BLOG
15.4.2024

Nejlevnější fotovoltaika se nevyplatí. Dlouhodobě na ni budete naopak doplácet

Levná instalační firma vám nenabídne nejenom kvalitní odbornou montáž, ale ani spolehlivé komponenty. A i když je úspora jedním z hlavních důvodů pořízení fotovoltaiky, nikdy byste neměli šetřit na technologii, natož na na kvalitní realizaci. Fotovoltaika totiž nejlépe šetří dlouhodobě – klidně i přes 30 let, kdy už je počáteční ínvestice dávno splacená, takže máte elektřinu v podstatě zadarmo. To ale nejde bez odborné montáže a spolehlivých komponent.

Přehledný obsah článku:

  • Co jsou to vlastně solární panely a jak fungují
  • Jaké jsou nejlevnější solární panely?
  • Jak se u solárních panelů šetří na nesprávném místě?
  • Kolik vydrží tenčí, lehčí a levněji vyrobené solární panely? 
  • K čemu vede dramatické zlevnění solárních panelů
  • Levné solární panely = číhající problémy do budoucna
  • Jak na fotovoltaice opravdu ušetřit? Vybírejte kvalitní instalační firmy, které používají kvalitní komponenty
  • Jaké jsou hlavní problémy levných solárních panelů?
  • Proč si vybrat fotovoltaiku od Domů sobě?

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Co jsou to vlastně solární panely a jak fungují

Pro pořádek začneme úplně od začátku. Fotovoltaický nebo také solární panel je zařízení, které přeměňuje sluneční světlo (paprsky, nikoli teplo) na elektřinu. Je složený z mnoha solárních článků, které obsahují křemík zajišťující fotovoltaický efekt. Stručně řečeno, solární panely zachytávají energii ze slunce a přeměňují ji na elektřinu. Jde o stejnosměrný proud, který se prožene střídačem, takže nakonec můžete elektřinu z fotovoltaiky používat stejně, jako tu ze zásuvky. Elektřina vyrobená díky solárním panelům přispívá ke snížení spotřeby energie z fosilních zdrojů a umožní vám snížit výdaje za elektřinu až o 50 % za měsíc. Z hlediska výroby jsou pak solární panely sendvič z polovodičů, plastů, hliníku, skla a dalších materiálů. Čím levněji tyhle materiály výrobce pořídí a čím více na nich při konstrukci ušetří, tím levněji vyrábí.

„U levných solárních panelů a dalších součástí fotovoltaiky máte v podstatě jen jednu jistotu: že jsou nekvalitní, budou mít špatný výkon a náklady na ně se vám nejspíš nikdy nevrátí.“ 

Jaké jsou nejlevnější solární panely?

Nejlevnější solární panely pocházejí v drtivé většině z Číny, kde se aktuálně vyrábí až 80 % solárních panelů na světě. Příznivá cena zní samozřejmě lákavě. Problém je ovšem v tom, že se často vyrábí tak levně, jak to jen jde. Cena v březnu 2024 klesla až na 0,10 dolaru za 1 W výkonu, což je pro standardní výrobce likvidační cena. Kvalita takových panelů je navíc obyčejně zoufalá. Příliv čínských solárních panelů do Evropy proto už víc než před deseti lety vyvolal nejdřív nadšení, že bude fotovoltaika dostupnější, hned v zápětí ale obavu o domácí výrobce a především pověst solární energetiky samotné – spolehlivost byla tragická. 

Jak mohou být čínské solární panely tak levné?

Jako příklad k vysvětlení nízké ceny můžeme použít tzv. polysilikony, které jsou díky křemíku základní surovinou pro výrobu solárních panelů. Právě křemík totiž přeměňuje sluneční paprsky na elektřinu. V Číně v roce 2023 vyprodukovali polysilikonů téměř 1,5 milionu tun (o 80 % více než 2022), což také o 50 % srazilo jejich cenu. Podobné je to s dalšími materiály. Kdekoli jinde ve světě stojí téměř cokoli, co je nezbytné k výrobě solárních panelů, cca dvojnásobek nebo ještě víc než právě v Číně. Několik zemí včetně USA už proto na čínské panely uvalilo cla, protože jejich cenám nebyl domácí průmysl schopen konkurovat. Pro zajímavost, EU tlačí na zvýšení výroby panelů na 30 GW výkonu ročně. Čína podle odhadů Mezinárodní energetické agentury zvýšila mezi lety 2022 a 2023 výrobu z 504 GW na 931 GW.

Zdroj: O snížení ceny až k 10 centům za 1 W výkonu solárních panelů informovala na základě dat společnosti PV Infolink agentura Bloomberg. 

