BLOG
27.11.2023

Poctivá firma na fotovoltaiku nemá důvod nic tajit. Ani svoje cenové nabídky

Na trhu fotovoltaiky se stále objevují nové nepoctivé firmy. Ale i několik z těch „ověřených“ už skončilo v insolvenci. Proto často opakujeme základní pravidla, jak se při výběru nespálit. Pokud chce totiž díky fotovoltaice šetřit bytový dům, mluvíme o počáteční investici klidně přes milion korun. Takže je jasné, že potřebujete vědět, komu věřit. Pomohou vám v tom doporučení odborných sdružení, přehled realizací dané firmy, ale rozhodně také smlouva. Máte pocit, že z ní plyne víc nároků na vás než na dodavatele? Pak je někde problém.

Přehledný obsah článku:

  • S upřímností nejdál dojdeš. I v případě fotovoltaiky
  • Co vám pomůže zjistit výběrové řízení?
  • Dostali jste „unikátní cenu“ a máte ji držet v tajnosti?
  • Jak udělat nejjednodušší výběrové řízení na fotovoltaiku
  • Doporučení profesních organizací
  • Férové smluvní podmínky
  • Reference a realizace fotovoltaiky pro bytové domy
  • Proč si na fotovoltaiku vybrat Domy sobě

TIP: Objednejte si nezávaznou nabídku FVE zdarma a do 24 hodin

S upřímností nejdál dojdeš. I v případě fotovoltaiky

Realizace fotovoltaické elektrárny pro SVJ nebo bytové družstvo může být projekt klidně i na rok. Dodavatel, který má se solární energetikou pro bytové domy zkušenosti, od vás sice bude potřebovat relativně malou součinnost, přesto ale určitě nechcete svěřit statisíce korun firmě, která má problém s komunikací, nebo dokonce mlží a dělá se svou prací tajnosti. Proto je na začátek úplně standardní, pokud se na tak zásadní zakázku rozhodnete udělat alespoň základní výběrové řízení.

Co vám pomůže zjistit výběrové řízení?

  • Důvěryhodnost jednotlivých firem
  • Zkušenosti s fotovoltaikou pro bytové domy
  • Jaké má firma relevantní reference a realizace
  • Kvalitu ukázkové smluvní dokumentace 
  • Cenovou politiku – zda bude ve smlouvě pevná cena, jak vysoká je záloha a kdy ji firma požaduje a v neposlední řadě pravidla pro účtování vícepráci či vícenákladů

Dostali jste „unikátní cenu“ a máte ji držet v tajnosti?

Během jednotlivých kroků si také rychle ověříte transparentnost fotovoltaických firem, které vás zaujaly nebo jste ně dostali doporučení. Otevřená a důvěryhodná komunikace je ostatně pro tak nákladný a dlouhodobý projekt zásadní. Rozhodně je chyba nechat se nalákat jen na nízkou cenu. To je nejrychlejší cesta ke zklamání. Zejména, pokud se vás firma snaží přesvědčit, že právě vám nabízí nějaké speciální podmínky, a proto jejich nabídku v žádném případě nemáte nikde ověřovat, natož sdílet. A už vůbec ne s konkurencí. Někdy dokonce tvrdí, že v takovém případě o tyto „skvělé finanční podmínky“ přijdete. Na nic takového nevěřte. Předběžné cenové nabídky na fotovoltaiku nejsou závazné a není žádný důvod, aby byly tajné. 

„Pokud má nějaká fotovoltaická firma unikátně výhodné podmínky, tak si to dá do reklamy a nebude to tajit. Jinými slovy, když po vás někde chtějí, abyste o něčem mlčeli, je to maximálně podezřelé.“

 Jak udělat nejjednodušší výběrové řízení na fotovoltaiku

Poptat vícero firem je i v případě fotovoltaické elektrárny pro SVJ nebo bytové družstvo osvědčený a úplně nejzákladnější způsob, jak potenciální dodavatele prověřit. A i když nekoukáte jenom na co nejnižší cenu, jak doporučujeme výše, samozřejmě nechcete ani vyhazovat peníze z okna. Ideální výsledek výběrka je najít spolehlivou firmu, od které navíc dostanete maximum služeb za rozumnou cenu. A samozřejmě vám nemůže nikdo bránit mezi sebou jednotlivé nabídky libovolně porovnávat. Znáte to z e-shopů: „Našli jste lepší nabídku? Dejte nám vědět a my ji dorovnáme!“ Nic takového rozhodně neslibujeme, ale určitě vám poradíme, která z nabídek stojí za zvážení. Zda je za podobné peníze fotovoltaika vůbec realistická nebo jestli byste za podobné peníze nemohli získat mnohem víc a s větší jistotou kvality. Ale zpátky k tomu, na co se zaměřit ve výběrku na fotovoltaiku pro bytový dům.

