BLOG
13.6.2022

Fotovoltaika může být v EU už brzy povinná. Co to udělá s cenami?

Rekordní poptávka po solárních panelech samozřejmě udržuje cenu instalací. Tak si třeba říkáte, že počkáte na lepší časy. Problém je, že ty už nejspíš nepřijdou. I když se aktuální napjatá politická a ekonomická situace uklidní, za dveřmi je další zásadní změna: povinná fotovoltaika pro všechny nové budovy v EU. Instalační firmy budou mít práci jistou.

Přehledně: Co se v článku dočtete

  • Od kdy bude fotovoltaika povinná
  • Kdo bude muset přejít na solární panely
  • Proč stoupá zájem o fotovoltaiku?
  • Výhody fotovoltaiky přehledně
  • Instalace fotovoltaiky – dostupnost
  • Jak se solárem ušetřit co nejvíc
  • Fotovoltaika pro byty

Povinná fotovoltaika změní trh

Podle návrhu Evropské komise budou muset mít na střeše solární panely všechny nově postavené veřejné a komerční budovy už v roce 2025. Tím to ale nekončí. Ta samá povinnost se má od roku 2029 vztahovat na všechny nové domy. Týkat se tedy bude jak velkých developerských projektů s tisícovkami bytů, tak každého, kdo si chce postavit rodinný domek nebo novou chalupu. To je samozřejmě skvělá zpráva pro životní prostředí, energetickou soběstačnost Evropy a v neposlední řadě i pro dodavatele solárních technologií. Horší už je, co to udělá s cenami. 

„Fotovoltaika pro nové obytné budovy bude zřejmě povinná od roku 2029.“

Proč stoupají ceny instalací?

Firmy zabývající se instalací solárních panelů jsou zhruba od poloviny roku 2021 zasypané objednávkami. Příčiny zvýšeného zájmu o fotovoltaiku dopodrobna rozebíráme v našem článku Dodavatelé fotovoltaiky jsou zasypaní objednávkami. Jde instalaci urychlit? Hlavní důvod je pochopitelně nabíledni: bezprecedentní růst cen energií během roku a doslova cenová exploze po ruské invazi na Ukrajinu. Snaha ušetřit výdaje za elektřinu a omezit závislost na nestabilním cenách energií je v tomto světle naprosto logická. A právě fotovoltaika představuje ideální řešení, jak takových úspor dosáhnout.

Výhody fotovoltaiky

Než se dostaneme k tomu, jak plán Evropské unie zamává s trhem solárních panelů, pojďme si ve stručnosti shrnout, proč začala být fotovoltaika tak žádaná: 

  • Až o 35 % nižší výdaje na elektřinu.
  • Pokles ceny solárních panelů v poslední dekádě srazil návratnost investice z desetiletí na roky.
  • Státní dotace v rámci programu Nová zelená úsporám pokryje až 50 % nákladů (u bytových domů je to o něco méně).
  • Životnost solárních panelů je minimálně 20–25 let, ale i po této době si zpravidla ponechávají 80 % účinnosti, takže nejsou na vyhození.

Dostupnost soláru a nová výstavba v ČR

Za pár let tedy instalace solárních panelů nebude věcí volby, ale povinností. Když se rozhlédnete kolem sebe, možná si říkáte, že zas tak moc stavenišť s novými domy nevidíte. Jedna věc je osobní zkušenost a druhá statistika. Podle Českého statistického úřadu bylo v roce 2021 vydáno přes 90 tisíc stavebních povolení. Z toho připadá na bytovou výstavbu 33 995, přičemž obvykle je podíl mezi rekonstrukcemi a novými domy 2:1 ve prospěch novostaveb. Suma sumárum tak bylo v ČR v roce 2021 vydáno bezmála 23 000 stavebních povolení na nové bydlení. A přestože byl rok 2021 ovlivněn pandemií a s ní souvisejícím celkovým poklesem ekonomiky, opět se potvrdil dlouhodobý trend meziročního nárůstu bytové výstavby.

Instalace fotovoltaiky bude dražší a hůře dostupná

Zatímco tedy počty nových domů a bytů v ČR meziročně rostou, firem instalujících solární panely extra nepřibývá a počítají se na desítky. Tudíž si sami můžete udělat obrázek o tom, o kolik více zakázek by v loňském roce měly, kdyby už tehdy musely mít všechny novostavby fotovoltaickou elektrárnu. Pokud tedy návrh Evropské komise skutečně projde, zájem o instalační služby se brzy zněkolikanásobí. Podle jednoduchých zákonů nabídky a poptávky si pak firmy celkem přirozeně začnou účtovat vyšší ceny. A také si budou více vybírat, komu své služby poskytnou. Logicky výhodnější pro ně budou zakázky na velkých developerských projektech.

Objednejte si solární panely co nejdříve

Samozřejmě se můžete uklidňovat, že návrh EU nakonec narazí a neprojde. Nicméně současná atmosféra tomu příliš nenasvědčuje. „Putinova válka způsobuje problémy na globálním energetickém trhu. Ukazuje, jak jsme závislí na dovážených fosilních palivech. A jak jsme zranitelní, když při jejich dovozu spoléháme na Rusko. Musíme závislost omezit tak rychle, jak to bude možné,“ říká třeba předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Co z toho plyne? Objednejte si solární panely hned teď. Už takhle budete několik měsíců čekat. 

„Už za pár týdnů budou čekací doby ještě delší a za instalaci zaplatíte zase o něco víc.“ 

Je možná fotovoltaika i pro bytové domy? 

Možná se ve světle předchozích informací divíte, že se bude povinnost solárních panelů vztahovat i na bytové domy. Znamená to, že můžete díky solární energii šetřit, i když bydlíte v bytě? Samozřejmě – jako první s takovou možností přišla služba Domy sobě, která spolupracuje se společností Veolia. Fotovoltaika pro bytové domy je dokonce pro jednotlivé uživatele ještě výhodnější. Jak je to možné?

Nadstandardní výhody fotovoltaiky pro bytové domy

  • Sloučení většího počtu jednotek pod jeden jistič obyčejně znamená i další úsporu, protože společně získáte výhodnější cenu za kWh.
  • Více domácností díky různému rytmu života zvyšuje šanci na větší odběr vlastní energie v různou denní dobu, a tím vyšší úsporu za veřejnou síť.
  • Komplexnější řešení nabízí další možnosti komunitního využívání zdrojů a jejich optimalizace.
  • Domy sobě k řešení dodávají standardně i možnost dálkových odečtů a efektivnějšího využívání energie díky mobilní aplikaci. 

Přejděte na fotovoltaiku s celým domem

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Ozvěte se nám a my zodpovíme všechny dotazy, pomůžeme vám přemluvit sousedy a rezervujeme vám termín instalace.