Chcete co nejlevnější panely? Rozlučte se s kvalitou. 

Jak často píšeme, cena by nikdy neměla být hlavním parametrem při výběru instalační firmy. Ale platí to i pro panely. Ovšem kvalitní dodavatel vám dodá fotovoltaickou elektrárnu na klíč a garantuje i kvalitu, spolehlivost a vzájemnou kompatibilitu komponent, které používá. Pokud po vás tedy instalační firma chce doporučení na součástí fotovoltaiky, které chcete použít, měli byste v podstatě hned zpozornět. Solidní firma dá doporučení naopak vám a nejspíš od svých osvědčených značek nebude chtít ustoupit. Například Domy sobě na sebe totiž berou nejen záruční opravy související s instalací, ale také záruční servis instalovaných komponent. Bereme zodpovědnost za to, co vám doporučujeme. Ostatně používáme jen schválené, otestované a maximálně spolehlivé produkty. Ty nejlevnější nemají obyčejně nic z toho. 

Jak se u solárních panelů šetří na nesprávném místě?

Příkladem nevhodných úspor ve výrobě solárních panelů je například sklo. Protože se panely postupem času zvětšovaly, úspora na hmotnosti se stala důležitým benefitem. Ušetřit pár kilogramů jde ale bohužel i jinak než vývojem a náročným testováním. Dříve standardní, speciálně vyrobené a mechanicky odolné tvrzené sklo s vysokou schopností průchodu světelného záření silné 3,2 mm nebo více, se tak začalo stále častěji nahrazovat výrazně levnějším a hůře vyrobeným sklem o tloušťce 2 mm. A není to problém jen čínských výrobků. Nekvalitně vyrobené součástí fotovoltaiky bohužel mohou pocházet z kterékoli země. 

„Nevěřte na výhodné úspory při instalaci nepoctivými dodavateli. Velice rychle se vám vymstí. Věřte poctivé instalační firmě, která do „své“ fotovoltaiky žádnou nekvalitní součástku nepoužije.“

Kolik vydrží tenčí, lehčí a levněji vyrobené solární panely? 

V Brazílii spustili test, který zkouší výdrž a kvalitu levně vyrobených panelů v reálném provozu. Nezdá se to, ale nemusí být žádné krupobití, aby se výdrž zařízení určených k venkovnímu použití poměrně rychle projevila – stačí vystavení povětrnosti a klasickým změnám teplot. Brazilci použili výkonné 645kWp bifaciální (oboustranné) panely s technologií half-cut, pokryté zmíněným 2mm sklem. Už úvodní fáze od května 2022 do března 2023 skončila tragicky. Pokud se vám to nechce luštit na níže uvedené fotce samotné, tady je to podstatné. 

Pár měsíců používání levné solární panely v podstatě zničilo

Panelů bylo celkem 158 a během deseti měsíců začaly vykazovat následující závady:

  • 20 panelů popraskalo na horní straně (13 %, červená),
  • 46 panelů vykazovalo praskliny zespoda (29 %, žlutá),
  • 28 panelů popraskalo z obou stran (18 %, okrová).

Po necelých 10 měsících tedy poškodily praskliny 94 panelů, což je 60 % z celé instalace! Průměrná rychlost degradace pole dosáhla 10 panelů za měsíc. Přičemž prasklina solárního panelu i v případě half-cut článků obyčejně znamená, že je na odpis. 

Zdroj: OSTI.GOV (U.S. Department of Energy, Office of Scientific and Technical Information)

K čemu vede dramatické zlevnění solárních panelů

V krátkodobém horizontu několika let, ve kterém se stále ještě pohybujeme, přineslo snížení cen fotovoltaiky i nějaké pozitivní důsledky: posílení zájmu o fotovoltaiku, prudký nárůst počtu instalací, zvětšení podílu produkce elektřiny ze solárních zdrojů v celkovém energetickém mixu. Už se ale začínají projevovat i negativa. Panely jsou tak levné, že je lidé zejména v Německu nebo Holandsku začínají používat třeba jako ploty u domů. Jejich účinnost stejně není nic moc, upevnění v úrovni země neznamená žádné náklady na instalaci a oddělovací funkci budou plnit i když přestanou fungovat. Takhle ovšem solární panely smysl nedávají. 

