BLOG
1.3.2023

7 méně známých důvodů, proč vám FVE ušetří mnohem víc, než jen výdaje za elektřinu

Že je vlastní fotovoltaická elektrárna pro bytový dům nejen zdrojem úspor, ale také cestou ke snížení ekologické zátěže pro planetu a zvýšení komfortu bydlení, to se říká často. Fotovoltaika ale přináší bytovkám, činžákům a panelákům i jejich obyvatelům také další výhody, o kterých se moc nemluví. A přitom tím výrazně zlepšují obecnou kvalitu života a vaši energetickou i ekonomickou nezávislost.

Přehledný obsah článku:

  • Fotovoltaika je tak trochu důchodové spoření
  • Solární panely vás zbaví elektrošmejdů
  • Získáte větší energetickou nezávislost
  • Návratnost investice do fotovoltaiky je unikátně rychlá
  • Solární panely vydrží desítky let
  • Baterie fotovoltaiky ukládá i během výpadku proudu
  • Solární panely zvyšují hodnotu vaší nemovitosti  
  • Proč si vybrat FVE od Domů sobě

Chci nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

1. Fotovoltaika je tak trochu důchodové spoření

I když vám může přijít, že do důchodu máte daleko, je lepší začít se na něj připravovat co nejdříve. A jednou z cest může být usilovat o nižší náklady na energie. Zatímco jejich ceny se pravděpodobně nepřestanou zvyšovat, vaše příjmy se v penzi nepochybně ztenčí. No a díky solárním panelům, si budete část elektřiny vyrábět zdarma. V důchodu lidé také tráví doma mnohem víc času přes den, takže je to vlastně ideální životní období na solární energii. Ta pochopitelně po západu slunce k dispozici není, a tak v důchodu můžete většinu energeticky náročných činností dělat ve dne a k velkým úsporám na elektřině vlastně ani nebudete potřebovat baterku. A s ní ale můžete mít elektřinu skoro úplně zadarmo.

2. Solární panely vás zbaví elektrošmejdů

Podomní prodejci „zaručeně levné“ elektřiny jsou nejen otravní, ale také nebezpeční. I zde totiž platí, že neobvykle výhodná nabídka má skryté mouchy, které je na první pohled těžké odhalit. A po podpisu smlouvy už bývá zpravidla pozdě. Když ale takový elektrošmejd uvidí na střeše vašeho bytového domu solární panely, pravděpodobně to u vás nebude ani zkoušet. Je mu jasné, že váš odběr ze sítě bude výrazně menší než obvykle, a tak se mu jako zákazníci vlastně nevyplatíte. A pokud náhodou soláry z ulice nejsou vidět, dostanete do ruky pádný argument, který rychle přesvědčí i toho nejdotěrnějšího elektrošmejda.

3. Získáte větší energetickou nezávislost

Nemůžeme házet všechny dodavatele energií do jednoho pytle. Ale najdou se takoví, kteří na vás bez váhání vytáhnou i nekalé praktiky. Stačí třeba zapomenout zaplatit jednu zálohu a už vyhrožují přerušením dodávek. Ačkoli je takové jednání protizákonné, podle Energetického regulačního úřadu se s ním loni setkalo několik desítek českých spotřebitelů. A co hůř, jejich byty nakonec dodavatel skutečně odpojil. Nejčastěji se tak zjevně stalo v úplně banálních situacích, kdy dodavatel zvýšil ceny a spotřebitel zapomněl upravit trvalý příkaz. Fotovoltaika zvýší vaši energetickou soběstačnost a razantně sníží vaši spotřebu elektřiny z veřejné sítě – a tím i vaše zálohy. Vedle běžných odběratelů budete díky solárním panelům patřit k těm, na kterých podvodníci s podobnými manýry nic moc vydělat nemohou. 

„Ceny energií se sice konečně vrací na hodnoty před krizí z podzimu roku 2022, ale návratnost investice do fotovoltaiky je i přes to stále mimořádně rychlá.“ 

4. Návratnost investice do fotovoltaiky je stále kratší

Díky překotnému technickému vývoji jsou dnešní solární panely nejen stále výkonnější, ale také se prodlužuje jejich životnost. Návratnost fotovoltaické elektrárny se tak už dávno nepočítá na desetiletí, ale na roky. Nenechte se také zmást krátkodobými výkyvy cen realizací – pokud se na ně podíváte z dlouhodobého hlediska, cena se snižuje stabilně v podstatě od začátku komerčního využívání. Dnes jsou zhruba o 70 % levnější než před 10 lety. Navíc stále platí možnost získat státní dotaci z programu Nová zelená úsporám, která vám může vrátit až 50 % z investice, kterou realizace FVE vyžaduje. A ano, nabídka dotace platí i pro bytové domy a SVJ.

