BLOG
26.9.2022

Ministerská kalkulačka úspor je fajn, ale šetření s fotovoltaikou je jistější

Ministerstvo průmyslu a obchodu spustilo nový web, kde najdete kromě aktuální energetické situace a detailů o úsporném tarifu i kalkulačku úspor. „Ukáže orientační výši státního příspěvku na rok 2022 i 2023,“ říká ministr Síkela. Kromě vládní dotace umí počítat také s odpuštěnými poplatky, když máte fotovoltaiku nebo jiný zelený zdroj. Pojďme si tedy projít, který zdroj úspor se vyplatí víc.

Přehledný obsah článku:

  • Proč vláda doporučuje fotovoltaiku
  • Kolik vám uspoří slavný úsporný tarif
  • Budou mít bytové domy nějaké výhody?
  • Jak uspořit co nejvíc?
  • Výhody fotovoltaiky v domě i v bytě
  • Od jaké spotřeby se vyplatí solární panely?
  • Proč přejít na fotovoltaiku
  • Solární energy pro bytové domy

TIP: Odebírejte náš newsletter a neuteče vám žádná novinka. Ani šance ušetřit díky fotovoltaice co nejvíc.

Fotovoltaika je úsporný tip č. 1

Právě kalkulačka je na novém webu Energiezamene.cz nejzajímavější. „Stačí vybrat distribuční sazbu elektřiny, zadat spotřebu elektřiny nebo plynu podle posledního vyúčtování a způsob vytápění,“ uvádí ministr průmyslu a obchodu. Důležité jsou na webu ale také tipy na to, jak během blížících se chladných měsíců šetřit energiemi z omezených státních zdrojů. Fotovoltaická elektrárna (ideálně se záložní baterií), která znamená vlastní energii, je samozřejmě tip číslo jedna. 

  1. Zvyšuje vaši energetickou soběstačnost
  2. Vaše platby za elektřinu sníží až o 35 %
  3. Navíc s ní teď ušetříte každý měsíc díky odpočtu poplatků 

Kolik uspoří slavný úsporný tarif

O úsporném tarifu jsme psali poprvé už v červenci. (Na článek se můžete podívat tady.) A na našem odhadu, že spoléhat se na vlastní solární panely bude jistě výhodnější, nemusíme měnit ani čárku. Ceny totiž podle očekávání mezitím vylétly natolik, že státní dotace pokryje jenom zlomek vyšších nákladů na energie. Zato vlastní elektřina ze solárů je na cenách nezávislá. Jak to se státní podporou bude? 

  • V říjnu 2022 dostane od státu každá domácnost odebírající elektřinu jednorázový příspěvek 2 000 nebo 3 500 Kč (podle svého tarifu).
  • Když zároveň využívá některý z podporovaných typů energie, ušetří měsíčně za poplatky – za každou MWh odebranou od 1. 10. 2022 do 31. 12. 2023 zaplatí asi o 599 Kč méně. 

No, a to je celé. Na víc momentálně vládou uvolněné peníze nestačí. Další vlna „dotací“ díky úspornému tarifu pro domácnosti přijde možná v únoru. Pokud máte pocit, že zrovna svému dodavateli platíte zbytečně moc, můžete ho samozřejmě i v současné situaci změnit. Než se ale k něčemu takovému rozhodnete, určitě si nejdříve přečtěte článek, který aktuální podmínky (a hlavně rizika) změny podrobně rozebírá. Najdete ho zde.  

Budou mít bytové domy nějaké výhody?

Bydlíte v bytě, máte se sousedy společné vytápění, rozpočet vašeho domu řeší SVJ a podobně? Pak je to ještě složitější, respektive pravidla jsou zase o něco komplikovanější. Na státní příspěvek mají nárok bytové domy s odběrem elektřiny nebo plynu pro celý obytný dům, které současně poskytují také ohřev vody v centrálním (el. nebo plynovém) kotli. Smlouvu přitom s dodavatelem mívají obyčejně SVJ nebo bytová družstva, takže slevu získá přímo společná pokladna. 

„Státní příspěvek na energie pro sdružení vlastníků či družstva je komplikovanější.“

Můžu jako majitel bytu ovlivnit společnou úsporu?