Levné solární panely = číhající problémy do budoucna

Kromě ekonomické výhodnosti má mít fotovoltaika zásadní význam také pro ekologii. A extrémně levné panely znamenají i nadbytek nekvalitní výroby, a tudíž nesmyslné plýtvání zdroji. Je to něco jako tzv. fast fashion. Továrny chrlí tuny a tuny nekvalitního zboží, které ve srovnání s kvalitními produkty velmi rychle končí na skládce, což je přímý protiklad původní myšlenky solární energie jako šetrného, ekologického zdroje energie. 

„Extrémně levné a nekvalitní panely jdou přímo proti primárnímu smyslu solární energie. Nešetří ani planetu, ani vaši peněženku.“ 

Podle odhadů odborníků je limitní cena ekonomicky alespoň trochu smysluplné výroby solárních panelů okolo 0,2 dolaru za 1 W výkonu. A to nemluvíme o panelech, které by byly skutečně kvalitní a splnily všechny testy – u těch je výrobní cena ještě mnohem vyšší. Aktuální cena je ale o polovinu nižší než nejnižší, ze které jde ještě profitovat, takže se odhaduje, že jde už jen o cenovou válku největších producentů panelů – ve snaze vydržet vyrábět tak dlouho pod cenou, až to konkurenci položí. A potom mít na výrobu monopol. 

Jak na fotovoltaice opravdu ušetřit? Vybírejte kvalitní instalační firmy, které používají kvalitní komponenty

Stručně řečeno, pokud chcete díky fotovoltaice ušetřit, vyhněte se jak neodborné instalaci, tak různě po internetových tržištích posháněným součástem systému. Nemluvě o tom, že právě svépomocí instalované a nekvalitní solární panely (nebo další části fotovoltaické elektrárny) způsobují trvale také největší počet požárů – psali jsme o tom zde. Na první pohled výhodná fotovoltaika totiž obyčejně znamená použití nekvalitních komponent, neodbornou nebo špatně odvedenou práci či neférovou kalkulaci s „nečekanými“ vícenáklady.

Jaké jsou hlavní problémy levných solárních panelů?

  • KRÁTKÁ ŽIVOTNOST – Nevydrží zdaleka tak dlouho, jako ověřené značky se standardní zárukou, která dnes už přesahuje 25 let. Délka produkce přitom zásadně ovlivní, kolik díky panelům ušetříte. Stejný problém s životností mají i ostatní nekvalitně vyrobené komponenty.  
  • NÍZKÁ ÚČINNOST – Mají často už jako nové nižší účinnost, která se navíc se zastaráváním dramaticky zhoršuje. Není výjimkou, když se „sendvič“ levných solárních panelů po pár letech rozpadne, ale o nějaké záruce si můžete nechat leda tak zdát. 
  • MIZIVÉ ÚSPORY – Ze všech uvedených důvodů na levných panelech na 99 % nikdy neušetříte. Respektive v okamžiku nákupu bude možná poměr cena / výkon i výrazně lepší, než u ověřených výrobců. Po 6–9 letech, což je aktuální návratnost fotovoltaiky od Domů sobě, už ale nejspíš nebude co poměřovat. Zatímco kvalitní panely už budou splacené a pojedou čistě na úsporu, ty nekvalitní už nebudou fungovat.
  • VYSOKÉ EMISE – Aktuální výroba nejlevnějších panelů už nyní několikrát převyšuje poptávku po nich. Teď se řeší nadbytečné zásoby (a snaha panely vyprodat vede k závodu ve snižování ceny), za pár let budou nekvalitní panely bohužel znečištění planety zhoršovat, místo aby ho zmenšovaly. 

Proč si vybrat fotovoltaiku od Domů sobě?

Domy sobě jsou v ČR už několik let jediná služba, která se zaměřuje výhradně na fotovoltaiku a další úsporné energetické služby pro bytové domy. Máme ověřenou sadu komponent, za které ručíme až do konce jejich záruky a které jsou spolu dokonale kompatibilní. (Pro zajímavost, jejichž detaily si můžete stáhnout zde.) Naše specializace znamená nejen schopnost dotáhnout do konce složitá administrativní jednání, ale v domluveném termínu vaši fotovoltaiku také ve 100% kvalitě odevzdat. Všechny naše předané i rozpracované realizace najdete tady – a to včetně konkrétního rozpisů nákladů, úspor, návratnosti a podílu vyjednané státní dotace z fondu Nová zelená úsporám. Každou realizaci přitom dodáváme na klíč, takže nemusíte řešit nejen administrativu, ale vůbec nic. 

Chcete solární panely instalovat i na váš bytový dům? Neváhejte a ozvěte se co nejdříve. Každý měsíc můžete za elektřinu ušetřit 15–25 000 Kč. Objednejte si nezávaznou nabídku zdarma a do 24 hodin.

Nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.