BLOG
2.1.2023

Ušetřit díky solárním panelům bude pro bytové domy v roce 2023 jednodušší

Energetický regulační úřad (ERÚ) schválil nové znění vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, která od 1. 1. výrazně usnadňuje sdílení elektřiny vyrobené fotovoltaikou v rámci SVJ bytových domů. Už nebude potřebný souhlas všech majitelů bytů a nebude nutné řešit převod pod sdružené odběrné místo (SOM), aby vlastní elektřinu mohly využívat i jednotlivé byty. Původní řešení pomocí SOM ovšem zůstává i nadále nejúspornější.

Přehledný obsah článku:

  • Co dosud omezovalo rozvoj fotovoltaiky pro SVJ
  • Změny FVE pro bytové domy v roce 2023
  • Proč se vyplatí mít k solární energii tzv. výrobní EAN
  • Jaká varianta fotovoltaiky je pro SVJ nejvýhodnější? 
  • Varianty výše úspor na elektřině
  • Výhody fotovoltaiky pro bytové domy
  • Nezávazná poptávky fotovoltaiky 

O změnách vím, chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Co dosud bránilo rozvoji fotovoltaiky pro bytové domy

Novela vyhlášky odstraňuje největší problém, který dosud instalaci a využívání fotovoltaiky v bytových domech komplikoval. Levně vyrobenou vlastní energii z alternativního zdroje (což v Česku v podstatě ve 100 % případů znamená fotovoltaickou elektrárnu) bylo totiž možné primárně využívat pouze ve společných prostorách. Přejít na solární energii tak milionům obyvatel ČR, kteří bydlí v bytovkách, činžácích nebo panelových domech, umožňoval jen převod pod sdružené odběrné místo (SOM).

Typickým příkladem služby, která je schopna tuto administrativně složitější variantu zařídit, jsou Domy sobě. Instalaci fotovoltaiky pro bytové domy zařizují od A do Z, včetně získání až 50% státní dotace na instalaci z fondu Nová zelená úsporám. Převod pod SOM ovšem znamenal nutný souhlas všech majitelů bytů, kteří v domě ovšem často ani nebydlí, byty pronajímají nebo je mají jako investici a nechávají neobydlené.

„Novela je naším příspěvkem ke komunitní energetice. Otevírá možnosti k většímu využití fotovoltaiky i pro stavební bytová družstva či SVJ,“ říká Stanislav Trávníček, předseda Rady ERÚ.

Změny fotovoltaiky pro bytové domy 2023 přehledně

Co byl hlavní problém? Do schválení aktuální novely vyhlášky č. 408/2015 Sb. žádný předpis neumožňoval sdílení vlastní fotovoltaické energie bytového domu v domácnostech. Šlo to pouze v případě sloučení všech bytů pod SOM. To se teď mění, společně s dalšími pravidly:

  • Levnou elektřinu z vlastní fotovoltaické elektrárny bytového domu mohou využívat i domácnosti, které chtějí mít nadále vlastní smlouvu s vlastním dodavatelem elektřiny.
  • Pro SVJ a bytová družstva to znamená zásadní zjednodušení, protože pokud není nezbytný převod pod sdružené odběrné místo, k instalaci fotovoltaiky nepotřebují ani souhlas všech majitelů bytů. 
  • Novela zavádí tzv. „vůdčí odběrné místo“ bytového domu. Vedle něj si ale jednotlivé domácnosti mohou ponechat vlastní „přidružená odběrná místa“. Mohou se nezávisle rozhodnout, zda budou odebírat energii z fotovoltaiky, jakého budou mít svého dodavatele elektřiny apod.  
  • Majitele bytů, kteří o úspory ani energetickou soběstačnost díky solárním panelům nestojí, nemusí fotovoltaika v domě vůbec zajímat. Instalace na střeše bytového domu a ve společných prostorách se jejich bytové jednotky nedotkne. 
  • Jednodušší a výhodnější bude i odprodej přebytků z fotovoltaické elektrárny. Novela zavádí povinnost provozovatele distribuční sítě přidělovat tzv. výrobní EAN i majitelům zdrojů, kteří nemají licenci na výrobu elektřiny do 50 kW. Nově se tak vyplatí zvážit i možnost využít velké střechy bytových domů pro cílenou výrobu energie na prodej.  

