BLOG
14.4.2022

Zelená energie 2022 a všechno, co o ní potřebujete vědět

Zjednodušeně řečeno, zelená energie je elektřina vyrobená z obnovitelných zdrojů. Celé je to samozřejmě složitější. Ale protože je zelená energie finančně i ekologicky výhodná, stojí za to udělat si malý přehled toho, jaké typy alternativních energií vlastně existují a jak je můžeme využívat.

Zelená energie je stále důležitější pojem. Ostatně nepomáhá chránit jen planetu, ale i samotné domácnosti. Respektive naše peněženky. Zajistí nám totiž alespoň částečnou energetickou soběstačnost, a tím pádem i menší závislost na stoupajících cenách energií. A stejným způsobem se na ni můžeme dívat i ve větším měřítku. 

Přehledný obsah článku:

  • Zelená energie jako zdroj nezávislosti
  • Jaké jsou tradiční zdroje energie
  • Co znamená, že je zdroj udržitelný
  • Jak funguje solární energie
  • Existuje solární řešení pro bytové domy?
  • Proč je solární energie až o 35 % výhodnější?
  • Další alternativní zdroje energie

Udržitelná energetika je stále důležitější

Aktuální dění v Evropě nejspíš změní podobu tzv. Zelené dohody (Green Deal), která zatím EU zavazuje k dosažení uhlíkové neutrality do roku 2050. Ale to neznamená, že udržitelná energetika ztratí smysl. Spíš naopak. A to právě s ohledem na dění, kvůli kterému se plán dosažení ekologických ukazatelů dohody Green Deal zpomalí. Nutnost nezávislosti na zdrojích fosilních paliv v nevyzpytatelném Rusku je naprosto zřejmá. A právě zelená energie posílí energetickou soběstačnost jednotlivých zemí, což je samo o sobě pozitivní zpráva.

Zjistěte víc: Jak získat energetickou nezávislost

Zelená energie vs. tradiční zdroje

Takzvaná fosilní paliva, tedy především ropa, zemní plyn a uhlí, se někdy označují jako tradiční zdroje energie. Spolu s jadernou energií se pak řadí mezi ty tzv. neobnovitelné. Všechny mají totiž společné to, že jednoho dne zkrátka dojdou. Zelená energie je naopak obnovitelná a udržitelná, protože nespočívá v postupném spotřebovávání zdrojů. Solární energie bude dostupná, dokud bude svítit Slunce. To sice také jednou vyhasne, ale to už budeme mít nejspíš jiné starosti, než nedostatek elektřiny. Zelená energie má ale jiné nevýhody. Tou hlavní je závislost na počasí a povětrnostních podmínkách vůbec. I to je samozřejmě řešitelné, a to různými způsoby akumulace a uchovávání vyrobené energie.

Solární energii můžete vyrábět i vy

V celém oboru zelené energie snad neexistuje aktuálnější téma, než je solární energetika. Jak naznačuje název, jejím zdrojem energie je sluneční svit. Zahrnuje celou řadu různých technologií, nejčastěji se ale v praxi setkáte s fotovoltaickými (solárními) panely. Ty obsahují takzvané fotovoltaické články, což jsou speciální diody, které absorbují energii ze slunce. Následně se v nich tvoří elektrický proud.

Zjistěte víc: Víc o solárních panelech

Fotovoltaika snadno a rychle

Právě na solární energetiku se specializuje i služba Domy sobě. Ta bytovým domům a jejich Sdružením vlastníků jednotek (SVJ) pomáhá s instalací panelů, díky kterým na elektřině uspoří až 35 %. Nezůstává ale jen u instalace. Kromě malé fotovoltaické elektrárny na střeše jsou totiž součástí balíku další řešení pro kontrolu a snížení spotřeby, chytrá měřidla a senzory, nebo speciální mobilní aplikace pro dálkové ovládání. Velkou výhodou je také sloučení jednotlivých odběratelů pod společné odběrné místo. Díky převodu na výhodnější velkoodběrový tarif je tak využití zelené energie pro celý dům ještě výhodnější.

Další typy zelené energie

S dalšími typy alternativních zdrojů energie se běžný smrtelník potká spíše na cestách než ve městě nebo dokonce ve vlastní domácnosti. Vedle solární energetiky mají ale důležitou úlohu například vodní elektrárny. V Česku vodní toky nejsou tak silné, abychom mohli využívat velké hydroelektrárny produkující energii v objemech srovnatelných s tradičními zdroji elektřiny. Ale malé hydroelektrárny tu jako doplňkový zdroj energie dlouhodobě fungují velimi spolehlivě. Na výrobě energie se v Česku podílejí ze tří procent, větrné elektrárny pak tvoří zhruba jedno procento výroby. Vítr jako obnovitelný zdroj nejvíc využívá Čína, Spojené státy a Indie. V Evropě vede Francie.

Najdeme zelenou energii pod nohama? 

Také přílivové elektrárny čerpají energii z vody, ovšem potřebují k tomu sílu oceánu. Při roztáčení turbín totiž využívají periodické opakování odlivu a přílivu. A novinkou s obrovským potenciálem je geotermální technologie, která využívá energii ze zemského jádra. Původně vznikla jako podpora jaderných reaktorů, ale optimistické předpovědi říkají, že by v řádu desítek let mohla neobnovitelné zdroje dočista nahradit.

Do doby, kdy se pro energii budeme vydávat do středu Země, doporučujeme začít na vlastní střeše. Mrkněte na náš modul Solární panely nebo se nám rovnou ozvěte. Všechno ostatní můžete nechat na nás.