. Vyžadují ale opravdu výrazně větší plochu. Takže není divu, že jde o nejméně rozšířený druh panelů. U nás, i v celosvětovém měřítku. 

Šetřete s fotovoltaikou a odebírejte náš newsletter.

Recyklace solárních panelů

Pokud si fotovoltaiku pořizujete i z ekologických pohnutek, bude vás určitě zajímat možnost recyklace. Kromě křemíku, díky kterému může proběhnout fotoelektrický jev a výroba elektřiny, jsou fotovoltaické panely v drtivé většině vyráběny z hliníku, skla, které funguje jako antireflexní vrstva, plastu a z dalších kovů, například ze stříbra. Jsou tedy recyklovatelné velice dobře. Nejvíce zastoupení má hliník a sklo, které zvládáme vrátit do výrobního procesu už dávno. Jak jsme navíc psali nedávno, právě teď začínají v Polsku testovat speciální proces, který zajistí recyklaci fotovoltaiky téměř kompletně. A neměl by být ani drahý. Takže až přijde vlna výměny panelů nejstarší generace, budeme už připraveni. 

„Domy sobě zajistí všechny výhody fotovoltaiky i obyvatelům stárnoucích českých bytových domů.“ 

Fotovoltaika do bytu? Přes Domy sobě

Říkáte si, co je vám platný návod na výběr nejlepších solárních panelů, když bydlíte v bytě? Ale i obyvatelé bytů už mohou díky službám jako Domy sobě šetřit na energiích a zvyšovat svoji energetickou nezávislost. A navíc společně s celým domem, což znamená i další optimalizaci díky zapojení více domácností. Domy sobě spolupracují přímo s SVJ nebo bytovým družstvem, poradí vám optimální řešení, zařídí státní dotaci z programu Nová zelená úsporám a zprostředkují také spolehlivou a rychlou instalaci zařízení. Zkrátka fotovoltaika od A do Z pro bytové domy jejich více než 2 miliony obyvatel v České republice. 

Proč si vybrat Domy sobě?

Jedná se o speciální řešení upravené pro potřeby obyvatel bytových domů. Domy sobě nejen vyřeší kompletní instalaci a související balík papírování, ale součástí řešení na klíč je také celá řada doplňkových služeb s možností dalšího rozvoje.

  • Instalace fotovoltaiky na střechu domu. 
  • Vyřízení státní dotace až ve výši 50 % z ceny instalace.
  • Příprava na možnost akumulace energie v budoucnu.
  • Chytrá měřidla a senzory do jednotlivých domácností.
  • Analýza spotřeby a metodika jejího snížení v rámci celého domu.
  • Mobilní aplikace pro dálkové ovládání a dálkové odečty spotřeby.
  • Sloučení obyvatelů pod jeden jistič a tím výhodnější tarif pro větší odběr.
  • A především okamžitá úspora nákladů na elektřinu odebíranou z veřejné sítě ve výši až 40 %, kterou umožní využití energie vyrobené vlastní fotovoltaickou elektrárnou.

Neváhejte a ozvěte se nám co nejdříve. Kontaktujeme vaše SVJ, připravíme prezentaci pro váhavé sousedy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci. Spolehněte se.