Chci vidět všechny výhody fotovoltaiky pro bytové domy.

K čemu je majitelům fotovoltaiky výrobní EAN?

EAN je osmnáctimístný číselný kód odběrného místa, který tedy slouží k unikátní identifikaci v rámci veřejné rozvodné sítě elektřiny.

  • Spotřební EAN je určený pro odběr elektřiny z distribuční sítě. Má ho každý odběratel a pokud chce prodávat přebytky vlastní elektřiny z fotovoltaiky, je vázaný výkupními cenami svého dodavatele.  
  • Výrobní EAN ovšem umožňuje vybrat si, komu přebytky prodáváte. Úplně nezávisle na tom, od koho elektřinu odebíráte. Máte tak šanci využívat aktuálních zdražení (tzv. spotové ceny), měnit odběratele podle toho, který vám nabízí nejlepší podmínky atd. Díky tomu může SVJ získat mnohem vyšší výnosy z prodeje přebytečné elektřiny.

Proč zůstává sdružené odběrné místo pro bytové domy stále nejvýhodnější?

Finální výšku měsíčních plateb za elektřinu neovlivňuje jen cena elektřiny samotné. Připočíst je potřeba i různé poplatky, které s jejím odběrem souvisí – primárně cenu za jistič (garantovaný rezervovaný příjem) a fixní cenu za odběrné místo (bez ohledu na spotřebu). V souvislosti se zastropováním cen energií sice vláda omezila i tyto platby, ale stejně mluvíme o výdajích v řádu nižších tisíců za rok na jednu domácnost. Pokud je v domě 25 bytů, posílají tak dodavateli každý rok souhrnně desítky tisíc jen za to, že mohou odebírat elektřinu. Pokud ovšem přejdou na sdružené odběrné místo, každý byt těch několik tisíc ročně ušetří. 

„Novela výrazně usnadňuje instalaci fotovoltaiky pro bytové domy. Největší úspory ovšem stále získáte, pokud se majitelé bytů dohodnou na sdruženém odběrném místě.“ 

Jaké úspory může fotovoltaika přinést SVJ od roku 2023? 

Pro názornost jsme možná řešení úspory na elektřině v bytových domech zpracovali do přehledného grafu. Jasně vidíte rozdělení na cenu za jističe a odběrná místa, cenu za elektřinu samotnou i další související poplatky. Co tedy jednotlivé sloupce ukazují? Zprava doleva:

  • cena včetně poplatků a kompletní dodávky elektřiny ze sítě,
  • cena při sloučení pod SOM, i když si nepořídíte fotovoltaiku,
  • cena s fotovoltaikou, ale bez využití SOM,
  • cena díky úsporám z fotovoltaiky i sloučení pod SOM.
Výpočet možných úspor od 1. 1. 2023 díky SOM a fotovoltaice pro bytový dům s 25 bytovými jednotkami při zastropování cen energie. Zdroj: Domysobe.cz

Co přesně jsou výhody fotovoltaiky pro bytové domy? 

Obecně tedy platí, že v roce 2023 je pořízení fotovoltaické elektrárny a související výrazná úspora na platbách za elektřinu i pro bytové domy a SVJ výrazně jednodušší. Takže pokud jste čekali na administrativně vstřícnější legislativu, váš čas přišel. Na druhou stranu, když se v domě dokážete domluvit, i nadále je nejúspornější variantou sloučení všech bytových jednotek pod sdružené odběrné místo. Následující výhody si každopádně užijete tak či tak:

  • Okamžitá úspora až 50 % z plateb za energie
  • Státní dotace na instalaci ve výši až 50 % 
  • Překlenutí výpadků sítě díky záložní baterii
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl
  • Doplňkové služby (např. ovládání přes mobilní aplikaci)
  • Výrazná modernizace stárnoucích domů
  • Větší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Zodpovíme vám všechny dotazy, vysvětlíme výhody váhavým sousedům a rezervujeme vám termín instalace. Ozvěte se nám

Nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.