BLOG
22.12.2022

Rekordní ceny energií přinesly i rekordní úspory díky fotovoltaice

Pro fotovoltaiku byl rok 2022 přelomový. Ani ne proto, že by na trh přišly převratné novinky. Solární technologie se vyvíjejí průběžně. Zásadní změnu ale přineslo výrazné zdražení energií, problém s dostupností klasických fosilních zdrojů, a také dramatický nárůst výhodnosti alternativně získávané energie. Čím vyšší ceny u dodavatelů, tím větší úspory díky fotovoltaice. Jasně se ukázalo, že udržitelné zdroje jsou šetrné nejen k přírodě, ale ještě výraznější pozitivní efekt mají na finanční hospodaření domácností i firem.

Přehledný obsah článku:

  • Proč je fotovoltaika tak výhodná? 
  • Jaká je návratnost fotovoltaiky
  • Není výhodnější prostě jen víc šetřit?
  • Jak se solárními panely ušetřit co nejvíc
  • Fotovoltaika pro bytové domy
  • Kontaktujte Domy sobě

Proč je fotovoltaika tak výhodná? 

Čím vyšší ceny energií, tím rychlejší návratnost počáteční investice do instalace fotovoltaiky. Její cena se přitom v posledních letech nijak dramaticky nezměnila. Mění se naopak pouze parametry, které hrají ve váš prospěch:

  • běžná záruka na solární panely se prodloužila na 25 let,
  • záruka na střídač (měnič), který je řídicí jednotkou elektrárny, je 10 let,
  • životnost panelů je přitom ještě o roky delší, jen klesá jejich výkon,
  • návratnost se zkrátila z nejméně desetiletí až pod 5 let,
  • takže po splacení investice máte i 20 let elektřinu v podstatě zadarmo.

A to jsou jen finanční ukazatele. Důležitý je ale také fakt, že fotovoltaika zásadně zvýší energetickou nezávislost vaší domácnosti nebo vašeho bytového domu. Rozdíl možná poznáme už brzo. Pokud bude zima krutá a zásoby nastřádaných energií doslova vyletí komínem, kdokoli s nezávislým zdrojem energie bude mít o starost míň. 

„Velkou úsporu znamená státní dotace z programu Nová zelená úsporám. Získat můžete až 50 % ceny instalace. Návratnost investice se tak zkracuje doslova o roky.“

Chci rovnou nezávaznou nabídku fotovoltaiky.

Jak rychle se fotovoltaika zaplatí? 

Samozřejmě neexistuje jednoduchý vzoreček, díky kterému byste se dozvěděli přesná čísla. Přímo na našich stránkách ale najdete jednoduchou kalkulačku, díky které získáte základní přehled v reálném čase. Mrkněte hned na naši úvodní stránku, sjeďte po ní kousek níže a během pár vteřin máte představu. Stačí zadat počet bytů. Kalkulačku fotovoltaiky najdete tady.

Zdroj ukázkové kalkulace úspor bytového domu: Domysobe.cz

TIP: Objednejte si náš newsletter. Neuteče vám žádná novinka ani tip na další úspory. 

Nestačilo by prostě víc šetřit? 

Nestačilo. Pro Čechy je navíc dramatický nárůst cen a nutnost šetřit o to nepříjemnější, že u nás v posledních letech spotřeba energie průběžně klesá. Můžeme mít tedy pocit, že si to „nezasloužíme“. Kombinací úspor, zateplení, ústupu těžkého průmyslu a dalších faktorů se prý spotřeba dokonce dostala na nejnižší hodnoty za posledních 50 let. Zpomalení ekonomiky kvůli covidu tento trend jenom urychlilo. Oproti zemím jako Čína, Indie nebo Brazílie, kde v posledních letech výkon průmyslu dramaticky roste a spotřeba za stejné období rostla o stovky procent, jsme tedy v mnohem lepší situaci.

Statistika ale bohužel mluví jasně – úspory náš nezachrání. Průměrný Čech spotřebuje ročně 43 000 kWh, což je pouze 1/2 spotřeby občana USA nebo 1/4 obyvatele Kataru. Zároveň jsme ovšem v roce 2021 vyrobili průměrně jen 8 000 kWh na obyvatele, takže přes 80 % spotřeby elektřiny musíme dovážet. A dokud ji nemáme jak nahradit, problémů se nezbavíme. 

Jak díky fotovoltaice uspořit co nejvíc

Čím více elektřinu využíváte, tím více díky fotovoltaice ušetříte. Pokud doma jenom svítíte a máte pár spotřebičů, je úspora základní. Zvýší se, když máte elektřinu i na vaření. Ještě víc ušetříte, pokud byste solární panely využívali i pro spotřebiče na ohřev teplé vody atd. A to všechno platí nejen pro rodinné domy, ale i pro činžáky. Fotovoltaiku totiž můžete mít, i když bydlíte v bytě. Samozřejmě, že ne za oknem, ale na společné střeše, která je k využití pro společnou fotovoltaickou elektrárnu navíc často extrémně výhodná. Instalace přitom nijak nezasahuje do jednotlivých bytů a vystačí si se společnými prostorami. V nich je pak i technické zázemí nebo záložní baterie, která úspornost systému ještě zvětšuje. 

„Pokud si vyrábíte fotovoltaikou vlastní elektřinu na ohřev vody, nemusí vás ceny ani nedostatek energií trápit. Máte vlastní.“

Fotovoltaika pro obyvatele bytových domů

Co přináší fotovoltaika a solární energie obecně, to víme dobře z příkladu rodinných domů a firem. Majitelé RD i podnikatelé díky vlastnímu zdroji elektrické energie především výrazně ušetří. Ekologický benefit, který byl u solárních panelů dlouho prezentován jako ten hlavní, je dnes už zejména třešnička na dortu, protože další benefity převažují. Co tedy fotovoltaika pro SVJ, bytová družstva a všechny bytovky, činžáky a panelové domy obecně přináší? 

  • Okamžitou úsporu až 50 % z plateb za energie
  • Státní dotaci na instalaci ve výši také až 50 % 
  • Překlenutí výpadků sítě díky záložní baterii
  • Zvýšení energetické soběstačnosti
  • Ekologičtější a udržitelnější životní styl
  • Doplňkové služby (např. ovládání přes mobilní aplikaci)
  • Výraznou modernizaci stárnoucích domů
  • Výrazně větší komfort bydlení
  • Zvýšení hodnoty domů i bytů v nich

Chci víc informací o fotovoltaice pro SVJ.

Ozvěte se nám tedy co nejdříve. Kontaktujeme kvůli fotovoltaice vaše SVJ, setkáme se s váhavými sousedy a zařídíme vám dobré místo v pořadníku na instalaci.