Doporučení profesních organizací

Na českém trhu je několik nezávislých sdružení odborníků na solární energii a fotovoltaiku. A minimálně dvě z nich mají seznam doporučených firem přímo na webu. 

  • Unie komunitní energetiky (UKEN) – na stránkách tohoto sdružení navíc najdete ke stažení i přehlednou PDF příručku Jak na společnou fotovoltaiku v bytových domech, na které navíc spolupracovaly i Domy sobě – respektive naši odborníci na praktickou stránku realizací. 
  • Solární asociace – sdružení odborníků na fotovoltaiku, kteří dokonce vypracovali tzv. Kodex poctivého dodavatele fotovoltaiky (ke stažení zde). Kodex obsahuje 28 pravidel, která musí dodržovat každá z firem, které tento „etalon kvality“ podepíší. Doporučuje vám někdo společnost, která kodex nepodepsala? Je to na vás, ale my spolupráci nedoporučujeme. Za Domy sobě jsme kodex nejen podepsali, ale podporujeme i jeho povinné zavedení.

Férové smluvní podmínky

Podrobný článek o správném nastavení smlouvy jsme psali nedávno. Najdete ho snadno tady. Základní věci ale shrneme rovnou. Domy sobě například ve smlouvě uvádějí pevnou cenu, která obsahuje kompletní zakázku od administrativy až po kompletně předanou a funkční fotovoltaickou elektrárnu. Záloha je stanovena na maximálně 60 % finální ceny a vícenáklady nesmí bez odsouhlasení všemi stranami překročit 10 % smluvní ceny.

Je snadné, abyste od jiné firmy dostali nižší cenu. Ta ale rozhodně nebude také lepší, protože bude obsahovat mnohem méně služeb, bez kterých by podle našich měřítek zakázka nemohla být považována za férovou a kompletní. Detailní článek o zálohách a dalších finančních náležitostech jsme publikovali nedávno tady

Reference a realizace fotovoltaiky pro bytové domy

Realizace fotovoltaické elektrárny je úplně jiná disciplína, než instalovat pár solárních panelů na střechu rodinného domu. Jak už jsme psali mockrát, nejde jen o velikost, výkon a podobně. Zásadní rozdíl je v úvodní administrativě, o které běžná instalační firma zaměřená na jednotlivé soukromé domy nejspíš nikdy neslyšela, i když je v oboru třeba 10 let. Náš seznam kroků, kterými je nutné postupně projít, má přes padesát položek.

A všechna povolení a souhlasy, bez kterých se SVJ při přechodu na fotovoltaiku neobejde, jsou na samostatný článek (už jsme ho mimochodem také napsali a najdete ho tady). Ověřit si tedy zkušenosti té které firmy s fotovoltaikou pro bytové domy je extrémně důležité. Domy sobě jsou mimochodem v ČR jediná firma, která se výhradně na fotovoltaiku pro bytovky, činžáky a paneláky specializuje. Podívejte se ostatně na naše reference. Pracujeme po celé republice a co slíbíme, to dodáme.   

„U dodavatele fotovoltaiky pro bytový dům nekoukejte na počet let na trhu ani počet realizací. Nejdůležitější je know-how v segmentu SVJ. Nikdo nezkušený vás zákonnou administrativou neprovede.“

Proč si na fotovoltaiku vybrat Domy sobě

Naše specializace znamená nejen unikátní zkušenosti, ale také spolehlivost. Cokoli řeší bytové domy ohledně fotovoltaiky dnes, je jen zlomek problémů, se kterými si odborníci Domů sobě museli poradit už mnohokrát. A navíc v době, kdy jsme si o nějaké sdílené energetice a jejích alespoň prvních legislativních pravidlech mohli nechat jen zdát. Váš bytový dům díky FVE ušetří každý měsíc až 50 % nákladů na elektřinu. Přepočteno na peníze, podle počtu bytů je to každý měsíc zhruba 12 000 až 20 000 korun. A vzhledem k tomu, že máte veškeré vyřizování zajištěné v ceně, není jediný důvod nad fotovoltaikou váhat a nechat si peníze za úspory utíkat. 

TIP: Objednejte si předběžnou nabídku zdarma. Minimálně proto, abyste měli srovnání.