5. Dlouhá životnost solárních panelů

Fotovoltaiku si nepořizujete na rok nebo dva, ale na několik desetiletí. I proto se mimochodem nevyplatí „čekat na jarní sluníčko“, jak občas někteří kritici fotovoltaiky navrhují. (Spoustu důvodů, proč vám oddalování instalace jenom žere peníze, si můžete přečíst tady.) Aktuální záruka na solární panely, které používají Domy sobě, je 25 let. To přitom neznamená, že pak budou na vyhození, ale že už výrobce negarantuje plný výkon. V tu dobu už bude ovšem vaše investice dávno splacená, takže cokoli fotovoltaika vyrobí, bude elektřina zadarmo. Pro zajímavost, když v roce 2010 vědci zjišťovali pokles výkonu u jedné z prvních evropských instalací fotovoltaiky na univerzitě v německém Oldenburgu, naměřili snížení o pouhá 4 % pod hodnotu z roku 1976 – 34 let po spuštění! Moderní panely jsou přitom mnohem kvalitnější a jejich efektivita je oproti těm ze 70. let minulého století už více než dvojnásobná.  

„Důkazem výdrže fotovoltaiky je i fakt, že ani po zhruba 30 letech od počátku jejího masového šíření ještě pořád nepřišla očekávaná vlna výměny prvních instalací. Zkrátka ještě pořád vyrábějí natolik dobře, že se nevyplatí je vyměňovat.“

6. Baterie fotovoltaiky ukládá i během výpadku proudu

Když má vaše bytovka na střeše solární elektrárnu, jste logicky mnohem méně závislí na elektřině ze sítě. Fotovoltaika je sice elektrické zařízení jako každé jiné a v aktuálně standardním zapojení v podobě pomocného zdroje energie bohužel neumí „krmit sama sebe“. Vyrábět proud jí ale nic nebrání, a proto na vás po naskočení sítě čeká v baterii elektřina, kterou vaše solární panely vygenerovaly výpadek nevýpadek. Pokud by navíc situace na energetickém trhu dospěla tak daleko, že by se z výpadků stalo pravidlo, díky fotovoltaice by u vás stačilo vyřešit pro ni alternativní zdroj, aby mohla fungovat bez ohledu na síť. Na rozdíl od domů, kde solární energii nevyužívají, byste pak nezůstali bez šťávy ani při blackoutu.

7. Solární panely zvyšují hodnotu vaší nemovitosti  

Větší hodnota vašeho bytového domu a jednotlivých bytů v něm nesouvisí jen s hodnotou investice do fotovoltaiky. Využívání solární energie totiž znamená i modernizaci bydlení a větší energetickou soběstačnost. Každý nový majitel může počítat s úsporami za elektřinu až do výše 50 % měsíčních výdajů, a to po dobu desítek let. Což už je samozřejmě zásadní provozní úspora. Pokud jde navíc o realizace přímo od Domů sobě, využívají také chytrou domovní síť Dominiq, která bydlení zpříjemní dalšími službami jako dálkové odečty, automatizace rozúčtování, možností sledovat spotřebu, nastavit si výši úspor atd. 

Proč si vybrat FVE od Domů sobě?

Primární přínos fotovoltaiky je ale samozřejmě stále v oblastech úspor a ekologie. A každý měsíc váhání nad tím, jestli si solární panely objednat, připravuje průměrný bytový dům o desítky tisíc na úsporách za elektřinu (ze zkušeností Domů sobě jde o SVJ spravující zhruba 25 bytů). Ať už se rozhodnete pro řešení na základě pravidel komunitní energetiky s úsporami až 30%, nebo výhodnější řešení od Domů sobě, což je kombinace fotovoltaiky a dalších úspor na poplatcích distributorovi díky sdružení odběrných míst (SOM) ve výši zhruba dalších 21 %, neváhejte se na nás obrátit ihned. Od toho máme poptávku na nezávaznou nabídku. 

Přehled výhod fotovoltaiky pro SVJ 

  • Okamžitá úspora až 50 % z plateb za energie
  • Státní dotace na instalaci ve výši až 50 % 
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl
  • Výrazná modernizace stárnoucích domů
  • Větší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Zodpovíme vám všechny dotazy a rezervujeme vám termín instalace. Ozvěte se nám

Nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.