Popravdě, můžete šetřit jako diví, a stejně se podílíte na útratě dalších, kteří třeba energie až tak moc moc neřeší. Zákon sice mluví o tom, že družstva musí příspěvek „zohlednit až na úroveň uživatelů bytů,“ ale kromě toho, že by se měly peníze objevit ve vyúčtování jako tzv. mimořádná záloha na služby, to dále nespecifikuje. Jednotliví obyvatelé bytů tudíž nejspíš výši svého podílu moc neovlivní, i kdyby topení zavřeli a doma chodili ve dvou svetrech. O výhodách pro bytové domy se tedy v případě státní podpory určitě moc mluvit nedá.  

Šetřit nebo přejít na solární panely?

Rozhodně nechceme říkat, že šetřit nemá cenu. Naopak. Pomůže to nejenom každé jedné domácnosti (minimálně v tom, že se konečně naučíme nepřetápět), ale zafungovat by měla i vzájemná solidarita - společné úspory se do rodinného rozpočtu mohou propsat víc, než když šetříte sami za sebe. Ale spolehnout se na to úplně nemůžete. 

„Sdílet úsporný styl života je těžké. Zato spravedlivou distribuci energie z fotovoltaiky v domě hlídá aplikace. Fotovoltaika od Domů sobě navíc zahrnuje i smart měření odběru, další možnosti optimalizace atd.“

Zkrátka investovat peníze do zateplení domu je pořád základ. Ale co dál? Lépe než motivační citáty na chodbách pomohou snížit spotřebu moderní technologie, měřiče v jednotlivých bytech, kontrola spotřeby na dálku apod. Prvky, které jako součást fotovoltaického balíčku pro činžovní domy dodává služba Domy sobě, podporovaná ekologicky silně zaměřenou společností Veolia. 

Od jaké spotřeby se fotovoltaika vyplatí?

U bytových domů to v podstatě nemusíte řešit – vyplatí se vám kdykoli. Spotřeba desítek domácností bohatě vyváží náklady na instalaci. Nemluvě o tom, že i když je státní podpora fotovoltaiky pro bytové domy zase o něco méně výhodná než pro rodinné domy, dotace z programu Nová zelená úsporám může v součtu dosáhnout i výše v řádu milionů. Více domácností také vyrobenou energii odebírá užitečnějším způsobem, než rodinný dům s jednou rodinou. V činžáku se pořád něco děje, takže už řešení bez akumulačních baterií má dostatečný přínos kdykoli během dne. A rozhodně platí, že od prvního dne, kdy fotovoltaiku používáte, si můžete z celkové faktury škrtnout zhruba 35 % nákladů za elektřinu. 

Příklad úspory na instalaci fotovoltaiky pro bytový dům s 50 byty. Zdroj: Domysobe.cz
Příklad úspory bytového domu díky státní dotaci Nová zelená úsporám. Zdroj: Domysobe.cz

Proč si pořídit fotovoltaiku?

S fotovoltaikou primárně získáte vlastní elektrárnu na střeše, což bude pro celý váš bytový dům znamenat nárůst energetické soběstačnosti. To neděláte jen kvůli nezávislosti na ruských fosilních palivech, ale i proto, abyste snížili odběr předražených energií ze státních zdrojů. Dál budete bez omezení využívat výhody různých „úsporných tarifů“, ale nebude záviset jen na nich, kolik ušetříte. Už letos v zimě vám část úspor může přinést právě fotovoltaika. A i když státu dojdou peníze na umělé snižování cen energií, vaše solární panely budou pořád vyrábět. A to za víceméně nulové náklady – jakmile totiž investujete do instalace, 10 let až 20 let nebudete muset kromě standardní údržby řešit vcelku nic. Návratnost se navíc zkrátila na pár let, takže vás čekají roky a roky elektřiny zadarmo. 

„Řešení od Domů sobě je win-win. Fotovoltaika i snížení spotřeby současně.“

Jaké další výhody mají služby od Domů sobě?

  • Řešení pro kontrolu a snížení spotřeby
  • Chytrá měřidla a senzory do jednotlivých domácností
  • Speciální mobilní aplikace pro dálkové ovládání
  • Sloučení odběratelů pod společné odběrné místo
  • Výhodnější tarif odrážející vyšší společnou spotřebu
  • Ekologičtější řešení spotřeby energie

A v neposlední řadě zmiňovaná až 50% úspora díky dotaci Nová zelená úsporám, kterou za vás Domy sobě zařídí. Stejně jako ostatní papírování.

‍Takže neváhejte, nespoléhejte, že energie brzy zase nějak zázračně zlevní, a ozvěte se nám co nejdříve. Kontaktujeme vaše SVJ, pomůžeme přemluvit sousedy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci.