BLOG
22.6.2022

Dotace na fotovoltaiku: jak je využít co nejlépe. Přehledný průvodce 2022

Zatímco ceny energií stoupají, se solárními panely a bateriovým úložištěm může v podstatě kdokoli uspořit až desetitisíce korun ročně. Dokonce, i když bydlíte v bytě. A ještě na fotovoltaiku získáte dotaci. Jak ušetřit i při samotné instalaci a na čem se naopak šetřit nevyplatí?

Co se v článku dočtete:

  • Jak fungují dotace
  • Co je to Nová zelená úsporám
  • Jaké jsou státní dotace na solár
  • Jak fungují dotace pro domácnosti
  • Kolik můžete díky dotacím ušetřit
  • Proč se investice do fotovoltaiky vyplatí
  • Na čem byste určitě šetřit neměli
  • Jak fungují Domy sobě

Fotovoltaika v Česku láme rekordy

Loni Češi instalovali solární panely na 10 tisíc střech a jen za poslední měsíce zájem o fotovoltaiku poskočil skoro pětinásobně. Majitelé rodinných domů, firmy, ale i vlastníci bytů začínají chápat, že se jim solární energie dlouhodobě vyplatí. Počáteční investici se samozřejmě nevyhnete – ale velkou část můžete pokrýt s pomocí státních dotací.

S dotacemi pomůže Nová zelená úsporám

Dotační program zaměřený na energetickou úsporu domácností funguje od roku 2014 a za tu dobu jím prošlo téměř 89 tisíc žádostí za 20 miliard korun. Od 1. října 2021 platí nové – a nutno dodat, že ještě výhodnější – podmínky programu. Podpora energetických úspor se například rozšířila na bytové domy po celé republice a dotovanou fotovoltaiku si mohou pořídit i rekreační objekty. Můžete také získat až desetitisícové bonusy, když zkombinujete víc úsporných opatření. Třeba přechod na solární energii plus zařízení na dobíjení elektroauta, zateplení nebo lepší využití dešťové vody.

Kolik peněz můžete v rámci dotace získat?

Obecně platí, že čím výkonnější fotovoltaiku a čím větší kapacitu baterie si vyberete, tím víc můžete dostat. Minimální dotace je 40 000 Kč za 2 kWp instalovaného výkonu. Včetně bateriového úložiště se ale může vaše státní podpora přehoupnout až přes 200 000 Kč, a to už je pořádná finanční injekce. Jen myslete na to, že maximální výše dotace, ať už instalujete v jakémkoli rozsahu, je 50 %. (Kromě tzv. strukturálně postižených oblastí jako jsou Karlovarský, Moravskoslezský a Ústecký region, kde je při vysokém stupni urbanizace i velké zastoupení průmyslu v restrukturalizaci a problematická zaměstnanost, takže se částka automaticky navyšuje o dalších 10 %.) Každopádně platí – pokud si o dotaci žádáte sami, určitě se podívejte na zmiňované bonusy za kombinování investic.

Jak přesně dotace pro domácnosti fungují?

Je dobré počítat s tím, že jde o takzvanou investiční dotaci. To znamená, že na začátku musíte zaplatit celou cenu instalace a dotovanou část peněz vám stát vyplatí zpětně. Žádost i všechny potřebné dokumenty můžete od loňska podávat online. Pokud se ale na administrativu necítíte, běžně vám s tím pomůže firma, která pro vás instalaci zajišťuje. A neplatí to už jen pro rodinné domy, ale i ty bytové. Právě na ně se specializuje služba Domy sobě. Na klíč zařídíme všechno od komunikace s SVJ po samotnou dotaci.

Zdroj: Domy sobě

Dotační programy pro české firmy

Pro firmy, které si chtějí pořídit fotovoltaiku, je aktuálně asi nejzajímavější dotační výzva „Přechod na čistší zdroje energie“. Je to součást Národního plánu obnovy, který má za cíl překonat krizi po pandemii covidu a zároveň český byznys digitalizovat a „ozelenit“. Firmy s její pomocí mohou získat až 35% dotaci na výstavbu fotovoltaické elektrárny a k tomu až 50% příspěvek na instalaci baterie.

Pro podnikatele by se brzy měly otevřít i dotace v rámci OP-TAK (Operačního programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost). A do třetice: program Nové obnovitelné zdroje v energetice (RES+) dotuje zelené energetické projekty až z 80 %. Platí to však jen pro právnické a fyzické osoby, které mají licenci pro podnikání v energetických odvětvích, a navíc se předregistrovaly na začátku roku 2021. Jestli jste to nestihli, budete muset počkat na vyhlášení dalšího kola.

Proč je fotovoltaika čím dál dražší?

Instalace fotovoltaiky vás může stát o 15 až 20 % víc než před rokem. Celý proces taky bude trvat nejspíš mnohem déle, protože instalační firmy jsou zavalené prací. Na cenách se podepisují zvýšená poptávka, rostoucí cena práce, ale také zdražující se materiály a problémy v dodavatelském řetězci. Ačkoli zdražují i samotné panely, nejvýrazněji stoupá cena baterií a dalších komponentů. Tím se ale nenechte odradit. Pořizovací cena fotovoltaiky je pořád až o 65 % nižší než před deseti lety, a přitom jsou technologie čím dál lepší. Takže dnes vaše investice bude mít mnohem rychlejší návratnost. Záruka na alespoň 80% výkon už u fotovoltaiky dosáhla 25 let a ještě nejméně dalších deset ji budete moci v pohodě využívat.

„Pořizovací cena fotovoltaiky je až o 65 % nižší než před deseti lety, a přitom jsou technologie čím dál lepší.“

Kolik reálně ušetříte?

Solární panely vám od prvního dne budou šetřit až 35 % nákladů na elektřinu, se záložní baterií se můžete dostat až na 50 % (u bytových domů okolo 35 %). Jak se to počítá? O tom jsme psali v minulém článku. A kdy se vám vrátí počáteční investice? Podle odborníků za 6 až 11 let, ale protože se zlepšují technologie a instaluje se čím dál víc podle individuálních potřeb, tenhle odhad klesá. Takže je možné, že se vám peníze vrátí už během pěti nebo šesti let. A u bytových domů, o které se v Domy sobě staráme, to může být ještě méně.

Modelové příklady úspory s fotovoltaikou:

Zdroj: Domy sobě

Na čem byste při instalaci šetřit neměli

Jednoznačně nešetřete na partnerovi, který pro vás bude fotovoltaiku instalovat a případně i řešit dotace. Stejně jako nemá smysl vybírat solární panely nebo baterii podle nejnižší ceny, ani instalační firmu byste neměli volit na základě toho, že je nejlevnější na trhu. Hledejte radši partnera, který je spolehlivý, má v malíku celý proces a nebojí se vás upozornit na potenciální rizika nebo nutné stavební úpravy. Protože poptávka po instalacích enormně roste, je na trhu nedostatek odborného personálu. Takže když narazíte na někoho, kdo evidentně ví, o čem mluví, chyťte ho a nepusťte.

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Ozvěte se nám a my zodpovíme všechny dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a rezervujeme vám termín instalace