BLOG
13.1.2023

Nečekejte na komunitní energetiku. Hlavní výhody solárních panelů můžete mít už teď

Fotovoltaika sdílená mezi obyvateli domů, čtvrtí nebo dokonce měst, to je jedna z vizí už dlouho plánovaného zákona o komunitní energetice. Kdy ovšem novela projde, je stále ve hvězdách. Pokud vás ovšem zajímají hlavně úspory, není na co čekat. Z hlediska snížení výdajů za elektřinu už dnes z fotovoltaiky vytěžíte maximum a očekávaná novela na tom nic nezmění. Čím dříve si fotovoltaiku pro váš bytový dům objednáte, tím dříve začnete šetřit.

Přehledný obsah článku:

  • Proč nečekat na komunitní energetiku 
  • Kde se zaseklo schválení komunitní energetiky?
  • Co pomohlo zjednodušit fotovoltaiku pro SVJ
  • Novela o výstavbě obnovitelných zdrojů energie
  • Novela o Pravidlech trhu s elektřinou
  • Konkrétní změny ve fotovoltaice 2023
  • Neodkládejte instalaci FVE, přicházíte o peníze
  • Konkrétní výhody solární energie pro SVJ 

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky pro SVJ

Proč nečekat na komunitní energetiku

V médiích se pravidelně dočtete, jak zásadní změny ve fotovoltaice pro bytové domy přinese legislativní ukotvení tzv. komunitní energetiky. Nejčastěji se o novele píše s tím, že poslanci její schválení opět odsunuli. Vzniká tím dojem, že pokud bydlíte v některém z více než 200 000 českých činžáků, bytovek nebo panelových domů, nemáte na fotovoltaiku šanci. Je to nesmysl.

Bytová družstva i SVJ mohou solární energii výhodně používat už dávno. Tzv. komunitní ekonomika je pouze zákonný rámec, který sdílení udržitelných energií dodá samostatnou legislativu a zjednoduší administrativu. Ano, zatím není možné sdílet energii z fotovoltaiky ve větších obytných celcích, o obcích nebo městech nemluvě. Ale to je vzhledem ke stále ještě velmi nízkému počtu fotovoltaických elektráren v ČR ten poslední problém. 

„Instalace fotovoltaiky pro bytové domy, čerpání až 50% státní dotace, to všechno už je možné. A dokonce s maximální úsporou, kterou novela o komunitní energetice nijak nezvýší. Není na co čekat.“

Kde se zasekla slibovaná komunitní novela?

Když už o tom mluvíme – naposledy se schválení komunitní legislativy zdrželo na konci minulého roku. Ministerstvo průmyslu a obchodu mělo prý obavy, jestli naše veřejná síť zvládne rapidní nárůst počtu dodavatelů energie z fotovoltaických, větrných nebo malých vodních elektráren. Žádný takový zdroj se totiž bez napojení do klasické sítě neobejde. Finální termín pro připomínkování novely byl každopádně na konci roku 2022. Takže pokud se schválení nezasekne u vlády ani v Parlamentu, letos začne platit. Jak ale tušíme, v oblasti fotovoltaiky pro SVJ a bytové domy žádnou velkou změnu nepřinese. Podrobněji jsme o tom psali loni na podzim. Mj. o tom, že i odborná konference o solární energii jako nejúspornější využití solární energie pro SVJ označila řešení Domů sobě. Článek najdete zde.  

Zajímá mě maximální úspora pomocí fotovoltaiky a SOM

Co fotovoltaice pro SVJ v roce 2023 skutečně pomohlo?

Novela o výstavbě obnovitelných zdrojů energie

Minulý týden senát schválil novelizaci, která může opravdu nastartovat rozsáhlý rozvoj solární i větrné energetiky v Česku. Novela zákona nazývaná Lex OZE 1 přináší zásadní změny:  

  • Usnadní výstavbu obnovitelných zdrojů energie, protože zvyšuje limit pro nutnost získání stavebního povolení a licence od Energetického úřadu na 50 kW. To zjednoduší instalaci bytovým domům i tisícům firem, kterým limit 10 kW nestačil. 
  • Udržitelné zdroje energie o výkonu nad 1 MW novela zařadila mezi stavby veřejného zájmu, což zásadně podpoří výstavbu velkých zemních fotovoltaických elektráren. 

„Zejména zařazení velkých instalací mezi stavby veřejného zájmu dává Česku klíčový nástroj pro ukončení závislosti na ruském fosilním plynu,“ komentoval výsledky hlasování Senátu programový ředitel Svazu moderní energetiky Martin Sedlák. Výkonný ředitel Solární asociace Jan Krčmář k tomu dodává: „Loni Česko postavilo 289 MWp solárních elektráren, což je sice výrazně víc, než v roce 2021, na obyvatele ale stále skoro 5x méně než v Polsku či Rakousku.“

Novela o Pravidlech trhu s elektřinou

O další zásadní právní změně, která pořízení fotovoltaiky pro bytové domy zjednodušila, jsme psali na začátku roku. Jedná se o nové znění vyhlášky o Pravidlech trhu s elektřinou, kterou schválil Energetický regulační úřad s platností od 1. ledna 2023. Už nebude potřebný souhlas všech majitelů bytů a nebude nutné řešit převod pod sdružené odběrné místo (SOM), aby vlastní elektřinu mohly využívat i jednotlivé byty apod. Primárně tedy zásadně zjednodušuje schvalování fotovoltaiky v rámci SVJ, což často představovalo těžko řešitelný problém. 

„Nejúspornějším řešením fotovoltaiky pro bytové domy i nadále zůstává kombinace solárních panelů, záložní baterie a sdružení odběrných míst (SOM), což je forma preferovaná Domy sobě.“  

Jaké jsou konkrétní výhody pro vaše SVJ?

Jinými slovy, odkládat instalaci solárních panelů na váš bytový dům a čekat na příhodnější podmínky nemá smysl. Nejspíš vám nejde o to, abyste mohli vyrobenou energii sdílet s okolními domy, takže vám novela o komunitní ekonomice nic zásadního nepřinese. Administrativu spojenou s fotovoltaikou už zásadně zjednodušil zmíněný update Pravidel trhu s elektřinou. Co přesně přinesl? Detaily najdete v článku Ušetřit díky solárním panelům bude pro bytové domy v roce 2023 jednodušší. Teď už tedy jen ve zkratce: 

  • Elektřinu z domovní fotovoltaiky mohou využívat i domácnosti, které chtějí mít nadále vlastní smlouvu s vlastním dodavatelem elektřiny.
  • Není třeba převod všech bytů pod sdružené odběrné místo.
  • Majitele bytových jednotek, kteří o úspory ani energetickou soběstačnost nestojí, nemusí fotovoltaika v domě vůbec zajímat.
  • Ke schválení instalace fotovoltaiky stačí počet hlasů, který určují stanovy toho kterého SVJ, nikoli zákonná vyhláška. 
  • Jednodušší a výhodnější bude i odprodej přebytků z fotovoltaické elektrárny. 

Neodkládejte instalaci FVE, přicházíte o peníze

Co z toho všeho plyne? Úplně nejvýhodnější je objednat si instalaci fotovoltaické elektrárny ihned. Každý měsíc čekání připravuje průměrný bytový dům o desítky tisíc na úsporách za elektřinu, které už se nikdy nevrátí. Legislativní změny, na které ještě čekáme, se už totiž neprojeví ve výšce úspor, které můžete mít díky solárním panelům za současných pravidel. Jaké jsou pro přehlednost ty hlavní výhody už dnes?

  • Okamžitá úspora až 50 % z plateb za energie
  • Státní dotace na instalaci ve výši až 50 % 
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl
  • Výrazná modernizace stárnoucích domů
  • Větší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich

Chtěli byste solární panely instalovat i na váš bytový dům? Zodpovíme vám všechny dotazy, připravíme besedu s majiteli bytů a rezervujeme vám termín instalace. Ozvěte se nám

Nebo si alespoň objednejte náš pravidelný newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani akce.